Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ο Άγιος Laserian ή Molaise





Λέγεται πως ο  Άγιος Laserian ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας. Γεννήθηκε γύρω στο  566. Οι οικογένεια του ανήκε στην Κελτική οικογένεια των  Ulaid. Ο Laserian στάλθηκε στη Σκωτία για να εκπαιδευτεί από μοναχούς σε πολύ νεαρή ηλικία. Δεν διευκρινίζεται σε ποια ηλικία έγινε αυτό. Εκπαιδεύτηκε εκεί από έναν μοναχό ονόματι Mundus ή Munus. Αναφέρεται πως όταν ήταν νέος είχε κάνει εκπληκτικά  θαύματα.  Σε νεαρή ηλικία έζησε σαν ερημίτης στο νησί (Άγιο Νησί) της ακτής της νήσου  Arran. Έζησε μέσα σε μία σπηλιά. Αυτό το νησί έγινε γνωστό με την ονομασία το νησί του Molaise(Molaise, άλλο όνομα για τον άγιο). Έκανε πολλά θαύματα εκεί όπως το να κάνει το νερό να κυλήσει όπου το είχαν ανάγκη οι μύλοι.  Έδιωξε ληστές από το μοναστήρι. Η παραμονή του Laserian στο Άγιο Νησί εορταζόταν μεταγενέστερα στην περιοχή.

Από το νησί, ο Laserian ταξίδεψε στη Ρώμη. Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό έμεινε εκεί μα πιθανολογείτε πως ήταν τέσσερα χρόνια. Είχε την εύνοια του πάπα Γρηγορίου του μεγάλου  και χειροτονήθηκε από αυτόν. Έπειτα ο Laserian ταξίδεψε στην Ιρλανδία για να κηρύξει την Πίστη εκεί.

Ίδρυσε μια μοναστική κοινότητα στο  Old Leighlin στο Νότιο  Leinster τον έκτο αιώνα. Η επιλογή της περιοχής λέγεται ότι έγινε μετά από Θεϊκή κατεύθυνση.    Ο  Laserian δεν ήταν ο πρώτος χριστιανός που εγκαταστάθηκε την πεδιάδα του Barrow. Ο άγιος Πατρίκιος, σχετίζεται επίσης με το Leighlin. Εκεί υπάρχει το Πηγάδι του Αγίου Πατρικίου στο Ballyknockan κοντά στο Leighlin. Και άλλοι άγιοι σχετίζονται με αυτή την περιοχή. Ο Laserian, λέγεται πως δεν  εγκαταστάθηκε αμέσως στο Old Leighlin. Πρώτα πήγε στην κορυφή του λόφου Lorum, νοτιοανατολικά του Muinebheag(Bagenalstown). Εκεί καθοδηγήθηκε από ένα άγγελο για να πάει στο μέρος όπου θα μπορούσε να δει την πρώτη λάμψη του ανατέλλοντος ηλίου  και εκεί θα εγκαθιστούσε  την θρησκευτική του εγκατάσταση. Το μέρος που επιλέχτηκε ήταν ο λόφος Old Leighlin. Ακόμη ένα άγιο πηγάδι είναι αφιερωμένο στον άγιο Laserian στο Lorum. Ο Laserian διέσχισε τον ποταμό Barrow και έφτασε στο Old Leighlin. Εκεί ίδρυσε και μία άλλη θρησκευτική κοινότητα. Ο ηγούμενος Gobanus και η ακολουθία του εγκαταστάθηκαν εκεί. Εκεί ο άγιος Laserian επανέφερε θαυματουργικά ένα αγόρι στη ζωή που το είχαν αποκεφαλίσει. Ο Gobanus και η συνοδεία του μετακινήθηκαν  αλλού και άφησαν τον Laserian να παραμείνει στο Old Leighlin. Το μοναστήρι στο Leighlin συνέχισε να μεγαλώνει. Άλλοι ευσεβείς άνθρωποι  οι οποίοι έγιναν μετέπειτα άγιοι  είχαν επισκεφτεί τον Laserian στο μοναστήρι του.  Ανάμεσα τους ήταν ο άγιος Finbar του Cork και επίσης ο άγιος  Molua ο οποίος είχε μια μοναστηριακή εγκατάσταση στο Clonfertmulloe στην κομητεία  Laois.


Λέγεται πως ο άγιος Laserian κοιμήθηκε ανάμεσα στις χρονιές 638 και  641.  Η ποιο παλαιά αναφορά στην κοίμηση του Laserian συναντάται στο "Μαρτυρολόγιο του  Oengus",  πριν από 1,000 χρόνια. Σημειώνεται εκεί πως η ημέρα του θανάτου του είναι η 18 Απριλίου οπότε και έχει καθιερωθεί η ημέρα της μνήμης του. Υπάρχουν διάφορες εικασίες για το που μπορεί να έχει θαφτεί ο άγιος. Κάποιοι λένε κάτω από την εκκλησία του στο Leighlin ή κάτω από τον Υψηλό σταυρό στο Leighlin και άλλοι λένε πως θάφτηκε στο Lorum. Άλλη παράδοση λέει πως θάφτηκε στη νήσο Arran. Μπορεί να έχει γίνει ανακομιδή μέρους των λειψάνων του που βρίσκονταν ενταφιασμένα στην Arran καθώς αυτό γινόταν συχνά τον Μεσαίωνα.

αγγλικό κείμενο
http://www.askaboutireland.ie/reading-room/history-heritage/folklore-of-ireland/carlow-folklore/st-laserian/


μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: