Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ο Άγιος Gall







Ο Άγιος Gall, η Gallen, η Gallus (550-646) ήταν ένας Ιρλανδός μαθητής και ένας από τους 12 συντρόφους του αγίου Columbanus  στην ιεραποστολή του από την Ιρλανδία προς  την υπόλοιπη ήπειρο(την Ευρώπη).
Ο Άγιος Deicolus ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του αγίου Gall.


Ο Gall και οι σύντροφοί του εγκαταστάθηκαν μαζί με τον Columbanus  πρώτα στην περιοχή Luxeuil στην Γαλατία (σημερινή Γαλλία). Το 610, συνόδευσε τον  Columbanus στο ταξίδι του στον ποταμό Ρήνο στο Bregenz μα όταν το 612 ο Columbanus  ταξίδεψε από το Bregenz, προς την Ιταλία, ο Gall έπρεπε να παραμείνει πίσω εξαιτίας μίας ασθένειας και νοσηλεύτηκε στο  Arbon (περιοχή στην Ελβετία). Έμεινε στη  Swabia όπου μαζί με πολλούς συντρόφους ακολούθησε τη ζωή του ερημίτη στο δάσος νοτιοδυτικά της λίμνης Constance, δίπλα στις πηγές του ποταμού Steinach και ζούσαν σε κελιά.

Κοιμήθηκε γύρω στο 646–650 στο Arbon και η μνήμη του εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου.
Μετά το θάνατο του ανεγέρθη μία εκκλησία η οποία κατέληξε να γίνει το μοναστήρι του αγίου  Gall, ο πυρήνας της επαρχίας του αγίου  Gallen  στην ανατολική  Ελβετία με πρώτο ηγούμενο τον άγιο Othmar.

Από τις αρχές του 9ου αιώνα συναντούμε πολλές ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον άγιο Gall. Ποιο επιφανής είναι η ιστορία στην οποία ο άγιος Gall ελευθέρωσε την Fridiburga από τον δαίμονα που την είχε κυριέψει. Η Fridiburga ήταν αρραβωνιασμένη με τον  Sigebert τον δεύτερο, βασιλιά των Φράγκων, ο οποίος προσέφερε μια εγκατάσταση στο  Arbon( ιδιοκτησία που ανοίκε στους βασιλικούς θησαυρούς) στον Gall προκειμένου να ιδρύσει μοναστήρι εκεί. Μία άλλη ιστορία για τον Gall  λέει πως με την εντολή του αγίου μια αρκούδα έφερε ξύλα για να αναζωπυρώσει τη φωτιά  την οποία ο  Gall και η σύντροφοι του είχαν ανάψει στο δάσος.

αγγλικό κείμενο http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Gall

μετάφραση orthodoxy-rainbow











Δεν υπάρχουν σχόλια: