Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ο βασιλιάς Αρθούρος της Βρετανίας ενάντια στους παγανιστές Σάξονες στην μάχη του Μπάθ.

 



Όταν ο Αρθούρος ανέβηκε στον θρόνο ήταν μόλις δεκαπέντε ετών. Όμως είχε ένα ασύγκριτο κουράγιο και ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρος. Η έμφυτη καλοσύνη του, του έδινε τέτοια χάρη ώστε ήταν αγαπητός σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους.

Περιγραφή του Αρθούρου στην μάχη του Μπάθ ενάντια στους παγανιστές Σάξονες.  

Στο κεφάλι του φόρεσε ένα χρυσό κράνος το οποίο στην κορυφή του είχε χαραγμένο έναν χρυσό δράκο. Στους ώμους του είχε περασμένη μία κυκλική ασπίδα που ονομαζόταν Pridwen πάνω στην οποία είχε ζωγραφίσει το πρόσωπο της Παναγίας, της Μητέρας του Θεού, ώστε να την σκέφτεται συνεχώς. Ζώστηκε το ασύγκριτο σπαθί του, το οποίο ονομαζόταν Caliburn και σφυρηλατήθηκε στο Νησί του Avalon. Στο δεξί του χέρι κρατούσε ένα δόρυ που ονομαζόταν Ron.

Τράβηξε το σπαθί του, το Caliburn, επικαλέστηκε το όνομα της Παναγίας και όρμησε μπροστά με όλη του την ταχύτητα μέσα στις πυκνές γραμμές του εχθρού. Όποιον εχθρό χτυπούσε επικαλούμενος το όνομα του Θεού έπεφτε αμέσως κάτω νεκρός.

Από το βιβλίο του Geoffrey of Monmouth* The History of the Kings of Britain σελίδες 112 και 117. 

Μετάφραση Orthodoxy-Rainbow

*O Geoffrey του Monmouth όπως και ο Ουαλός μοναχός Nennius μέσα από τα κείμενα τους ερευνούν την ιστορική μορφή του βασιλιά Αρθούρου πέρα από τις μυθολογικές και φανταστικές εκδοχές του θρύλου του. Ο Geoffrey τον περιγράφει ως έναν ιδιαίτερα θεοσεβούμενο άνθρωπο όπως φαίνεται και στην παραπάνω περιγραφή. Ένα σημείο που διαφέρει ιδιαίτερα με την γνωστή εκδοχή του θρύλου είναι πως το σπαθί δεν του το δίνει η Κυρά της Λίμνης όπως ξέρουμε από τις περισσότερες ιστορίες που αποτελούν φαντασία. Αυτό και άλλα σημεία διαφέρουν καθώς ο Geoffrey προσεγγίζει όσο είναι δυνατόν (υπάρχουν και ιστορικές ασάφειες μέσα στο έργο του) το ιστορικό  πρόσωπο του Αρθούρου. 

  



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: