Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Η Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του Glastonbury






Στην αγιογραφία που βλέπουμε η Παναγία μας κρατάει στο χέρι της ένα κλαδί από τον θάμνο του  Glastonbury , τα ανθισμένα λευκάγκαθα, ο οποίος ανθίζει δύο φορές το χρόνο.
Δείτε σχετικά εδώ: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/08/oswald.html

  Στα περιθώρια της εικόνας βλέπουμε πολλές εικόνες από αγίους του Glastonbury:


Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ βρίσκεται στην κορυφή της εικόνας. Σημαντικά αφιερώματα στο αρχάγγελο Μιχαήλ:  Chapel of Saint Michael στο Glastonbury Tor,  Mont Saint Michel στη Γαλλία, Skellig Michael στην κομητεία Kerry της Ιρλανδίας, και Saint Michael’s Mount στην Κορνουάλη.




Ο Άγιος Ιωσήφ από Αριμαθαίας ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στην Βρετανία, ίδρυσε κοινότητες στο Glastonbury, έχτισε με βέργες το εκκλησάκι που ήταν αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο και ήταν γνωστό μέχρι την καταστροφή του στην μεγάλη πυρκαγιά του  Glastonbury το  1184  με το όνομα
Ecclesia Vetusta (η Αρχαία Εκκλησία).



Ο Άγιος Αριστόβουλος ήταν σύντροφος του Αγίου Αποστόλου Παύλου και πρώτος επίσκοπος της Βρετανίας και χειροτονήθηκε  από τον αδερφό του  άγιο Βαρνάβα. Είναι θαμμένος στο  Glastonbury.

Ο Άγιος Πατρίκιος (5ος αιώνας), απόστολος των Ιρλανδών, ήταν ηγούμενος του Glastonbury στα τελευταία του χρόνια. Υπάρχει μία παράδοση στην Ιρλανδία που λέει πως είναι θαμμένος στο  Glastonbury.

Ο Άγιος Δαβίδ (6ος αιώνας), προστάτης άγιος της Ουαλίας, είχε μεγάλη αγάπη για το Glastonbury.Ήταν μεγάλος ευεργέτης του Glastonbury και ίσως να είχε ιδρύσει δικό του μοναστήρι εκεί.

Η Αγία Μπρίτζετ (6ος αιώνας) έζησε κοντά στο Glastonbury για κάποιο διάστημα, ίδρυσε μοναστήρι στο Beckery, πέρα από τους λόφους Wearyall.


Ο άγιος Γκίλτας (6ος αιώνας), έγραψε για τον ερχομό της Χριστιανοσύνης στη Βρετανία, δίνοντας επαίνους στο Glastonbury σαν τον τόπο άνθισης του Χριστιανισμού στην Αγγλία.

Ο Άγιος Beon (συχνά συγχέετε με τους αγίους Benignus και Benen) ήταν το δεξί χέρι του αγίου Πατρικίου. Ακολούθησε τον Πατρίκιο στο Glastonbury και έζησε εκεί για ένα διάστημα σαν ερημίτης. Λέγεται πως διαδέχθηκε τον Πατρίκιο σαν ηγούμενος του Glastonbury.

Ο Άγιος Collen  (7ος αιώνας) έζησε σαν ερημίτης κάτω από μια πέτρα στο Glastonbury Tor και έδιωξε μακριά τα δαιμόνια που βρίσκονταν εκεί.
Λέγεται πως ήταν ηγούμενος του  Glastonbury.


Ο άγιος  Indract  και η αγία Dominica (Drusa) ήταν αδέρφια και ανήκαν στην Ιρλανδική αριστοκρατία. Μαρτύρησαν  κοντά στο  Glastonbury στο δρόμο τους για προσκύνηση στις αρχές του 8ου αιώνα.


Οι άγιοι Kea, Fili,  και Ruman (Rumon) ήταν ιεραπόστολοι από το Glastonbury  οι οποίοι ταξίδεψαν στο Devon και στην Κορνουάλη τον 6ο αιώνα, ιδρύοντας χριστιανικά κέντρα.



Η αυθεντική εικόνα βρίσκεται στο Ιερό του ναού του αγίου  Συμεών και της αγίας Άννας, του   Combe Martin. Η εικόνα αυτή έγινε από τον πατέρα Δαβίδ (αιωνία του η μνήμη) ιδρυτού της Ορθόδοξης Αδελφότητας του Αγίου Σεραφείμ στο Walsingham.





αγγλικό κείμενο
http://fullhomelydivinity.org/Glastonburytraditionsfullpage.htm

μετάφραση orthodoxy-rainbow


τις πληροφορίες για την τοποθεσία της εικόνας τις πείρα από εδώ: http://britishorthodox-church.blogspot.gr/2012/03/early-saints-of-ancient-kingdom-of.html


6 σχόλια:

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό ιστολόγιό σας. Οι άγιοι, ιδιαίτερα οι Κέλτες και Βρετανοί, να σας φωτίζουν και προστατεύουν...
Πείτε μας, παρακαλώ, πού βρίσκεται σήμερα αυτή η εικόνα της Θεοτόκου και κυρίως αν βρίσκεται σε ορθόδοξο προσκύνημα ή όχι.
Σας ευχαριστώ. Ο Χριστός μαζί σας.

Χρήστος είπε...

Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ένα αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται στο Glastonbury ή αλλιώς τη Νήσο Άβαλον, νομίζω πως και το αυθεντικό βρίσκεται σε κάποιον ναό στην ίδια περιοχή αλλά δεν είμαι σίγουρος. Έκανα μία σχετική αναζήτηση στο google αλλά δεν βρήκα συγκεκριμένα στοιχεία για το που βρίσκεται.

ΝΕΚΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ είπε...

Ώστε το Άβαλον που αναφέρεται στο μύθο του βασιλιά Αρθούρου, ως νησί με μάγισσες κτλ, είναι το Glastonbury;
Ενδιαφέρον αυτό, όσο και λυπηρό με τη σκέψη ότι επιχειρείται αναβίωση του παγανισμού και στην Αγγλία μέσω της Wicca και του δρυιδισμού.
Αλλά ο ναός εκείνος θα είναι αγγλικανικός μάλλον, όχι ορθόδοξος, ε;

Χρήστος είπε...

Συνέχισα την αναζήτηση και δεν βρήκα κάτι! Ατυχία. Γενικά θέλει πολύ ψάξιμο το θέμα με την Ορθοδοξία στις Βρετανικές νήσους, τα στοιχεία είναι πολύ διάσπαρτα! Αλλά δεν με ενοχλεί.
Τώρα για το Glastonbury. Το νησί κατά τους παγανιστικούς χρόνους ήταν το μεγαλύτερο κέντρο συγκέντρωσης μαγισσών, δρυίδων και των λοιπών. Εκεί γίνονταν χιλιάδες ανθρωποθυσίες (συγκεκριμένα στην κορυφή του λόφου όπου υπάρχει ένας παγανιστικός ναός μέχρι και σήμερα) και άλλα παγανιστικά αίσχη. Εκεί ασκήτεψε κατά τα πρώτα χριστιανικά έτη της Αγγλίας ( σε μία σχισμή του λόφου) ο μεγάλος άγιος της κελτικής εκκλησίας Collen (που είναι και αγιογραφημένος στην εικόνα του glastonbury).
Εδώ εικόνα του λόφου Avalon : http://www.triciamccannonspeaks.com/images/Celtic-glastonbury-tor.jpg

εδώ στοιχεία για τον ορθόδοξο Ρομπέν των δασών: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html

γενικά στοιχεία για την κελτική βρετανική ορθόδοξη εκκλησία: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2013/05/blog-post_5404.html

γενικά τα περισσότερα κειμήλια των τότε χρόνων τα λείψανα κ.τ.λ βρίσκονται σε ρωμαιοκαθολικούς ναούς.

Χρήστος είπε...

Ο Αρθούρος που αναφέρεται στο άρθρο με την χριστιανική ιστορία των βρετανικών νήσων, είναι ο γνωστός Αρθούρος Πέντραγκον, τον οποίον έχουν μυθοποιήσει με την όλη ιστορία του ξίφους excaliber και τα σχετικά. Πάντως και στον μύθο υπάρχουν κράματα αλήθειας, σχετικά με τις τελετουργίες που συνέβαιναν στο Avalon.

Χρήστος είπε...

Βρήκα πληροφορίες για την τοποθεσία της αυθεντικής εικόνας. Δείτε στο άρθρο.