Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Ο άγιος Walstan του Taverham (στο Norfolk της Αγγλίας)







Ο άγιος Walstan γεννήθηκε στο χωριό Bawburgh. Είχε βασιλική καταγωγή, ο πατέρας του ονομαζόταν Benedict και η μητέρα του Blida. Σε νεαρή ηλικία, έδειξε το ότι ήταν πρόθυμος να υπακούσει σε οτιδήποτε είχε σχέση με τα θεία. Ήταν γεμάτος από τα χαρίσματα της ταπεινοφροσύνης μπροστά σε όσους βρίσκονταν υψηλά στην κοινωνία αλλά και σε όσους βρίσκονταν χαμηλά.
Δεν είχε καθόλου υπερηφάνεια και κενοδοξία και προσπαθούσε με όλη του τη θέληση να είναι ταπεινός και απλοϊκός.  

Όταν έφτασε στην ηλικία των δώδεκα,  διαποτισμένος με τις ευαγγελικές διδαχές, «εκείνος ο οποίος δεν θα αποκηρύξει όλα όσα έχει, δεν μπορεί να είναι μαθητής Μου», ο άγιος Walstan ανακοίνωσε ενάντια στη θέληση των δικών του πως απαρνείται κάθε δικαίωμα που έχει στο θρόνο . Έτσι προκειμένου να μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προσευχή και σε άλλα θέματα χωρίς τη λαμπρότητα του κόσμου εγκατέλειψε τον τόπο της γέννησης του και δεν άργησε να φτάσει στα βορειότερα σημεία όσο γρηγορότερα μπορούσε.

Στο όνομα του Χριστού, ο Walstan έγινε δούλος ενός κατοίκου του χωριού Taverham ώστε να τον υπηρετεί ταπεινά σε όλα τα θέματα.  Έδινε στους φτωχούς το φαγητό που προοριζόταν για τον ίδιο καθώς και τα ρούχα του και τα παπούτσια του τα έδωσε σε όσους τα είχαν ανάγκη. Ο ίδιος έμεινε ξυπόλητος εκθέτοντας τον εαυτό του σε πολλές κακοπάθειες.

Όταν κάποια μέρα ένας άπορος ζήτησε ελεημοσύνη από τον άγιο Walstan, εκείνος του έδωσε τα υποδήματα του με τον όρο ο άπορος να μην φανερώσει την ελεημοσύνη σε κανέναν. Όμως η κακιά γυναίκα του άντρα τον οποίο υπηρετούσε ο Walstan έμαθε για αυτή την ελεημοσύνη. Εκείνη την ώρα της ήρθε στο μυαλό μια δήθεν ανάγκη και έστειλε  τον άγιο Walstan ξυπόλυτο στο δάσος προκειμένου να μαζέψει κέδρους και γαϊδουράγκαθα και να τα φορτώσει σε ένα κάρο. Όμως ο παντοδύναμος Θεός, που υπερασπίζεται όλους τους πιστούς και όσους κινδυνεύουν, έκανε θαυματουργικά τον άγιο Walstan να αντέχει να πατάει ξυπόλητος επάνω στους ποιο αιχμηρούς κέδρους και να μην πληγώνεται καθόλου. Όταν η γυναίκα είδε το θαύμα, αναγνώρισε την ενοχή της και γονατίζοντας έκλαψε με δάκρυα μετανοίας μπροστά στα πόδια του  Walstan και ικέτευσε για συγχώρεση. Ο άνθρωπος του Θεού την σήκωσε στα πόδια της και συγχώρεσε κάθε κακό που του είχε προξενήσει.


Όταν ο αφέντης του είδε τα σημάδια και τα θαύματα τα οποία πραγματοποιούσε ο άγιος Walstan, τον συμπάθησε και ανακοίνωσε δημοσίως πως θα τον έκανε κληρονόμο του. Ο άγιος  Walstan αρνήθηκε αυτή την υπόσχεση με όλη του την καρδιά.
Όταν κάποια Παρασκευή, ο άγιος Walstan δρεπάνιζε με έναν σύντροφο του σε κάποιο ξέφωτο, ένας άγγελος του Θεού του εμφανίστηκε και του είπε, «Αδερφέ,  Walstan, την τρίτη μέρα από σήμερα θα εισέλθεις στον Παράδεισο», και έπειτα εξαφανίστηκε. Ο Walstan  ευχαρίστησε το Θεό για την θεία αποκάλυψη και χωρίς καθυστέρηση εξομολογήθηκε και κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων.


http://oodegr.co/english/biographies/arxaioi/walston.jpg


Όταν έφτασε η ώρα για το θάνατο του, αυτή ήταν η Δευτέρα της επόμενης εβδομάδος, ο Walstan πήγε ως συνήθως στην εξοχή για να εργαστεί στα χωράφια με τους συντρόφους του.  Εκεί κάλεσε τον αφέντη του και άλλους ειλικρινείς συντρόφους και παρέδωσε την ψυχή του στο Θεό, στην Υπεραγία Θεοτόκο και σε όλους τους αγίους. Πριν πεθάνει, ζήτησε το σώμα του να τοποθετηθεί σε ένα κάρο, να δέσουν σε αυτό δύο ταύρους χωρίς οδηγό και να αφήσουν το κάρο να πάει όπου θέλει ο Θεός.  Και αφού είπε αυτό παρέδωσε το πνεύμα του στον Παντοδύναμο Θεό.
Ειλικρινής άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί τοποθέτησαν το άγιο σώμα του  Walstan στο κάρο όπως είχε ζητήσει, και οι ταύροι πήραν το δρόμο απευθείας για το δάσος Costessey. Όταν οι ταύροι με το άγιο σώμα  μπήκαν μέσα σε μία λίμνη με πολύ βαθύ νερό οι ρόδες του κάρου διέσχισαν το νερό επιπλέοντας στην επιφάνεια  σαν να πατούσαν σε στερεή γη.

Συνέβη και ένα άλλο θαύμα. Όταν οι ταύροι σταμάτησαν για λίγο στην κορυφή ενός λόφου με το σώμα του αγίου μέσα στο κάρο, ανέβλυσε μία πηγή με νερό και χάρη στη θεία πρόνοια βρίσκεται ακόμη εκεί.

Οι ταύροι κατέβηκαν από εκείνο το σημείο με το πολύτιμο σώμα και κατευθυνθήκαν προς το χωριό  Bawbugh. Όταν πλησίαζαν στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται θαμμένο το σώμα, έκαναν μια ακόμη στάση σε ένα σημείο εκεί κοντά και χάρη στη θεία πρόνοια ανέβλυσε μια ακόμη πηγή της οποίας το νερό θεράπευε πυρετούς και άλλες ασθένειες και βρίσκεται ακόμη εκεί. Το σώμα του αγίου  Walstan τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Bawbugh, η οποία είναι αφιερωμένη στο όνομα του και ο Θεός επιτελεί εκεί πολλά θαύματα με τις μεσιτείες του αγίου.

Ο άγιος Walstan παρέδωσε το πνεύμα του το έτος 1016 στις 30 Μαΐου.  Αγαπητοί αδερφοί, ας ακολουθήσουμε τα βήματα του μέσα στα μονοπάτια της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης και της τέλειας ταπεινοφροσύνης, ώστε να γίνουμε άξιοι να βρισκόμαστε μαζί του στο βασίλειο του φωτός και της δόξας, στο οποίο κυβερνά ο Θεός, έναν κόσμο χωρίς τέλος.
Αμήν.



αγγλικό κείμενο
http://www.joyofallwhosorrow.org.uk/index.php/saints_and_righteous/about/st_walstan_of_taverham

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: