Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Κωνσταντίνος της Κορνουάλης-Ηγούμενος και μάρτυρας




Ο Άγιος Πατέρας Κωνσταντίνος ήταν, με βάση μία παράδοση, ανεψιός του διάσημου Βασιλιά Αρθούρου, στον οποίο ο προαναφερθείς κληροδότησε το στέμμα του, όταν πληγώθηκε θανάσιμα.

 Με βάση άλλους, ήταν βασιλιάς της Κορνουάλης, εγκατέλειψε το βασίλειο του και έγινε μοναχός στο κελί του αγίου Δαβίδ. Έπειτα, φεύγοντας για μία άλλη περιοχή, έχτισε ένα μοναστήρι.

 Οι περισσότερες παραδόσεις υποστηρίζουν πως ήρθε από την Σκωτία. Επισημαίνουν πως ήταν γιος του Paternus, βασιλέα της Κορνουάλης, και παντρεύτηκε την κόρη του βασιλιά της Βρετανίας. Αλλά εκείνη πέθανε, και εκείνος, θρηνώντας για το θάνατο της και αρνούμενος να παρηγορηθεί, παρέδωσε το βασίλειο του στο γιο του, και αφού τους αποχαιρέτησε όλους, άφησε το βασίλειο του και έφυγε στην Ιρλανδία.

 Ερχόμενος σε ένα συγκεκριμένο μοναστήρι, για εφτά χρόνια δούλεψε ταπεινά μεταφέροντας σιτηρά προς και εκτός του μοναστηριακού μύλου. Μία μέρα καθόταν στον μύλο και έλεγε στον εαυτό του "Είμαι ο Κωνσταντίνος, βασιλιάς της Κορνουάλης, του οποίου το κεφάλι τόσο συχνά φόρεσε το κράνος και το σώμα του την πανοπλία;" Όχι, δεν είμαι" . Ένας άντρας που κρυβόταν εκεί κοντά στον μύλο κρυφάκουσε όλα αυτά και τα ανέφερε στον ηγούμενο.

 Έπειτα εκείνος τον απομάκρυνε από τον μύλο, τον εκπαίδευσε, και τον καλλιέργησε ώστε να κατευθυνθεί προς την ιεροσύνη. Σύντομα μετά από αυτό, έφυγε από το μοναστήρι και πήγε στον άγιο Κολόμπα, κατόπιν στάλθηκε από τον άγιο Kentigern, τον επίσκοπο της Γλασκόβης, να διδάξει το λόγο του Θεού στο Galloway, στην Νότιο-Δυτική Σκωτία. Εκεί εκλέχτηκε ηγούμενος ενός μοναστηριού, όπου έζησε αγία ζωή μέχρι τα γεράματα. Σύμφωνα με άλλη παράδοση, ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Govan στην περιοχή Clyde.
Στα βαθιά γεράματα του ο άγιος Κωνσταντίνος προσευχήθηκε στο Θεό να του δώσει μαρτυρικό θάνατο, και άκουσε μία φωνή από τον ουρανό να του λέει πως θα γίνει όπως επιθυμούσε.
 Έπειτα ξεκίνησε να κηρύττει το λόγο του Θεού σε όλη τη χώρα, έτσι έφτασε τελικά στο νησί του Kintyre. Εκεί κάποιοι κακοί άνθρωποι τον ακολούθησαν και έκοψαν το κεφάλι του συνοδού του που τον περίμενε. Ο άγιος τον γιάτρεψε αμέσως με ένα άγγιγμα.
 Τότε οι δαιμονικοί άνθρωποι χτύπησαν πολλές φορές τον άγιο, του έκοψαν το χέρι, και τον άφησαν να πεθάνει. Καλώντας τους αδελφούς του κοντά του ο άγιος, τους καθησύχασε με πνευματικά λόγια. Έπειτα πέθανε.
 Ο άγιος Κωνσταντίνος μαρτύρησε κατά την παράδοση της Σκωτίας το 576, και κατά την παράδοση της Ιρλανδίας το 588.
 Εορτάζεται στις 9 Μαρτίου σε Ουαλία και Κορνουάλη, 11 Μαρτίου στη Σκωτία και 18 Μαρτίου στην Ιρλανδία.

 αγγλικό κείμενο http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Constantine_Cornwall.htm 

μετάφραση orthodoxy-rainbow.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: