Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ο Άγιος Ηγούμενος Θεόδωρος Μάρτυρας του Crowland της Αγγλίας

Ο Άγιος Θεόδωρος του Crowland της Αγγλίας 




Στις 9 Απριλίου τιμούμε την μνήμη του Αγίου Μάρτυρα Θεοδώρου, Ηγουμένου του Crowland (Croyland) και των μοναχών του. 


Το έτος 870 είναι ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο λόγο των βίαιων επιθέσεων των παγανιστών Δανών, οι οποίοι σε διάφορα μέρη της Αγγλίας έσφαξαν αναρίθμητα θύματα, μέσα στην δίψα τους για κατάκτηση και από μίσος για την αγία μας πίστη, διαλέγοντας κατά προτίμηση πιστούς, ιερείς και μοναχούς και των δύο φύλων. Το Lincolnshire και η Ανατολική Αγγλία ήταν ανάμεσα στις επικράτειες που υπέφεραν περισσότερο, και εκεί, λίγο πριν το ένδοξο μαρτύριο του Αγίου Edmund, τα μεγαλύτερα μοναστήρια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το Bardney του Lincolnshire, όπου τα λείψανα του Αγίου Oswald  αναπαύονταν για χρόνια, καταστράφηκε ολοσχερώς και όλοι οι μοναχοί σφαγιάστηκαν αφήνοντας πίσω μόνο τα ονόματα τους. 

Το ίδιο συνέβη και στο Ely, όπου οι δύο μοναστικές κοινότητες ανδρών και γυναικών που ιδρύθηκαν από την αγία Etheldreda καταστράφηκαν. Στο Peterborough, που τότε ονομαζόταν Medehampstead, ο Ηγούμενος Hedda και όλοι οι μοναχοί του, 84 στον αριθμό, σφαγιάστηκαν όλοι, τα ιερά των αγίων βεβηλώθηκαν και η βιβλιοθήκη κάηκε. Ήταν στις 26 ή στις 30 του Αυγούστου όταν οι βάρβαροι έφτασαν στο  Croyland, τον ευλογημένο τόπο όπου ασκήτεψε ο άγιος Guthlac. Η Θεία Λειτουργία είχε μόλις τελειώσει όμως οι ιερείς δεν είχαν φύγει από το ιερό όταν οι παγανιστές εισέβαλαν μέσα στην εκκλησία. 

Ο λειτουργός ιερέας, ο οποίος ήταν ο Ηγούμενος Θεόδωρος, ο διάκονος  Elfgetus και ο υποδιάκονος Savinus σφαγιάστηκαν μέσα στα ιερά άμφια τους μπροστά στο ιερό. Μαζί τους σφαγιάστηκαν και ο Egdred με τον Ulrickο.  Μερικοί ενορίτες γλύτωσαν και κρύφτηκαν σε ένα γειτονικό δάσος, όμως όσοι επέλεξαν να κρυφτούν μέσα στα σπίτια τους φαίνεται πως εντοπίστηκαν και σφάχτηκαν βίαια. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο ηγούμενος Askegar και ο μοναχός Sethwin καθώς και άλλοι δύο σεβάσμιοι μοναχοί, ο Grimkeld  και ο Agamund, οι οποίοι είχαν κλείσει τα εκατό τους χρόνια. Το ιερό του αγίου Guthlac βεβηλώθηκε και ο άγιος τόπος αφέθηκε σε μία κατάσταση απόλυτης ερήμωσης. Ήταν το ίδιο διάστημα όταν το Μοναστήρι του Bennet Hulme στο Norfolk καταστράφηκε κατά τον ίδιο τρόπο, και ο άγιος άνδρας Suniman, για τον οποίο είχε χτιστεί σχεδόν 50 χρόνια πριν, θανατώθηκε μαζί με όλη την μοναστική του κοινότητα. 

Ανάμεσα στους αγίους των οποίων τα λείψανα τιμώνταν στην Εκκλησία του Μοναστηριού του Thorney στο Cambridgeshire, βρίσκουμε τα ονόματα των  Torthred, Thancred και Tova, οι οποίοι λέγετε πως ήταν αναχωρητές που ζούσαν στο Thorney, ή όπως ονομαζόταν τότε , Ancarig, και μαρτύρησαν από τους Δανούς το ίδιο έτος,  870.  Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις παραδόσεις της Βρετάνης (η Βρετάνη της Γαλλίας), ο  Torthred  δραπέτευσε και εγκαταστάθηκε σε αυτή τη χώρα όπου μία ενορία στην επισκοπή του Quimper φέρει το όνομα του σαν άγιος Touredec. 

 Άγιοι Μάρτυρες Θεόδωρε, Elfgetus, Savinus, Egdred, Ulrick, Askegar, Sethwin, Grimkeld και Agamund και όλοι οι άγιοι του Crowland πρεσβεύσατε υπέρ υμών. 

Αγγλικό κείμενο εδώ 

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 



Δεν υπάρχουν σχόλια: