Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Προσκύνημα σε ένα ξεχασμένο μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

 Από Orthodoxy-Rainbow


Τον προηγούμενο μήνα αξιώθηκα να ταξιδέψω για τρίτη φορά στην Αγγλία και να πατήσω στα ιερά χώματα του Glastonbury ή όπως είναι αλλιώς γνωστό ως Avalon.
Σε αυτόν τον ιερό τόπο όπου σήμερα κατακλύζεται από καταστήματα που προωθούν την Νέα Εποχή, όπως για παράδειγμα μαγαζιά με αντικείμενα που σχετίζονται με την μαγεία, κάποτε άνθιζε η Ορθόδοξη χριστιανική πνευματικότητα. 
Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, σε αυτόν τον τόπο έφτασε ο Άγιος Ιωσήφ της Αριμαθαίας και ξεκίνησε την διάδοση του Ευαγγελίου στους παγανιστές. Όταν ήρθε σε αυτόν τον τόπο είχε μαζί του μία ράβδο φτιαγμένη από τον ακάνθινο στέφανο του Ιησού. Αρχικά οι παγανιστές δεν ήθελαν να ακούσουν το κήρυγμα του και τότε ο άγιος Ιωσήφ κάρφωσε την ράβδο του στο έδαφος και εκείνη αμέσως έβγαλε κλαδιά και άνθισε. Όταν οι παγανιστές είδαν αυτό το θαύμα πίστεψαν στο Ευαγγέλιο.
Λέγεται πως ο άγιος Ιωσήφ της Αριμαθαίας φτάνοντας στην Αγγλία πέρα από την ράβδο είχε μαζί του και το Ιερό Δισκοπότηρο. 
Αυτό λέγεται πως είναι θαμμένο σε ένα μέρος στο οποίο σήμερα αναβλύζει μία πηγή με αγιασμένο νερό και η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου ανηφορίζει ο δρόμος για το μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ για το οποίο θα μιλήσουμε λίγο παρακάτω.  


Η εικόνα του αγίου Ιωσήφ της Αριμαθαίας. Στο φόντο πίσω τα ερείπια του μοναστηριού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ* και ποιο μπροστά το δέντρο που άνθισε από την ράβδο του αγίου. Στο χέρι του ο άγιος κρατάει την εκκλησία την οποία έχτισε προς τιμήν της Παναγίας. Η εικόνα φιλοτεχνήθηκε από τον Άγγλο Ορθόδοξο αγιογράφο Aidan Hart. 
*Τα ερείπια ανήκουν σε μετέπειτα κτίσμα καθώς το αρχικό αρχαίο μοναστήρι κάηκε σε μία πυρκαγιά. Αυτό όπως και τα ερείπια του μοναστηριού  όπου βρισκόταν η εκκλησία της Παναγίας χτίστηκαν αργότερα από Καθολικούς. 



Εκεί στο Glastonbury έχτισε ο άγιος Ιωσήφ μία εκκλησία αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο. Σήμερα δεν σώζεται κάτι από αυτό το αρχικό κτίσμα πάρα μόνον τα ερείπια ενός μοναστηριού το οποίο έχτισαν πολλά χρόνια αργότερα βενεδικτίνοι μοναχοί. Σε αυτό το μέρος λέγεται πως βρέθηκαν τα λείψανα του βασιλιά Αρθούρου και της βασίλισσας του όμως σήμερα αγνοείτε η τύχη τους. Σύμφωνα με παλιές πηγές όπως τα γραπτά του Κέλτη μοναχού Nennius ο Αρθούρος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο και ήταν ιδιαίτερα πιστός χριστιανός. 
Για την ιστορικότητα και το χριστιανικό ήθος του βασιλιά Αρθούρου μας πληροφορεί και ο ιστορικός Geoffrey του Monmouth στο βιβλίο του The History of the Kings of Britain (αν και το συγκεκριμένο βιβλίο εμπεριέχει και κάποια στοιχεία μυθοπλασίας αναμεμιγμένα με τα ιστορικά στοιχεία). 

 
Η εικόνα της Παναγίας του Glastonbury. Για πληροφορίες σχετικά με την εικόνα αλλά και τους αγίους που σχετίζονται με το  Glastonbury κλικ εδώ 


Στην κορυφή του Glastonbury βρίσκεται το Glastonbury Tor. Ο τόπος όπου δέσποζε κάποτε το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Σύμφωνα με την παράδοση αυτό το μοναστήρι χτίστηκε από τον Άγιο Πατρίκιο της Ιρλανδίας πάνω στα ερείπια μίας παλιότερης εκκλησίας. Αυτό αναφέρει μία επιγραφή μέσα στο πυργοειδές κτίσμα το οποίο διασώζεται σήμερα στην κορυφή του λόφου. Όπως ήδη έγραψα ποιο επάνω αυτό το κτίσμα είναι μεταγενέστερο χτισμένο από Καθολικούς και δεν διασώζεται κάτι από το αρχικό μοναστήρι το οποίο καταστράφηκε σε πυρκαγιά. Στην επιγραφή αναφέρεται επίσης πως γύρω από το μοναστήρι είχαν βρεθεί ερείπια από κελιά Κελτών μοναχών. 

Το Glastonbury είναι ο ιερότερος Ορθόδοξος Χριστιανικός τόπος της Αγγλίας. Ένας τόπος που μπορεί σήμερα να κατακλύζεται από τους ακόλουθους της Νέας Τάξης Πραγμάτων όμως εδώ κάποτε βρισκόταν το ιερότερο μοναστήρι της κάποτε Ορθόδοξης Αγγλίας. Ένας τόπος από τον οποίο πέρασαν πολλοί μεγάλοι άγιοι της Ορθόδοξης Κελτικής εκκλησίας. Είχα ακούσει κάποτε πως το όνομα Άβαλον(όπως ανέφερα ποιο επάνω το αρχαίο όνομα του Glastonbury είναι Άβαλον) προέρχεται από το ελληνικό Άβατον και ονομάστηκε έτσι γιατί το μοναστήρι εκεί ήταν πολύ ιερό και δεν επιτρεπόταν σε οποιονδήποτε να πατήσει εκεί. Μέλι Άβατον το ονομάζανε. Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος για αυτό αλλά σκέφτηκα να το μοιραστώ. 

Η Παναγία του Glastonbury, ο Μέγας Ταξιάρχης Αρχάγγελος Μιχαήλ προστάτης του Glastonbury, ο άγιος Ιωσήφ της Αριμαθαίας και όλοι οι άγιοι της Ορθόδοξης Κελτικής εκκλησίας να πρεσβεύουν για όλους μας. Ας προσευχηθούμε και για την Αγγλία η οποία σήμερα κατακλύζεται από το σκοτάδι της Νέας Τάξης Πραγμάτων να επανέλθει στις αρχαίες Ορθόδοξες ρίζες της. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: