Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ο Άγιος Κέντιγκερν ή Mungo



 Η μητέρα του Mungo ονόματι Teneu ήτανε κόρη του Βρετανού βασιλιά, Lleuddun(στα λατινικά Leudonus), ο οποίος διοικούσε στην περιφέρεια του Haddington στο μέρος όπου σήμερα είναι γνωστό σαν Σκωτία, πιθανόν στο Βασίλειο του Gododdin στον παλιό Βορρά.
 Έμεινε έγκυος αφού την βίασε ο Owain mab Urien σύμφωνα με έγραφα της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Ο οργισμένος πατέρας της έβαλε να την πετάξουν από τα ύψη της περιοχής Traprain Law. Αφού επιβίωσε από την πτώση της την έβαλαν σε μία βάρκα και την εγκατέλειψαν. Η βάρκα παρασύρθηκε απέναντι από τον ποταμό εμπρός από την περιοχή Culross στο Fife. Εκεί γεννήθηκε ο Mungo.
 Ο Mungo ανατράφηκε από τον άγιο Serf ο οποίος υπηρετούσε τους Πίκτες(σκωτσέζικη φυλή) σε αυτήν την περιοχή.
 Ήταν ο Serf που του έδωσε το διάσημο όνομα Mungo(χαϊδευτικό όνομα που του έδωσε από αγάπη). Στην ηλικία των 25 ο Mungo άρχισε τους αποστολικούς του άθλους στο Clyde, στην πλευρά της μοντέρνα Γλασκόβης.
Ο Χριστιανισμός είχε εισαχθεί στην περιοχή από τον άγιο Ninian και οι ακόλουθοι του καλοδέχτηκαν τον άγιο και εκεί χειροτονήθηκε από έναν Ιρλανδό επίσκοπο.
Έχτισε την εκκλησία του απέναντι από τα νερά ενός ανενεργού ηφαιστείου, δίπλα στο  Molendinar Burn, όπου τώρα στέκεται ο μεσαιωνικός καθεδρικός ναός.
Για 13 χρόνια περίπου, εργάστηκε στην περιοχή ζώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή ζωή σε ένα μικρό κελί και οδήγησε πολλούς στην πίστη μέσα από το άγιο παράδειγμα του και μέσα από τα κηρύγματα του.
Ένα ισχυρό αντιχριστιανικό κίνημα  στο Strathclyde, οδηγούμενο από τον βασιλιά Morken, υποχρέωσε τον Mungo, να αφήσει την περιοχή. Ο άγιος κατευθύνθηκε προς την Ουαλία, δια μέσου της   Cumbria,  μένοντας για κάποιον καιρό με τον άγιο Δαβίδ, έπειτα κατευθύνθηκε προς το  Gwynedd όπου ίδρυσε έναν καθεδρικό ναό στο   Llanelwy (στα αγγλικά άγιος Άσαφ).
Όταν βρισκόταν εκεί, πήγε κάποια στιγμή για προσκύνημα στη Ρώμη.
Πάραυτα ο νέος βασιλιάς του   Strathclyde, ο   Riderch Hael,  προσκάλεσε τον Mungo, να επιστρέψει στο βασίλειο του.  Ο άγιος αποφάσισε να αναθέσει την ηγουμενία του  Llanelwy στον Άσαφ.
Για κάποια χρόνια ο Mungo έμεινε σταθερός στον επισκοπικό του θρόνο στο Hoddom στην περιοχή Dumfriesshire, διαδίδοντας το ευαγγέλιο στην περιοχή του Galloway.
Τελικά επέστρεψε στη Γλασκόβη όπου μία μεγάλη κοινότητα αναπτύχθηκε γύρω του, που έγινε γνωστή σαν   Clas-gu ( που σημαίνει "αγαπημένη οικογένεια"). Βρισκόταν κοντά στο  Kilmacolm όπου δέχτηκε την επίσκεψη του αγίου Κολούμπα , ο οποίος εκείνο τον καιρό εργαζόταν κοντά στο Strathtay.
Οι δύο άγιοι αγκαλιάστηκαν, έκαναν πολλές συζητήσεις, και αντάλλαξαν τις ποιμαντικές ράβδους τους.
Σε μεγάλη ηλικία ο άγιος έγινε ιδιαίτερα φιλάσθενος και το σαγόνι του έπρεπε να τοποθετείτε στη θέση του με έναν επίδεσμο.
Λέγεται ότι πέθανε στο μπάνιο του στις 13 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή.
Τα τέσσερα θαύματα του αγίου στη Γλασκόβη.
Το παρακάτω ποίημα χρησιμοποιείτε για να θυμόμαστε τα θαύματα του Mungo:
Εδώ είναι το πουλί που δεν πέταξε ποτέ
Εδώ είναι το δέντρο που δεν μεγάλωσε ποτέ
Εδώ είναι η καμπάνα που δεν χτύπησε ποτέ
Εδώ είναι το ψάρι που δεν κολύμπησε ποτέ
Οι στίχοι αναφέρονται στα παρακάτω θαύματα:
Όταν βρισκόταν στη σχολή του Serf, ο Mungo επανέφερε στη ζωή τον κοκκινολαίμη που είχε σαν κατοικίδιο του ο άγιος Serf, τον οποίο είχαν σκοτώσει κάποιοι συμμαθητές του επιδιώκοντας να τον κατηγορήσουν (O-R γιατί τον ζήλευαν λόγο των αρετών του και της στενής του σχέσης με τον ηγούμενο Serf).
Ο Mungo είχε αναλάβει το διακόνημα να κρατήσει μία φωτιά αναμμένη όταν βρισκόταν στο μοναστήρι του Serf, αποκοιμήθηκε όμως και η φωτιά έσβησε. Παίρνοντας κλαδιά άναψε και πάλι τη φωτιά χωρίς κανένα άλλο μέσο.
Η καμπάνα που λέγεται πως έφερε ο Mungo από την Ρώμη. Χρησιμοποιούταν για διάφορες υπηρεσίες και για να θρηνούν τους νεκρούς( O-R η παράδοση λέει πως χτυπούσε μόνη της).
Η αυθεντική καμπάνα δεν υπάρχει πια και έναν αντίγραφο αυτής κατασκευασμένο το   1640 εκτίθεται στη Γλασκόβη.
Το ψάρι αναφέρεται στην ιστορία της βασίλισσας Languoreth του  Strathclyde η οποία απάτησε τον σύζυγο της. Ο βασιλιάς   Riderch απέτησε να δει το δαχτυλίδι της, το οποίο υποστήριζε πως έδωσε στον ερωμένο της. Στην πραγματικότητα ο βασιλιάς το είχε πετάξει στον ποταμό Clyde(O-R αφού το βρήκε στον ερωμένο της). Αντιμετωπίζοντας την απειλή του θανάτου η βασίλισσα ζήτησε τη βοήθεια του αγίου, ο οποίος είπε σε  έναν αγγελιοφόρο να πιάσει ένα ψάρι στο ποτάμι. Ανοίγοντας το ψάρι, το δαχτυλίδι βρέθηκε μέσα και αυτό καθάρισε την τιμή της βασίλισσας, η οποία μετανόησε .
Σύμφωνα με το βιβλίο Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία της Κασσιανής Γ. Μαζαράκη ο άγιος θεωρείτε ως προστάτης και θεραπευτής των γυναικών που έχουν πέσει στο αμάρτημα της μοιχείας.



ο τάφος του αγίου στην κρύπτη του καθεδρικού ναού της Γλασκόβης




η εκκλησία του αγίου στη Γλασκόβη

File:Glasgow Coat of Arms.png

μετάφραση orthodoxy-rainbow

αγγλικό κείμενο  http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Mungo

επιπλέον πληροφορίες στο βιβλίο Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία της Κασσιανής Γ. Μαζαράκη
  




 














Δεν υπάρχουν σχόλια: