Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ο Άγιος Mawes, ηγούμενος και ερημίτης της Κορνουάλης.


Ο Ουαλός ερημίτης και ηγούμενος Maudetus, γνωστός στη Γαλλία σαν άγιος Maudez, έζησε την ζωή του ερημίτη στην Κορνουάλη, δίπλα στο Falmouth, όπου τον τιμούν μέχρι και σήμερα. Έπειτα κατοίκησε σε ένα νησί στην ακτή της Βρετάνης. Ήταν ιδρυτής μοναστηριών και ίδρυσε μοναστήρια και εκκλησίες της Ορθόδοξης πίστης στην Κορνουάλη και τη Βρετάνη.


 Οι βίοι των Ιρλανδών αγίων του έκτου αιώνα περιέχουν εντυπωσιακά στοιχεία, και  ο βίος του αγίου Mawes δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμη και η γέννα του είναι αξιοσημείωτη. Την μητέρα του τη λέγανε Azenor και ζούσε στη Βρετανία. Μία μέρα την πετάξανε στη θάλασσα κοντά στο Brest με μόνο ένα βαρέλι σαν βάρκα. Εκεί γεννήθηκε ο Mawes. Η μητέρα και υιός έμειναν εκεί μέσα για πέντε μήνες ώσπου ξεβράστηκαν ζωντανοί στις ακτές της Ιρλανδίας. (εδώ υπάρχουν ομοιότητες με τον βίο του αγίου Budoc) Έφυγε από την Ιρλανδία σαν ενήλικας για να ακολουθήσει τη ζωή του ερημίτη κοντά στο Falmouth στην Κορνουάλη.

Ίδρυσε και ένα ψαροχώρι του οποίου είναι προστάτης. Έπειτα στις ημέρες του βασιλέα Childbert του πρώτου ο άγιος αποφάσισε να επιστρέψει στη γη της μητέρας του. Στο δρόμο του για τη Βρετάνη  επισκέφτηκε το Ντέβον και την Κορνουάλη όπου έκανε κηρύγματα στην εξοχή και ίδρυσε μία πόλη στο River Fal η οποία φέρει το όνομα του. Έπειτα αυτός και οι ακόλουθοι του έπλευσαν για τη Βρετάνη. Προσάραξαν σε ένα νησί στις ακτές της Γαλλίας κοντά στη Leon(στο νησί του αγίου Maudez). 
Εκεί ο άγιος έδειξε τις δυνατότητες του καθαρίζοντας το νησί από μολυσμένα ζωύφια, βάζοντας φωτιά στη ξερή βλάστηση. Επίσης τον σέβονταν σαν μεγάλο δάσκαλο. Πολλές εκκλησίες στην περιοχή είναι αφιερωμένες σε αυτόν και μαρτυρούν την επιρροή του και τον αποστολικό του ζήλο. Λέγεται πως ένας λόγος για τον οποίο ο άγιος επέστρεψε στην Βρετάνη ήταν το να αποφύγει τον κίτρινο πυρετό στην Ιρλανδία.
Έγινε γνωστός για την ικανότητα του να θεραπεύει ασθένειες. Πολλές φορές, έπαιρναν χώμα από το σημείο όπου θάφτηκε και ανακατεύοντας το με νερό το χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακο.
 Τελικά ο άγιος εγκατέστησε μία μοναστική κοινότητα στο νησί του Αγίου Maudez.
Μία μέρα η τελευταία φωτιά στο νησί εξαφανίστηκε κατά λάθος. Ο Mawes έστειλε ένα παιδί την ώρα που η παλίρροια βρισκόταν σε χαμηλό επίπεδο, να διασχίσει την ενδοχώρα και να φέρει πίσω μία φλόγα. Καθώς το αγόρι επέστρεφε η παλίρροια σηκώθηκε. Τα κύματα υψώνονταν όλο και ποιο ψηλά, απειλώντας να καταπιούν τη φλόγα, αλλά το παιδί στάθηκε πάνω σε ένα βράχο , προσευχήθηκε στον άγιο Mawes, και θαυματουργικά ο βράχος ανυψώθηκε σε σημείο που να μη μπορεί να βυθιστεί. Όταν η παλίρροια κόπασε η φωτιά παραδόθηκε επιτυχημένα στον άγιο.
 Στην τέχνη ο άγιος Mawes παρουσιάζεται πολλές φορές σαν δάσκαλος. Τιμάται στο Falmouth και τη Βρετανία όπου 60 εκκλησίες και παρεκκλήσια έχουν το όνομα του. Τα λείψανα του αγίου τιμώνται στις περιοχές Quimper, Treguier, Lesneven, και Bourges(η περιοχή η οποία διεκδικεί το σώμα του). Είναι ιδιαίτερα θεραπευτικός όσων αφορά τους πονοκεφάλους, τα τσιμπήματα φιδιών κ.α

μετάφραση orthodoxy -rainbow
αγγλικό κείμενο  http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Mawes_Cornwall.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια: