Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο Άγιος Tysilio






Ο Άγιος Tysilio (κοιμήθηκε το 640) ήταν ένας Ουαλός επίσκοπος, πρίγκιπας και λόγιος, γιος του βασιλιά του Powys, Brochwel Ysgithrog, μητρικός ανιψιός του μεγάλου ηγουμένου  Dunod  του Bangor Iscoed και εκκλησιαστικός ο οποίος  έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα της Ουαλίας κατά την στενάχωρη περίοδο του ανοίγματος του εβδόμου αιώνα.
Ο πρίγκιπας Tyslio (ή Sulio) ήταν ο δεύτερος γιος του Brochfael Ysgythrog. Άφησε την αυλή του πατέρα του σε νεαρή ηλικία για να καταφύγει στο έλεος του Ηγούμενου Gwyddfarch  του Caer-Meguaidd (Meifod) και να τον παρακαλέσει  να τον κάνει  μοναχό.
Μία ένοπλη ομάδα στάλθηκε από τον πατέρα του για να τον φέρει πίσω (γιατί τον ήθελαν για πρίγκιπα) , όμως στο τέλος ο βασιλιάς Brochfael  πείστηκε για το ότι ο γιος του θα έπρεπε να μείνει εκεί.
Πιθανόν, ο Tysilio να ξεκίνησε τη δράση του σαν μοναχός από το Trallwng Llywelyn (Welshpool) και έπειτα έμεινε στο Meifod όπου λένε ότι ήρθε σε επαφή με τον Gwyddvarch και τον άγιο Beuno.
Φοβούμενος για περεταίρω προβλήματα από την οικογένεια του,  ο  Tysilio έθεσε σαν βάση για το ερημητήριο του  το Ynys Tyslio (το νησί της εκκλησίας) στην περιοχή Menai Straits και έγινε ένας μεγάλος ευαγγελιστής στο Ynys Mon  (Anglesey). Πέρασε εφτά χρόνια εκεί πριν να επιστρέψει στο Caer-Meguaidd (Meifod) όπου αναδείχθηκε σε ηγούμενο. Ο  Tyslio έχτισε και πάλι το Αββαείο-Εκκλησία και τα πράγματα κύλησαν ειρηνικά  για λίγο. Ίδρυσε τη δεύτερη εκκλησία στο Meifod.
Η ημέρα που τιμάτε η μνήμη του είναι η  8 Νοεμβρίου. Μετά τον θάνατο του αδερφού του Tyslio, η κουνιάδα του, βασίλισσα Gwenwynwyn, αποφάσισε να τον παντρευτεί και να τον ανεβάσει στο θρόνο του  Powys. Αντιδρώντας και στις δύο προτάσεις, ο άγιος αρνήθηκε  και ίδρυσε το μοναστήρι του διωκόμενος από την τοπική εξουσία. Τελικά αποφάσισε να φύγει για τη Βρετανία ακολουθούμενος από πολλούς. Ο Tysilio ταξίδεψε μέσα από το Dyfed και διέσχισε το κανάλι του Αγίου Suliac όπου εγκατέστησε δεύτερο μοναστήρι.
Ο Tysilio κοιμήθηκε και θάφτηκε στο Αββαείο του αγίου  Suliac το 640. Σήμερα το όνομα του τιμάται σε πολλές εκκλησίες και πολλές περιοχές της Βόρειας Ουαλίας φέρουν το όνομα του. Ποιο γνωστή είναι η περιοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει το ποιο μακρύ όνομα , Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, το οποίο μεταφράζεται στα Αγγλικά σε συντομία σαν: "Η εκκλησία του αγίου Tysilio."

 
αγγλικό κείμενο
http://en.wikipedia.org/wiki/Tysilio

μετάφραση orthodoxy-rainbow

για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άγιο δείτε το βιβλίο της Κασσιανής Γ. Μαζαράκη -Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: