Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Το παραμύθι του "Χριστιανικού" μέταλ


Συνεχίζοντας με το θέμα της μέταλ μουσικής, θα αναφερθούμε στο ονομαστό "Χριστιανικό μέταλ".
Υπάρχουν συγκροτήματα που ισχυρίζονται πως μεταφέρουν το λόγο του Θεού μέσα από τους ήχους του heavy metal και το χρησιμοποιούν σαν σύγχρονο τρόπο προσέγγισης των νέων.
Υποστηρίζουν πως έτσι βρίσκουν μία δίοδο για να επικοινωνήσουν με τον σύγχρονο νέο.
Πέραν της αξιόλογης και αξιέπαινης δουλειάς που έγινε στον Ελληνικό χώρο από το "συγκρότημα"(δεν αποτελούσαν συγκρότημα με την καθεαυτό έννοια) των "Ελεύθερων" (κατά πολλούς Παπαροκάδες)  του Γέροντα Νεκταρίου Μουλατσιώτη και των μοναχών του ο υπόλοιπος κύκλος του σύγχρονου χριστιανικού μουσικού σχήματος (προερχόμενος  κυρίως από το εξωτερικό) είναι γεμάτος από παγίδες και προτεσταντικά μηνύματα και μηνύματα οικουμενισμού.
Να προσθέσουμε πως αξιόλογη δουλειά έχει γίνει και στο Ξόδι 2 η πικρή δικαίωση του Άρτεμη. 
Το πρόβλημα για αρχή, ξεκινάει από τον ήχο που συνοδεύει αυτά τα τραγούδια(τα χριστιανικά metal). 
Είναι έντονος και προάγει τη γνωστή επιθετικότητα που απορρέει μέσα από το κοινό metal. Θα δείτε "χριστιανούς" που ακούνε αυτή τη μουσική να "χτυπάν το κεφάλι τους"(  αγγλικός όρος headbaging) όπως συνηθίζεται να λέγεται ανάμεσα στους μεταλάδες η κίνηση του κεφαλιού με την οποία δηλώνουν την ευχαρίστηση που πέρνουν από τη metal μουσική.
Τα αποτελέσματα που φέρνει στην διάθεση του ακροατή δεν διαφέρουν από αυτά του κοινού metal μιας και μοιράζεται τον ίδιο βίαιο ήχο οποιοδήποτε metal σχήματος.
Πολλές φορές υπάρχει η καλή διάθεση από τους τραγουδιστές αυτών των σχημάτων όμως λείπει η ουσία και το πραγματικό χριστιανικό Ορθόδοξο πνεύμα.
Να αναφέρουμε εδώ τον τραγουδιστή των Megadeth   Dave Mustaine. Ο τραγουδιστής μετά από χρόνια περιπλάνησης στα σκοτεινά μονοπάτια της σατανικής metal μουσικής στράφηκε προς τον Χριστό και κυκλοφόρησε το άλμπουμ endgame(τέλος παιχνιδιού) στο οποίο μιλάει για τα σκοτεινά σχέδια της Νέας Τάξης, για το τσιπ RFID και άλλα. Όμως δεν απέφυγε τον βαρύ και βίαιο ήχο του metal  στη μουσική του. Από τη μία οι στίχοι έχουν βαθύ και ουσιαστικό νόημα, από την άλλη δεν ξεφεύγουν από τη συνοδεία του επιθετικού ήχου της metal.
Εάν ακούσετε τα παλαιότερα metal τραγούδια του, πριν γίνει χριστιανός ( π.χ  το symhpony of destruction) θα διαπιστώσετε πως ο ήχος είναι ο ίδιος επιθετικός metal ήχος τον οποίο κράτησε και στα χριστιανικά τραγούδια του.
Σίγουρα είχε μία καλή προαίρεση όμως πιστεύω πως σε αυτό το σημείο έχασε την μπάλα. 
Και θα μπορούσε να πει κάποιος, πως του αρέσει ο ήχος του metal και δεν έχει θέμα. Όμως, και στους θαυμαστές της σατανικής metal αρέσει ακριβώς ο ίδιος ήχος και τους εκφράζει.
Και οι θαυμαστές του σατανικού metal και αυτοί του "χριστιανικού" εκφράζονται με τον ίδιο τρόπο στους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας, χτυπώντας το κεφάλι τους, ουρλιάζουν και φωνάζουν, νιώθοντας όπως λένε πολλοί, ηδονή.
 Ας δούμε όμως παρακάτω κάποιους από τους στίχους του τραγουδιού Nailed από το "χριστιανικό" συγκρότημα Theocracy(ακολουθεί το αγγλικό κείμενο και έπειτα η μετάφραση):



"Here I am, a broken man who’s done all that a man could do
And found that it’s only filthy rags
Monasteries, religious schools, indulgences, laws and rules
It all added up to nothing and darkness and death
Vanity, Heartache, and emptiness"

Είμαι εδώ, ένας κατεστραμμένος άνθρωπος που έπραξε όλα όσα ένας άνθρωπος μπορούσε,

και ανακάλυψε πως όλα είναι μόνον βρόμικα κουρέλια.
Τα μοναστήρια, τα θρησκευτικά σχολεία, τα συγχωροχάρτια, οι νόμοι και οι κανόνες.
Όλα οδήγησαν στο τίποτα, στο σκοτάδι και τον θάνατο,
Ματαιοδοξία, και κενοδοξία.

Κρίνοντας από τους στίχους ο στιχουργός του συγκροτήματος  έχει γνωρίσει τις αιρετικές μορφές του Χριστιανισμού(αναφερόμενος στα συγχωροχάρτια).

Πιθανόν, η απογοήτευση που δέχτηκε από αυτές τις αιρετικές εμπειρίες του, τον ώθησε στο να προωθεί μία γενικευμένη μορφή Χριστιανισμού όπου ο καθένας πιστεύει όπως θέλει.
Σε συνέντευξη  του δήλωσε πως δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο χριστιανικό δόγμα αλλά είναι γενικά χριστιανός. Επίσης λέει πως  έχει έναν καθολικό στην μπάντα του και αυτό δεν τον πειράζει.
Την ίδια γραμμή χαράζουν τα περισσότερα χριστιανικά metal συγκροτήματα, προωθώντας έναν οικουμενικού τύπου χριστιανισμό όπου καταργούνται τα μυστήρια και η όντως χριστιανική ζωή. Μιλούν με ποιητικά λόγια για τον Χριστό αλλά δεν υπάρχει τίποτε βαθύτερο, καμία επαφή με την Ορθόδοξη χριστιανική ζωή.  

Παρακάτω ένα βίντεο από το "χριστιανικό" metal συγκρότημα 

HB και το τραγούδι τους The Jesus Metal Explosion(=η metal έκρηξη του Ιησού) 

Δείτε το και θα βρείτε πολλά αιρετικά στοιχεία. 

  






Κλείνοντας το άρθρο θα ήθελα να πω πως   είναι θετικό να προσπαθεί να προσεγγίσει κάποιος μέσο της μουσικής τους νέους προκειμένου να τους μιλήσει για το Χριστό, όμως πρέπει να γίνεται με Ορθόδοξο τρόπο. Ένα ασφαλές παράδειγμα είναι το "συγκρότημα" των Ελεύθερων όπως προανέφερα, οι οποίοι προσέγγισαν τους νέους μέσο σύγχρονης μουσικής αλλά χωρίς να κολλήσουν με τα βρόμικα στοιχεία του οποιοδήποτε  είδους heavy metal(η οποιουδήποτε άλλου άσεμνου ήχου που συνοδεύει τραγούδια αντίθετα στο Χριστό). Δεν μπορώ να έχω ένα ασφαλές είδος χριστιανικής μουσικής όταν έχω κάνει ένα κοκτέιλ από ήχους  π.χ των στανικών iron maiden και γενικευμένης χριστιανοσύνης χωρίς αναφορά σε μυστήρια και Ορθοδοξία. 

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ζούμε στην εποχή όπου ο οικουμενισμός εξαπλώνεται ραγδαία.

Χρήστος.   
  

1 σχόλιο:

Christian Metalhead είπε...

Ρε μεγαλε,με το συμπαθειο κιολας,τι βλακειες λες?τι περιμενεις να ειναι τα δυτικα χριστιανικα group ορθοδοξα?μια χαρα μιλανε για Χριστο μη βλεπουμε παντου σαταναδες και αιρετικους.