Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Άγιος Piran Επίσκοπος του Padstowe, Κορνουάλη.(+480)


Στην Κορνουάλη και τη Βρετανία εορτάζεται στις 5 Μαρτίου και πολύ ειδικοί τον ταυτίζουν με τον άγιο Ciaran. Σχετικά με αυτό, ο John του Tynmouth, ο οποίος έγραψε και την μεσαιωνική του βιογραφία, σημειώνει παρόμοιες ιστορίες για τους δύο αγίους(εάν ήταν όντως δύο). Εκείνο που είναι σίγουρο είναι πως ο Piran ανήκε στην αποστολή η οποία ήρθε στην Κορνουάλη από την Ιρλανδία και την Ουαλία και είναι ο ποιο γνωστός μέσα στους αγίους της Κορνουάλης και προστάτης, όχι τόσο του Δουκάτου αλλά κυρίως των ανθρακωρύχων. Το Perranporth είναι το παραδοσιακό μέρος όπου έφτασε αρχικά ο Piran, και συγκεκριμένα σύμφωνα με έναν Κέλτικο θρύλο βρισκόταν κοντά σε μία μυλόπετρα. Εσωτερικά ανάμεσα στους αμμόλοφους, βρίσκεται θαμμένη μία από τις παλαιότερες εκκλησίες σε αυτά τα νησιά, το παρεκκλήσι του στο Perranzabuloc. 
 Τoν μεσαίωνα, λείψανα του αγίου τα οποία ήταν ενταφιασμένα κάτω από το ιερό παρουσιάστηκαν σε προσκυνητές και εκείνο το μέρος, μαζί με τους προσκυνητές του λόφου του αγίου Μιχαήλ έγινε ο ποιο πολυσύχναστος άγιος τόπος. Το δωδέκατο αιώνα λόγο του ότι η άμμος άρχισε να καταπίνει το αρχαίο μνημείο τα λείψανα έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλη εκκλησία αλλά ο παλιός σταυρός του ναού παρέμεινε υψωμένος μέσα στους αμμόλοφους. Το 1834 ανακαλύφθηκαν κάποιοι τοίχοι και ανασκάφτηκαν, και το 1910 κλείστηκαν σε μία κατασκευή από τσιμέντο για να προστατευθούν αλλά σήμερα έχουν καλυφθεί και πάλι από την άμμο. Τα κηρύγματα αυτού του αγίου και τα θαύματα του, έφεραν τόσο πολύ κόσμο κοντά στο Θεό που υπάρχουν αναρίθμητα αφιερώματα για αυτόν στην Κορνουάλη, στην Βρετανία και στη Νότια Ουαλία.
 Στην Κορνουάλη τα μέρη που σχετίζονται με τον άγιο βρίσκονται κυρίως στις εκβολές του Fal όπου ήταν το κυρίως σημείο επιβίβασης των Βρετανών. Πιστεύεται πως ο Άγιος Piran ενδιαφερόταν για τη συλλογή διάφορων πετρών  και για τη συλλογή διάφορων μετάλλων, συγκεκριμένα κάποτε χρησιμοποίησε μία μαύρη πλατιά πέτρα σαν εστία για τη φωτιά του και όταν η πέτρα ζεστάθηκε πολύ ένα υγρό μέταλλο, άσπρο στο χρώμα κύλησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια του και πήρε το σχήμα σταυρού. Αυτό τον έκανε προστάτη των μεταλλωρύχων, ανθρακωρύχων κ.τ.λ και όχι μόνον αυτό αλλά αυτό το σύμβολο, ένας λευκός σταυρός σε μαύρο φόντο χρησιμοποιείτε σαν σημαία στην Κορνουάλη και συμβολίζει το Χριστιανικό Ευαγγέλιο, τη νίκη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι, τη νίκη του καλού ενάντια στο κακό.




 Ο Piran κοιμήθηκε στο μικρό του ησυχαστήριο δίπλα στην ακτή. Τα λείψανα του αποτελούσαν ιδιαίτερη έλξη για τους προσκυνητές, αλλά λόγο των κινήσεων της άμμου που αναφέραμε ποιο επάνω μεταφέρθηκαν στην Ενοριακή εκκλησία Perran-Zabulo που χτίστηκε για να τα φιλοξενήσει.

μετάφραση orthodoxy rainbow αγγλικό κείμενο http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Piran_Cornwall.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: