Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Άγιος Alkmund της Northumbria-Βασιλιάς και Μάρτυρας



Ο άγιος μάρτυρας Alkmund  ήταν γιος του Alchred και αδερφός του Osred, βασιλιάδων της Northumbria. Ανέβηκε στον θρόνο της Northumbria αφότου δολοφονήθηκε ο αδερφός του,  και κυβέρνησε με μεγάλη ταπεινοφροσύνη και αγάπη, ήταν σαν πατέρας για τους φτωχούς, τα ορφανά και τις χήρες.

Πάντα ανυπομονούσε να πεθάνει για τον Χριστό και ο Κύριος μέσα στην καλοσύνη Του του έδωσε αυτό το δώρο.
Το 802, ο Alderman Athelmund της Hwicce (Νότιο-Δυτικής Mercia) εξοργίστηκε με τους άνδρες του Wiltshire και απείλησε να εισβάλει στην επικράτεια τους.
Στο άκουσμα αυτών των ειδήσεων, ο βασιλιάς Alkmund, ο οποίος είχε έτσι και αλλιώς την επιθυμία να προστατέψει κάποιες περιοχές που κατείχε στο Wiltshire, κάλεσε τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και τις έπεισε να μην πολεμήσουν. Οι κάτοικοι της Mercia πείστηκαν να γυρίσουν στα σπίτια τους αλλά δεν  γαλήνεψαν μέσα στις καρδιές τους και σύντομα επέστρεψαν με έναν μεγάλο στρατό.
Οι κάτοικοι του Wiltshire κάλεσαν τον βασιλιά Alkmund να τους βοηθήσει. Και εκείνος, επιθυμώντας  να πεθάνει για τον Χριστό θυμήθηκε  τα λόγια του Κυρίου,  "δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτήν, το να δώσει κάποιος τη ζωή του για τους φίλους του" και συναίνεσε στις επιθυμίες τους. Στην μάχη που επακολούθησε, οι άνδρες του Wiltshire νίκησαν, όμως και οι δύο αρχηγοί και ο Alkmund σκοτώθηκαν.

Το μέρος όπου έπεσε ο Μάρτυρας-Βασιλιάς έγινε τόπος πολλών θαυμάτων.  Το σώμα του μεταφέρθηκε στην αρχαία εκκλησία του Lilleshall, και αργότερα στην Λευκή Εκκλησία στο Derby. Εκεί έγινε επίσης τόπος πολλών θαυμάτων. Οι άρρωστοι, οι κουφοί, οι τυφλοί και όσοι έπασχαν από διάφορες ασθένειες έρχονταν στον τάφο και εκεί γιατρεύονταν με τις μεσιτείες του αγίου  Alkmund. Μερικά χρόνια αργότερα, μετά από παρακλήσεις πολλών πιστών, οι ιερείς έκαναν εκταφή των αγίων λειψάνων και μία ευωδία αναδύθηκε από τον τάφο. Αυτή η ευωδία διατηρούταν για αρκετό καιρό όσο  οι πιστοί υμνολογούσαν  και δοξολογούσαν  τον Θεό και τον Άγιο Μάρτυρα. Παρόλα αυτά, μόλις ένας συγκεκριμένος άπιστος μπήκε στην εκκλησία και άρχισε να συμπεριφέρεται ανάρμοστα, η ευωδία ξαφνικά σταμάτησε.

Όταν συνέβησαν οι παρατεταμένες επιδρομές των Δανών το σώμα του αγίου Alkmund μεταφέρθηκε ποιο νότια για ασφάλεια και έφτασε στο  Derby στις 19 Μαρτίου  και αυτή η ημέρα κρατήθηκε σαν ημέρα εορτής του από τότε. Η αφοσίωση στον νεαρό βασιλιά και μάρτυρα αυξήθηκε και αυτό έγινε πιθανόν λόγο του ενδιαφέροντος για αυτόν από την βασίλισσα  της Mercia την Ethelfreda, κόρης του Αγίου Alfred του Μεγάλου. Αυτή φρόντισε για τα αφιερώματα στον άγιο στο  Shrewsbury και στο Derby και πολύ πιθανόν και για  άλλες  δύο εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στον άγιο. Την Whitchurch στο Shropshire και την Blyborough στο Lincolnshire.

Οι άνθρωποι του Derby έβαλαν τον άγιο Alkmund στις καρδιές τους και καθώς η εκκλησία ήταν στο Ryknald Street, ο Ρωμαϊκός δρόμος στα βόρεια  ήταν ο κύριος δρόμος τον Μεσαίωνα και οι προσκυνητές ήταν πολλοί. Η φήμη του ιερού επιβίωσε της καταστροφής  και οι εφημέριοι της εκκλησίας του αγίου Alkmund τον δέκατο όγδοο αιώνα επεσήμαναν πως συνέβησαν θαύματα και πολλοί ταξιδιώτες έρχονταν για τον τάφο  και άφηναν επάνω του τα πράγματα τους(σαν ευλογία). Δυστυχώς οι Βικτοριανοί κτίστες και οδοποιοί προκάλεσαν την εξαφάνιση της Εκκλησίας του αγίου  Alkmund και του Πηγαδιού του αγίου αλλά στο μουσείο του Derby υπάρχει ένα φέρετρο που βρέθηκε μόλις γκρεμίστηκε η εκκλησία. Είναι διακοσμημένο με όμορφη Αγγλοσαξονική  δαντέλα  και πιστεύεται πως ήταν το φέρετρο όπου είχε τοποθετηθεί το σώμα του αγίου.


αγγλικό κείμενο
http://celticsaints.org/2011/0319b.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow 







Δεν υπάρχουν σχόλια: