Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Γλωσσάριο.

Εδώ θα δημοσιεύονται κατά καιρούς διάφορες εκκλησιαστικές έννοιες με τη σημασία τους,έτσι ώστε να λύνονται οι όποιες τυχών σημασιολογικές απορίες. Εάν κάποιος επισκέπτης ενδιαφέρεται μπορεί να δημοσιεύσει τις δικές του λέξεις, έννοιες και εγώ θα τις βάλω μαζί με τις υπόλοιπες.

Αγία Γραφή:είναι το βιβλίο της Αλήθειας και ο λόγος του Θεού.Αποτελείτε από την Παλαιά Διαθήκη(49 βιβλία) που περιέχει όλα όσα έγιναν και γράφτηκαν από τη δημιουργία του κόσμου ως τη γέννηση του Χριστού, και από την Καινή Διαθήκη(27 βιβλία) που περιέχει τη ζωή και διδασκαλία του Χριστού, τη ζωή της πρώτης Εκκλησίας και το κήρυγμα των αποστόλων του Χριστού.

Αγία Τριάδα:είναι ο τριαδικός Θεός στον οποίο πιστεύουμε.Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Η βάπτιση του Χριστού λέγεται και Θεοφάνια, γιατί εμφανίζονται και τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.

Αγία Τράπεζα:βρίσκεται στο Ιερό Βήμα του ναού. Είναι μία ορθογώνια μαρμάρινη πλάκα στηριγμένη σε ένα στύλο(κάτω από τον οποίο έχουν τοποθετηθεί λείψανα μαρτύρων). Είναι το ιερότερο σημείο ολόκληρου του ναού και συμβολίζει το θρόνο του Χριστού, αφού ο ναός συμβολίζει ολόκληρο τον κόσμο. Εκεί τελείτε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

αλληλούια: εβραϊκή λέξη που σημαίνει "αινείτε τον Κύριο". Την ακούμε πολλές φορές στη θεία Λειτουργία και σε άλλες ακολουθίες. Είναι μια έκφραση ευγνωμοσύνης και χαράς.

αμήν: εβραϊκή λέξη που σημαίνει "αληθινά". Η φράση του Χριστού "αμήν λέγω υμίν", σημαίνει "σας λέω αλήθεια". Στη λειτουργία, με τη λέξη αμήν απαντάει ο λαός στις ευχές ή στην ευλογία του λειτουργού και τότε έχει τη σημασία του "ας γίνει". Με την έννοια αυτή το αμήν έχει περάσει και στη γλώσσα του λαού, ως απάντηση σε μία ευχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: