Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Αγία Non

St Non stained glass window in St Nons Chapel.jpg


Η αγία Non, ( η αλλιώς Nonna ή  Nonnita) ήταν, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η μητέρα του αγίου Δαβίδ, του προστάτη αγίου της Ουαλίας.

Η ζωή του αγίου Δαβίδ, μία βιογραφία γραμμένη γύρω στα 1095  από τον Rhigyfarch,  είναι η κύρια πηγή γνώσης μας για τον άγιο Δαβίδ( κοιμήθηκε το  589) και για τη μητέρα του. Ο Rhigyfarch ήταν ένας Νορμανδός κληρικός  του οποίου ο πατέρας ήταν επίσκοπος της εκκλησίας του αγίου Δαβίδ για 10 χρόνια.

Η παράδοση λέει πως η Nonita βιάστηκε, και ο καρπός αυτού του βιασμού ήταν ο Δαβίδ. Παρά την θέληση της αναγκάστηκε να υποκύψει στην ιερόσυλη βία ενός από τους πρίγκιπες της χώρας.  Ο Rhigyfarch επισημαίνει την παράδοση που λέει πως ο βιαστής ήταν ο Sanctus, βασιλιάς του Ceredigion,  ο οποίος συνάντησε την Non όταν ταξίδευε μέσο του Dyfed (στη Νότια Ουαλία). Μετά τη σύλληψη η Nonita, που έμεινε στην αγαμία πριν και μετά, ζούσε μόνο με ψωμί και νερό.  Όταν κάποτε ένας ιεροκήρυκας έχασε την λαλιά του στην παρουσία του αγέννητου παιδιού της, το εξέλαβαν σαν σημάδι ότι το αγέννητο παιδί θα γινόταν το ίδιο ένας εξαιρετικός ιεροκήρυκας.
Ένας τοπικός άρχοντας άκουσε για αυτήν την εγκυμοσύνη και φοβήθηκε τη δύναμη του παιδιού που θα γεννιόταν. Σχεδίασε να το σκοτώσει κατά τη γέννα, μα την ημέρα του τοκετού μια φοβερή καταιγίδα έκανε αδύνατη την οποιαδήποτε μετακίνηση. Μόνο το μέρος όπου η Nonita βογκούσε από τους πόνους του τοκετού λούστηκε μέσα στο φως. Λένε, πως ο πόνος της ήταν τόσο έντονος ώστε τα δάχτυλα της άφησαν  αποτυπώματα σε μία πέτρα από την οποία πιάστηκε  και η πέτρα συγκαταβαίνωντας στον πόνο της ράγισε σε κομμάτια. Στο σημείο όπου γεννήθηκε ο Δαβίδ χτίστηκε μια εκκλησία, και αυτήν η πέτρα βρίσκεται τώρα καλυμμένη στα θεμέλια του ιερού.
Αφού γεννήθηκε το παιδί, το έφερε  στη περιοχή Henfeynyw, δίπλα στο Aberaeron και ίδρυσε μια γυναικεία μοναστική κοινότητα εκεί γύρω στο μέρος όπου σήμερα έχει το όνομα της και λέγεται Llanon

Σχετικά o-r: Έγινε μοναχή και   ιεραπόστολος της Ουαλίας και της Βρεττάνης της Βορείου Γαλλίας.

Η Non κοιμήθηκε στο Dirinon, στη Βρετανία δέκα μίλια ανατολικά από το Brest.

Τα λείψανα της καταστράφηκαν κατά την Μεταρρύθμιση.
Η μνήμη της εορτάζεται στις 3 Μαρτίου στην Ουαλία.

αγγλικό κείμενο: http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Non

μετάφραση orthodoxy-rainbow

δείτε εδώ τον βίο του αγίου Δαβίδ: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/07/menevia.html
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: