Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

Γιαμασίτα Ριν. Μία Ορθόδοξη Γιαπωνέζα αγιογράφος.



Η Γιαμασίτα Ριν σε ηλικία 26 χρονών


Η Ριν Γιαμασίτα γεννήθηκε το 1857 σε μία φτωχή οικογένεια Σαμουράι στην πόλη Kashima της Ιαπωνίας. Σαν μικρό κορίτσι, της άρεσε η γλυπτική και η ζωγραφική. Όταν η Ρίν ήταν 16, πήγε στο Τόκιο να σπουδάσει ζωγραφική. Εκεί συνάντησε τον άγιο Νικόλαο Κασάτκιν τον Φωτιστή της Ιαπωνίας και ενδιαφέρθηκε σοβαρά για την Ορθόδοξη πίστη. Μερικοί από τους Ιάπωνες φίλους της στο Τόκιο ήταν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Η Ρίν βαπτίστηκε και της δόθηκε το Ρωσικό όνομα Ιρίνα (Ρίν).


Αποτέλεσμα εικόνας για saint nicholas kasatkin
Ο άγιος Νικόλαος Κασάτκιν Φωτιστής της Ιαπωνίας 

Η Ιρίνα αγάπησε την Ρωσική τέχνη, ειδικά το έργο του  Ivan Kramskoy ο Χριστός στην Έρημο.


Αποτέλεσμα εικόνας για ivan kramskoy christ in the desert 1872
Ο Χριστός στην έρημο. Έργο του  Ivan Kramskoy

Εκείνο τον καιρό, η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Τόκιο δεν είχε εικόνες και υπήρχε ανάγκη για ένα σχολείο αγιογραφίας. Ο Επίσκοπος Νικόλαος είδε πόσο ταλαντούχα ήταν η Ιρίνα και την έστειλε στην Αγία Πετρούπολη να σπουδάσει αγιογραφία.

Το κλίμα της Αγίας Πετρούπολης ήταν πολύ δύσκολο για την Ιρίνα και ήταν συχνά άρρωστη. Όμως ήταν καλή μαθήτρια και μάθαινε γρήγορα. Το αγαπημένο της μέρος στην Αγία Πετρούπολη ήταν το Μουσείο Hermitage.

Ο άγιος Νικόλαος Κασάτκιν έστελνε γράμματα στην Ιρίνα για να την ενθαρρύνει. Έλεγε στην Ιρίνα πως θα γίνει μία εξαιρετική αγιογράφος.

Το  1883 η Ιρίνα επέστρεψε στην Ιαπωνία. Ζωγράφισε εικόνες για την εκκλησία και δίδαξε πολλούς μαθητές. Με την βοήθεια της, πολλοί Ιάπωνες έμαθαν να κατανοούν και να αγαπούν την Ρωσική παράδοση και τέχνη. Η εικόνα της Θεοτόκου που ζωγράφισε δόθηκε στον  Τσάρο Νικόλαο τον Δεύτερο όταν αυτός επισκέφτηκε την Ιαπωνία το  1891.

Η Ιρίνα πέθανε το 1939. Δυστυχώς, πολλές εικόνες που σχεδιάστηκαν από την Ιρίνα Γιαμασίτα χάθηκαν σε έναν σεισμό. Η εικόνα της Θεοτόκου που δόθηκε στο Τσάρο Νικόλαο τον Δεύτερο φυλάσσεται σήμερα στο Μουσείο Hermitage. 


Έργα της Γιαμασίτα Ρίν



Η Ανάσταση του Χριστού.

Αποτέλεσμα εικόνας για Yamashita Rin art

Η Ανάληψη του Χριστού.

Yamashita Rin FileYamashita Rin 1jpg Wikimedia Commons

Ο Μυστικός Δείπνος.

Rin Yamashita Mural

Αγγλικό κείμενο εδώ

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: