Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Άγιος Illtyd (Ίχλτυτ). Εορτή στις 6 Νοεμβρίου



Όπως για πολλούς από τους νεότερους Κέλτες αγίους των σκοτεινών χρόνων, οι πληροφορίες για τη ζωή του αγίου Illtyd είναι πρόχειρες. Υπάρχει ένα έγγραφο του 12ου αιώνα που ονομάζεται "Η ζωή του  Illtyd"  γραμμένο στα Λατινικά το οποίο μας παρουσιάζει πληροφορίες για τη ζωή του και δίνει έμφαση στη θαυματουργική φύση του μέσα από κάποια πράγματα που έκανε.

Πηγές αναφέρουν πως ο άγιος Illtyd καταγόταν από την Βρετανία, ήταν γιος ενός νεαρού πρίγκηπα ονόματι  Bican Farchog. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν ταλαντούχος πολεμιστής  υπηρετώντας τον εξάδελφο του βασιλιά Αρθούρο και άλλους ώσπου οι άγριοι τρόποι του, του δημιούργησαν προβλήματα με έναν από τους νεότερους Ουαλούς Αγίους, τον Άγιο Κάτογκ του Αβαείου   Llancarfan(Χλάνκαρφαν)  Δυτικά του  Barry κοντά στο  Cowbridge. Σύμφωνα με μια καταγραφή, επιχείρησε να κάνει επιδρομή στο μοναστήρι μαζί με την στρατιωτική συνοδεία του, αλλά απωθήθηκε από τους μοναχούς  και τον κατεδίωξαν μέχρι ένα επικίνδυνο σημείο όπου όλοι οι σύντροφοί του χάθηκαν μέσα σε ένα έλος με βαθιά λάσπη και γλίτωσε μόνο αυτός.

Όταν διασώθηκε από τους μοναχούς, ο Κάτογκ, ο ηγούμενος τους, λέγεται ότι μίλησε στον   Illtyd για την Χριστιανική πίστη,  αυτό οδήγησε τον   Illtyd σε μετάνοια,   στο να εγκαταλείψει τα όπλα και τις πολεμικές του διαθέσεις, να αφιερώσει τη ζωή του στο Χριστό και να γίνει μοναχός. Εκείνη τη στιγμή ο Κάτογκ ήταν ο σωστός άνθρωπος, στη σωστή στιγμή και υπέδειξε στον Illtyd τη σωστή πορεία.

Ο Illtyd έγινε γνωστός σαν ο ποιο εξειδικευμένος Βρετανός επάνω στην έρευνα των γραφών και της φιλοσοφίας, μετέπειτα έγινε ηγούμενος στο μοναστήρι του στο  Glamorgan και έγινε υπεύθυνος για την διαπαιδαγώγηση και άλλων Ουαλών αγίων  μεταξύ των οποίων ήταν οι Pol Aurelian, Samson του Dol, Gildas(ο Γκίλτας ο Σοφός, πρώτος Ιστορικός των Βρετανικών Νήσων) και ο Δαβίδ.

Το μοναστήρι του προσέλκυσε εκατοντάδες μοναχούς και πολλές εκκλησίες αφιερώθηκαν σε αυτόν κατά μήκος της Νοτίου Ουαλίας συμπεριλαμβανομένου της εκκλησίας  Llanilltyd Fawr  ή όπως είναι αλλιώς γνωστό LLantwit Major.

Υπάρχει ένας απλός σταυρός στο LLantwit, ο οποίος χρονολογείτε κατά τον 6ο αιώνα και βρίσκεται στο σημείο όπου έστεκε το μοναστήρι,  ο οποίος φέρει επάνω του την επιγραφή: " Ο Σαμψών τοποθέτησε το σταυρό του εδώ για την ψυχή του, για την ψυχή του  Illtyd, του Samson, του Rhain, του Sawyl και τουEbisar”.

Για τα θαύματα που σχετίζονται με τον Illtyd ένα περιλαμβάνει τη γη όπου τώρα στέκεται ο σταυρός. Στις ημέρες του δεν ήταν παρά ένα απόμερο νησί, αλλά με τη μεσολάβηση του αγίου ενώθηκε θαυματουργικά με την υπόλοιπη γη  και χρησιμοποιήθηκε για το χτίσιμο του σχολείου του.

Τι μαθήματα διδασκόμαστε από  τον βίο του;

Πρώτα για την μεταστροφή του. Ήταν ολόψυχη. Μετά την εμπειρία του όπου προσέγγισε τον θάνατο, ο Κάτογκ έγινε το όργανο του Θεού  και μοιράστηκε τα χαρμόσυνα νέα για τον Ιησού μαζί του, έτσι οδηγήθηκε στο να  εγκαταλείψει την βίαιη ζωή του και το όργανο του θανάτου, το σπαθί του,  και να πάρει ένα άλλο εργαλείο θανάτου, τον σταυρό,  τον οποίο έπειτα κουβάλησε σε μία ειρηνική ζωή αυταπάρνησης και προσευχής μέχρι το τέλος της ζωής του.(«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ καί ἀκολουθήτω μοι» (Μάρκ. η΄ 34). 


Δεύτερον, το ότι το ποιο διαδεδομένο θαύμα που έχει να κάνει με τον   Illtyd σχετίζεται με το χώμα, όπως και το μεγάλο θαύμα του Δαβίδ, έχει να κάνει με το χώμα καθώς το χώμα  ανυψώθηκε κάτω από τα πόδια του προκειμένου να υπερυψωθεί και να κηρύξει στον κόσμο (στη σύνοδο του Μπρέβι). Οι νεότεροι Κέλτες είχαν μια βαθιά σχέση με τη γη και τη δούλευαν με τα χέρια τους για να υπηρετήσουν το Θεό. Έχουμε χάσει την επαφή μας με την κτήση  και για αυτό βλέπουμε ένα πόλεμο να δημιουργείτε ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Ο Παύλος μιλάει στους Ρωμαίους για την κτήση
      "οἴδαμεν γὰρ ὅτι πᾶσα ἡ κτίσις συστενάζει καὶ συνωδίνει ἄχρι τοῦ νῦν·" Ρωμ. 8,22 

Τέλος βλέπουμε τους Κέλτες σαν ανθρώπους που ήταν εμποτισμένοι με τις γραφές.  Ο άγιος  Illtyd γνώριζε πλήρως τις γραφές. Σαν αποτέλεσμα είχε να μεταλαμπαδεύσει την πίστη του και τις γνώσεις του και στους άλλους και να αναθρέψει αγίους άνδρες και γυναίκες και όπως και αυτός να ακολουθήσουν τον Ιησού.  Κάποτε, κάποιος έγραψε πως η γνώση των γραφών είναι η γνώση του Χριστού,  γιατί ο Χριστός βρίσκεται σε όλες τις γραφές, στην Παλαιά και στην Καινή διαθήκη.  Με άλλα λόγια, εάν  θέλετε να γνωρίσετε καλύτερα τον Χριστό, διαβάστε περισσότερο τις γραφές. Και εάν θέλετε να πλησιάσετε περισσότερο τον Χριστό, γίνεται ποιο οικείοι με τις γραφές. 

Ο άγιος Illtyd το έκανε και οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σε αυτόν αποτελούν έναν ζωντανό θρύλο της πίστης του προς τον Χριστό, στο λόγο Του και στην Εκκλησία Του. 

Αγγλικό κείμενο http://onepearle.blogspot.gr/2011/11/st-illtyd-november-6th.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

  


  

  































 






Δεν υπάρχουν σχόλια: