Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Αγία Cuthburga

St Cuthburga


Ημέρα εορτής: 31 Αυγούστου

 Βασίλισσα και πρώτη ηγουμένη του Wimborne. Κοιμήθηκε το έτος 725.

 Η Αγία Cuthburga ήτανε κόρη του πρίγκηπα Coenred, δεύτερου ξαδέρφου του Caedwalla, βασιλέα του Wessex.

Τα αδέρφια της ήταν ο άγιος Ine, βασιλιάς του Wessex και ο Ingild. Οι αδερφές της ήταν οι αγία Cwenburga, Edburga και Tata...

 O Caedwalla έγινε Χριστιανός, το 688, και πήγε στη Ρώμη για να βαπτιστεί, παραδίδοντας το θρόνο στον Ine. H Cuthburga παντρεύτηκε τον Aldfrith, βασιλιά της Northumbria. Ήτανε νόθος υιός του Oswiu, βασιλιά της Northumbria, και εκπαιδεύτηκε ανάμεσα στους μοναχούς της Αϊόνα. Διατηρούσε φιλία με τον επίσκοπο Βενέδικτο. Ήτανε γονείς του Osred, βασιλιά της Northumbria, και πιθανόν της αγίας Osana.

 Ο Aldfrith και η Cuthburga τελικά χώρισαν για θέματα πίστεως. Η Cuthburga έλαβε το μοναχικό σχήμα μαζί με την αδερφή της, την αγία Cwenburga, στο Barking. Αυτό το γυναικείο μοναστήρι ήταν γνωστό για τον ζήλο των μοναζουσών στην μελέτη των ιερών και κλασσικών λογοτεχνικών κειμένων.
Μαζί έγιναν μαθήτριες της αγίας Hildelith, της δεύτερης ηγουμένης. Τώρα ο Ine, βασιλιάς του Wessex, είδε πως οι αδερφές του είχαν αφιερωθεί στην υπηρεσία του Θεού και εντυπωσιάστηκε. Επιθυμώντας να χτίσει μία εκκλησία για το καλό της ψυχής του και για εξυπηρέτηση των πολιτών του, ανέγειρε ένα διπλό μοναστήρι, ανάμεσα στα 700 και 705, για την Cuthburga, στο Wimborne του Dorset, κοντά στον δικό του τόπο κατοικίας.
Η Cuthburga ήταν η πρώτη ηγουμένη. Η Cwenburga ήταν μοναχή εκεί μαζί της. Η διαιρεμένη περίφραξη στο Wimborne ενισχύθηκε αυστηρά από την Cuthburga και ούτε καν οι ιεράρχες δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στους χώρους των μοναζουσών. Η αγία επικοινωνούσε μαζί τους μέσα από ένα μικρό άνοιγμα.
 Ήταν στοργική προς τους αδελφούς και της αδελφές που φρόντιζε, αλλά αυστηρή προς τον εαυτό της και επιμελής στη νηστεία και την προσευχή. Το ησυχαστήριο της σύντομα έγινε το κυρίαρχο των δύο κοινοτήτων και έγινε ποιο διάσημο και από εκείνο του Barking σαν εκπαιδευτικό σχολείο για μαθητευόμενος γυναίκες.
 Ήταν εδώ από όπου η επόμενη γενιά, όπως η αγία Walburga και άλλες, με το κάλεσμα του αγίου Βονιφάτιου, ενίσχυσαν τον μεγάλο Άγγλο απόστολο της Γερμανίας και βοήθησαν στην μεγάλη του αποστολή.(κλικ εδώ Boniface )
 Κοιμήθηκε στο Wimborne της 31 Αυγούστου το 725 και όταν το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Δανούς γύρω στα 900 και έπειτα ανακαινίστηκε, αφιερώθηκε εκ νέου στο όνομα της αγίας Cuthburga και εγκατέλειψε τους κοσμικούς κανόνες. Το στήθος της αγίας Cuthburga, το οποίο βρισκόταν μέσα σε ένα κοίλο κομμάτι βελανιδιάς, γλύτωσε από την καταστροφή, και ακόμη παρουσιάζεται στο Βόρειο Aisle του Minster.
 Ο τόπος της ταφής της λέγεται πως είναι κάτω από τον τοίχο του τέμπλου.

 αγγλικό κείμενο http://www.thyateira.org.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=442&Itemid=151


μετάφραση orthodoxy-rainbow.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: