Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Άγιος Αριστόβουλος Απόστολος Βρετανίας


Άγιος Αριστόβουλος- Απόστολος εκ των εβδομήκοντα, ο οποίος έφερε την Ορθόδοξη Πίστη στις ακτές της Βρετανίας.

 Ο Αριστόβουλος της Βρετανίας είναι ένας Ιουδαίος-Κύπριος άγιος, ο οποίος μετράται ανάμεσα στους εβδομήκοντα αποστόλους. Μαζί με τους Αποστόλους Ουρβανό της Μακεδονίας, Στάχυ, Αμπλίας, Απελλής από το Ηράκλειο και τον Νάρκισσο από την Αθήνα υποστήριξε τον Άγιο Ανδρέα. Ο Άγιος Αριστόβουλος ήταν αδερφός του Αποστόλου Βαρνάβα.
 Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Βρετανία σαν ο πρώτος της επίσκοπος και εκεί παρέδωσε ειρηνικά το πνεύμα του στον Κύριο.
 Πριν από αυτό, κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Κέλτες της Νοτιότερης Ισπανίας, ενώ βρισκόταν στο δρόμο για τη Βρετανία.
 Εορτάζεται στις 15 Μαρτίου και στις 31 Οκτωβρίου μαζί με τους Αποστόλους Ουρβανό Στάχυ, Αμπλίας, Απελλής και Νάρκισσο και στις 4 Ιανουαρίου με τους Εβδομήκοντα.
 Τόσο σπουδαίος ήταν ο Απόστολος Αριστόβουλος ανάμεσα στους Βρετόνους Κέλτες που μία επικράτεια πήρε το όνομα του, αυτή ονομάζεται Arwystli, μετέπειτα η επικράτεια έγινε ένα μικρό μεσαιωνικό Βρετανικό βασίλειο, και μέχρι και σήμερα είναι περιοχή, η για να είμαστε ποιο ακριβής, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της Ουαλικής γης(το αγγλικό κείμενο αναφέρει τη λέξη "cantref" το οποίο χρησιμοποιήτε για να περιγράψει μία σημαντική σε θέση περιοχή στην Ουαλία, από διοικητικής και άλλης φύσης απόψεως).
 Πιθανόν αναφέρεται από τον άγιο Παύλο και προσδιορίζεται με τον Ζεβεδαίο, τον πατέρα των αγίων Ιακώβου και Ιωάννη. Ο Ιππόλυτος γράφοντας το 160 το Μαρτυρολόγιο της Ελληνικής Εκκλησίας, (και άλλα) επισημαίνει ότι κήρυξε στην Βρετανία.
 Πιστεύεται ότι μαρτύρησε στην Ουαλία αλλά δεν υπάρχουν μαρτυρίες για αυτό.
μετάφραση orthodoxy-rainbow
αγγλικό κείμενο  http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Aristobulus_Apostle.htm


Επιπλέον πληροφορίες από το saint.gr


Έπου Aριστόβουλε Παύλω ενθάδε,
Ως αν χορεύσης άμα Παύλω εν πόλω.

Βιογραφία
Άνηκε στο χορό των 70 αποστόλων και ακολούθησε σε μερικές περιοδείες τον απόστολο Παύλο. Εκτιμώντας δε αυτός τη διδακτική ικανότητα του Αριστόβουλου, καθώς και τα διοικητικά του χαρίσματα που συνοδεύονταν με γνήσιο ζήλο για την πίστη, τον έκανε επίσκοπο της Βρετανίας, «της νυν Εγκλιτέρας, Σκωτίας και Ιβερνίας». Οι τότε κάτοικοι της, ήταν εντελώς απολίτιστοι και βάρβαροι, προσκολλημένοι τυφλά στις χυδαίες και ανόητες δεισιδαιμονίες τους. Γι΄ αυτό, το έργο του Αριστόβουλου, συνάντησε μεγάλη αντίσταση. Πολλές φορές κινδύνευσε η ζωή του, υπέφερε δε αμέτρητα βάσανα και θλίψεις. Αλλά η θεία χάρη, δεν άφησε χωρίς αποτέλεσμα τις προσπάθειες του. Αρκετοί από τους κατοίκους πίστεψαν στο Χριστό, και στα άγρια εκείνα μέρη ιδρύθηκε χριστιανική Εκκλησία. Αυτή καλλιεργώντας με άγρυπνη επιμέλεια και επεκτείνοντας με ακούραστη φιλοπονία πέθανε ο άγιος Αριστόβουλος, σ' όλα αντάξιος του αδελφού του και Αποστόλου επίσης Βαρνάβα. (Η μνήμη του επαναλαμβάνεται και την 31η Οκτωβρίου, μαζί με τους αποστόλους Στάχυ, Απέλλη, Αμπλίο, Ουρβανό και Νάρκισσο εκ των 70).


Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τὴν κιθάραν τοῦ Πνεύματος τὴν ἑξάχορδον, τὴν μελωδήσασαν κόσμω τᾶς ὑπὲρ νοῦν δωρεᾶς ὡς ἐκφάντορας Χριστοῦ ἀνευφημήσωμεν, Στάχυν, Ἀμπλίαν, Ἀπελλῆν, σὺν Ναρκίσσω, Οὐρβανὸν καὶ Ἀριοτόβουλον ἅμα ὡς γὰρ Ἀπόστολοι θεῖοι, χάριν αἰτοῦνται ταὶς ψυχαὶς ἠμῶν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: