Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ο άγιος Fintan του Clonenagh



Ο άγιος  Fintan γεννήθηκε στο Leinster (Ιρλανδία) γύρω στο 524. Έλαβε το μοναχικό σχήμα στο Terryglass, στην κομητεία  Tipperary υπό τον ηγούμενο Colum mac Crimthainn και ήταν βαθιά επηρεασμένος από την παραδειγματική  του μετάνοια και τον σεβασμό του προς τους κανόνες.
Ο  Fintan πέρασε τα πρώτα του χρόνια στην περιοχή  Carlow πριν να δημιουργήσει την δική του εγκατάσταση στο Clonenagh, στην κομητεία Laois. Οι υποτακτικοί του, μεταξύ άλλων,  ήταν  ο άγιος  Colmán του Oughaval, ο άγιος Comgall του Bangor και ο άγιος Aengus ο μοναχός Culdee. Πολλοί ερευνητές τον ονομάζουν «Πατέρα των Ιρλανδών μοναχών».
Ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους της Ιρλανδίας.
Η μνήμη του τιμάται στις 17 Φεβρουαρίου
Δεν πρέπει να τον μπερδεύουμε με τον άγιο Fintán του Taghmon.

File:Clonenagh St. Fintan's Tree 2010 09 03.jpg





Ένας πλάτανος,  φυτεύτηκε κατά τα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα  στο σημείο της πρώτης μοναστικής κοινότητας του Clonenagh. Το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα από τον  Columba του Terryglass και έπειτα πέρασε στον υποτακτικό του άγιο Fintan όταν ο άγιος Columba πήγε στο Terryglass. Το δέντρο είναι αφιερωμένο στον άγιο  Fintan. Κάποια στιγμή το δέντρο φάνηκε να πέθανε όμως έπειτα άρχισε να βγάζει νέους καρπούς.


αγγλικό κείμενο
http://en.wikipedia.org/wiki/Fintan_of_Clonenagh

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: