Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Θαύματα του αγίου Μάρτυρα και Βασιλέα Όσβαλντ της Αγγλίας

 


Ένα Πάσχα σκόπευε να δειπνήσει με τον Άγιο Aidan. Ένα πλήθος από φτωχούς ήρθε ζητιανεύοντας για ελεημοσύνη. Ο Όσβαλντ τους έδωσε όλο το φαγητό και τον πλούτο που κουβαλούσε μαζί του. Έπειτα έσπασε τα ασημικά που βρίσκονταν επάνω στο τραπέζι του και τα έδωσε στους ζητιάνους. Ο άγιος Aidan συγκινήθηκε τόσο πολύ από την γενναιοδωρία του βασιλιά που άρπαξε το δεξί χέρι του Όσβαλντ και φώναξε "Είθε αυτό το χέρι να μην σαπίσει ποτέ!" Για πολλά χρόνια μετά, ο βασιλιάς έμεινε άφθαρτος. Το χέρι πράγματι έμεινε αδιάφθορο και φυλάσσεται σαν λείψανο στην εκκλησία του Bamburgh. 

Το σώμα του Όσβαλντ κόπηκε σε κομμάτια στο πεδίο της μάχης όπου σκοτώθηκε. Το κεφάλι και τα χέρια καρφώθηκαν σε πασσάλους σαν ένδειξη νίκης. Ένα χέρι  μεταφέρθηκε σε μία φλαμουριά από το κοράκι του Όσβαλντ. Στο σημείο του εδάφους όπου έπεσε το χέρι ανέβλυσε μία πηγή.  

Κάποτε ένας καβαλάρης ίππευε κοντά στο Heavenfield. Το άλογο ασθένησε, έπεσε στο έδαφος και άρχισε να κυλιέται γύρω γύρω από τον πόνο. Σε μία στιγμή κυλίστηκε πάνω στο σημείο όπου ο Όσβαλντ είχε πεθάνει και θεραπεύτηκε αμέσως.   Ο καβαλάρης διηγήθηκε την ιστορία του σε ένα κοντινό πανδοχείο. Οι άνθρωποι πήγαν εκεί ένα παράλυτο κορίτσι και το εναπέθεσαν στο ίδιο σημείο. Το κορίτσι θεραπεύτηκε και αυτό.   

Ο κόσμος άρχισε να παίρνει χώμα από αυτό το σημείο το οποίο έβαζε μέσα στο νερό για να το πιούν οι άρρωστοι. Τόσο πολύ χώμα αφαιρέθηκε που άφησε μία τρύπα με τόσο βάθος που ένας άνδρας χωρούσε μέσα.  

Η ανιψιά του Όσβαλντ ήθελε να θαφτεί ο βασιλιάς στο Αββαείο του Bardney στο Lincolnshire της Αγγλίας. Οι μοναχοί δίσταζαν καθώς δεν είχαν καλές σχέσεις με τους άρχοντες της Northumbria. Παρόλα αυτά, το φέρετρο έβγαλε ένα φως το βράδυ. Οι μοναχοί το έλαβαν αυτό σαν σημάδι και επέτρεψαν να γίνει η ταφή.  

Όταν οι μοναχοί έπλυναν τα οστά πριν να τα τοποθετήσουν σε λάρνακα, άδειασαν το νερό πάνω στο έδαφος εκεί κοντά. Ντόπιοι άνθρωποι σύντομα έμαθαν πως το έδαφος είχε θεραπευτικές ιδιότητες.    

Ένας άρρωστος άνδρας που ζούσε μία ανήθικη ζωή ήπιε νερό το οποίο περιείχε ένα μικρό κομμάτι από τον πάσσαλο όπου καρφώθηκε το κεφάλι του Όσβαλντ. Ο άνδρας θεραπεύτηκε και άλλαξε ζωή.  

Ένα μικρό αγόρι θεραπεύτηκε από πυρετό όταν κάθισε κοντά στον τάφο του Όσβαλντ στο Bardney. 

Κομμάτια από τον σταυρό του Heavenfield λέγεται πως είχαν θεραπευτικές ιδιότητες. 

Θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται  στα βρύα που μεγάλωναν επάνω στον σταυρό. 

Μία επιδημία πανούκλας στο Sussex σταμάτησε με τις μεσιτείες  του Όσβαλντ. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Willibrord ανέφερε στον άγιο Wilfrid ιστορίες για θαύματα που ενήργησαν τα λείψανα του Όσβαλντ στην Γερμανία. 

Πηγή 

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow 

Ο πλήρης βίος του αγίου εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: