Σελίδες

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Άγιος Ronan








Άγιος Ronan


Κοίμηση 8ος αιώνας Δεν είναι γνωστή η ημέρα μνήμης του







Ο άγιος Ronan, (υπήρχαν 12 με το ίδιο όνομα), ίδρυσε ένα ερημητήριο στο  Ness στο βορειοδυτικό σημείο του  Lewis στην περιοχή Outer Hebrides ακριβώς πίσω από την εκκλησία του αγίου Moluag. Έπειτα μετακινήθηκε στο νησί που τώρα έχει το όνομα του 44 μίλια μέσα στη θάλασσα βόρεια του  Lewis.  Εκεί έχτισε 2 εκκλησάκια, το ένα είναι ακόμη σε καλή κατάσταση. Ο αδερφός του ήταν ο άγιος Flannan.




Το Βόρειο Rona, όπως ονομάζεται σήμερα το νησί είναι το ποιο απομονωμένο νησί των Βρετανικών Νήσων που έχει κατοικηθεί και είναι ποιο απομονωμένο από το ποιο γνωστό    St Kilda. Τα ποιο κοντινά του νησιά είναι τα νησιά Faroe. Πολλοί χάρτες δεν το περιέχουν. Παρόλα αυτά το εκκλησάκι παραμένει ολόκληρο και άθικτο. Κάποιοι πέτρινοι σταυροί ίσως δείχνουν το σημείο ταφής ερημιτών.  Το νησί κατοικούταν από πολλές οικογένειες ώσπου όλες πέθαναν το 1685 εξαιτίας της πανούκλας που ήρθε από ποντικούς.   Κατοικήθηκε ξανά αλλά το 1695 ο πληθυσμός μειώθηκε από κάποια τραγωδία με πλοίο στη θάλασσα.   Οι βοσκοί και οι οικογένειες τους κρατούσαν τη ζωή εκεί ώσπου το 1844 ο τόπος βρέθηκε ερημωμένος.
Δύο άντρες από το Lewis κατοικούσαν εκεί ώσπου το 1884 τα σώματα τους βρέθηκαν και κατάλαβαν ότι είχαν πεθάνει από κάποια αρρώστια.









Η αδερφή του αγίου Ronan η Brenhilda βρέθηκε νεκρή στο  μικρό νησί Sula Sgeir 11 μίλια προς τα δυτικά.



Ιρλανδοί μοναχοί έφτασαν στα νησιά Faroe γύρω στο 625. Έφτασαν στην Ισλανδία (πιθανόν διώχθηκαν από τους Βίκινγκς) το 675. Η κυριαρχία των Βίκινγκς στα Faroes τελείωσε το 1033 όταν υπερίσχυσε η Νορβηγία.


Οι πρώτες αποικίες στην Ισλανδία χρονολογούνται γύρω στο 9ο και 10ο αιώνα. Η αποδοχή της Χριστιανοσύνης στην Ισλανδία τοποθετείτε γύρω στο 1000. Τρεις Αρμένιοι επίσκοποι εργάστηκαν σαν ιεραπόστολοι εκεί χάρη στον βασιλιά Χάρολντ της Νορβηγίας ο οποίος ήταν μέλος των φρουρών  Varangian (Βίκινγκς στην υπηρεσία του Βυζαντίου. Κάτι σαν μισθοφόροι)  στην Κωνσταντινούπολη.










αγγλικό κείμενο http://www.synaxarion.org.uk/07ScotsSaints/Ronan/Ronan.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου