Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Άγιος Γκίλτας ο Σοφός

Saint Cadoc of Llancarfan
Ο Γκίλτας γεννήθηκε κατά τον 6ο αιώνα στην χαμηλότερη πεδιάδα της κοιλάδας Clyde στην Κεντρική Σκωτία μέσα σε μία βασιλική οικογένεια ενός μικρού βασιλείου που βρισκόταν στα περίχωρα του Dumbarton. Ο Bede αναφέρει πως ήταν το έτος 493.
 Είναι καταγεγραμμένο πως ο πατέρας του Γκίλτας ονομαζόταν Caw Cawlwyd και οι άγιοι αδερφοί του Caffo και Maeliog. Δεν έχομε πληροφορίες για τη μητέρα του. Μία κραταιά παράδοση της Βόρειας Ουαλίας δίνει τα ονόματα των αδερφών του που ονομάζονταν Huail και Celyn.
Λέγεται πως τα αδέρφια αρνήθηκαν να αποδεχτούν τον βασιλιά Αρθούρο και ο Huail εκτελέστηκε στην περιοχή Ruthin όπου η πέτρα όπου εκτελέστηκε(δια αποκεφαλισμού) βρίσκεται ακόμη στην κεντρική πλατεία.
Ο Celyn κατάφερε να αποφύγει την τιμωρία του αμυνόμενος στο Βουνό Copper του Anglesey από τη βάση του Garth Celyn στο Gwynedd. Ο Γκίλτας από νεαρή ηλικία στάλθηκε από το σπίτι του που βρισκόταν στο Clydeside στο μεγάλο μοναστήρι Llanilltud Fawr στην περιοχή Llantwit Major, στη Νότια Ουαλία, όπου αυτός, μαζί με άλλους φωτισμένους όπως τον άγιο Sampson και τον άγιο Aurelian, μαθήτευσε υπό τον άγιο Illtyd, παρότι ήταν πολύ νεότερος σε σχέση με όλους τους άλλους. Αφού ο άγιος Γκίλτας ολοκλήρωσε τις σπουδές του υπό τον άγιο Illtyd το 525, ταξίδεψε στην Ιρλανδία με την συνοδεία του αγίου Δαβίδ και του αγίου Cadoc, μετακινούμενοι από το ένα μοναστικό κέντρο στο άλλο, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του.
Ενόσω βρισκόταν στην Ιρλανδία χειροτονήθηκε ιερέας και έπειτα επέστρεψε δια μέσου της Ιρλανδικής Θάλασσας προκειμένου να κηρύξει και να διδάξει στη γενέτηρά του Clydeside. Τον ενδιάμεσο καιρό, ο άγιος πήγε στην Ουαλία για να μείνει μαζί με τον άγιο Cadoc στο Llancarfan.
Από εκεί πήγε για προσκύνημα στη Ρώμη και συνάντησε τον πάπα κατά την άφιξη του εκεί.
Στην επιστροφή του ο Γκίλτας εκλέχθηκε να εγκατασταθεί στο μικρό νησί του Flat Holm στο Κανάλι του Bristol όπου εκεί, γύρω στο 540, συνέγραψε την πραγματεία του με τίτλο “De Exidio et Conquestu Britanniae”(στα ερείπια και την κατάκτηση της Βρετανίας), μία θορυβώδης καταγγελία για τον Βρετανικό κλήρο και τους Βασιλείς. Σε αυτό κατηγορούσε του κληρικούς για τη χαλαρότητα τους και τους άρχοντες για την κατεδάφιση του Ρώμαιο-Βρετανικού πολιτισμού ο οποίος οδήγησε στην έξαρση του μεγάλου μοναστικού βίου.
Το ίδιο διάστημα λέγεται   πως αντέγραψε ένα ευχολόγιο για τον φίλο του Cadoc.
Στοιχεία που βρέθηκαν σε απομεινάρια από γράμματα, μας πληροφορούν πως ο Γκίλτας έγραψε Κανόνα για το μοναστικό βίο που ήταν μόλις λίγο ποιο ελαστικός από αυτόν του αγίου Δαβίδ( O-R:ο άγιος Δαβίδ και οι μοναχοί του ήταν γνωστοί για την ιδιαίτερα μεγάλη αυστηρότητα του μοναστικού βίου τους).
Κάποια χρόνια αργότερα ο Γκίλτας αποφάσισε να εγκατασταθεί  στην   Armorica(σημερινή Βρετανία)
και εγκατέστησε ένα ερημητήριο  στο νησί Horat δίπλα στην πόλη Vannes. Το 546 ο Cadoc τον ακολούθησε δια μέσο του καναλιού και εγκατέστησε ένα ερημητήριο δίπλα στο Etel. Παρότι ο Γκίλτας εγκαταστάθηκε σε ένα νησί όπου δεν αποκοβόταν από τον κόσμο, σύντομα εγκατέστησε ένα μοναστήρι-σχολή στην ενδοχώρα.
Ο Γκίλτας επισκέφτηκε και πάλι τη Ρώμη και αυτή τη φορά πήρε και τον Cadoc μαζί του. Έφερε μαζί του μία καμπάνα  που έβγαζε έναν γλυκό ήχο σαν δώρο για τον πάπα(0-R: την οποία κατασκεύασε ο ίδιος. Ήταν γνωστός για την ικανότητα του να κατασκευάζει καμπάνες).
Ο  Cadoc του ζήτησε την καμπάνα αλλά απάντησε πως προοριζόταν για το ναό του αγίου Πέτρου και την μετέφερε στη Ρώμη.
Μόλις παρουσιάστηκε η καμπάνα στον πάπα δεν έβγαζε κανένα ήχο και έτσι την επέστρεψαν στο  Etel όπου παραδόθηκε στον Cadoc και επανέκτησε τον υπέροχο χτύπο της.Το 560  επέστρεψε στην Ιρλανδία μετά από πρόσκληση του βασιλιά Ainmeric προκειμένου να αναδιοργανώσει τα μοναστήρια , την πειθαρχεία και τη λειτουργική ζωή.
Ενόσω βρισκόταν εκεί δίδαξε στο μεγάλο  σχολείο της Armagh και επισκέφτηκε τα  μοναστήρια  Bangor και Clonard.
Στα τελευταία του χρόνια ο Γκίλτας εγκαταστάθηκε και πάλι στη Βρετανία,  ιδρύοντας μοναστήρι σε έναν τόπο που φέρει το όνομα του: Saint Gildas-de-Rhuys in Morbihan.
Ένα πηγάδι με αγιασμένο νερό που φέρει το όνομα του βρίσκεται εκεί κοντά. Ο Σοφός Γκίλτας κοιμήθηκε στις 29 Ιανουαρίου το 570 και σύμφωνα με τη δική του επιθυμία, το σώμα του τοποθετήθηκε σε μία βάρκα την οποία άφησαν να πλέει.
Τρεις μήνες αργότερα, το άφθαρτο σώμα του ανακαλύφθηκε σε κοντινό ποταμάκι και το έφεραν πίσω στην εκκλησία του  Rhuys.
Ο τάφος του βρίσκεται πίσω από το ιερό της τωρινής Εκκλησίας το οποίο περιέχει και μερικά ακόμη λείψανα.
Ακόμη σχετικά από το Ιστολόγιο μου: Ο Άγιος Γκίλτας ήταν πολυγραφότατος και τα αρχεία του βοήθησαν τον μετέπειτα ιστορικό-άγιο Bede στις έρευνές του.
 μετάφραση orthodoxy-rainbow
αγγλικό κείμενο:  http://www.thyateira.org.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=240&Itemid=151













Δεν υπάρχουν σχόλια: