Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Άγιος Herbert του Derwentwater



Ο Άγιος Herbert του Derwentwater (;-687) ήταν ιερέας και ερημίτης που έζησε στο νησί του αγίου  Herbert, ένα μικρό νησί στο Derwentwater.

Η ημέρα της γέννησης του είναι άγνωστη. Ήταν ένας αναχωρητής του εβδόμου αιώνα  που κατοίκησε για πολλά χρόνια στο μικρό νησί που ακόμη είναι γνωστό σαν το νησί του αγίου Herbert, στη Λίμνη του Derwentwater.
Ήταν από καιρό στενός φίλος και υποτακτικός του αγίου Cuthbert του Lindisfarne,  τον οποίο επισκεπτόταν στο Lindisfarne κάθε χρόνο με σκοπό να λάβει από αυτόν κατευθύνσεις σε πνευματικά θέματα. Τη χρονιά  686, στο άκουσμα ότι ο φίλος του θα επισκεφτεί την περιοχή  Carlisle με σκοπό να δώσει το σχήμα στην βασίλισσα  Eormenburg, πήγε να τον δει εκεί, αντί για το Lindisfarne όπως έκανε συνήθως. Αφού μίλησαν μαζί ο άγιος  Cuthbert είπε, "Αδελφέ  Herbert, πες μου τώρα όλα όσα χρειάζεσαι να με ρωτήσεις, γιατί δεν θα ξαναδούμε ο ένας τον άλλον ξανά σε αυτόν τον κόσμο.  Γιατί γνωρίζω πως ο καιρός της δικής μου αποχώρησης είναι κοντά. ". Τότε ο άγιος  Herbert   έπεσε  κλαίγοντας  στα πόδια του Cuthbert και παρακάλεσε ώστε ο άγιος  Cuthbert να ζητήσει τη  χάρη και να  γίνουν και οι δύο αποδεκτοί από τον Θεό και να τον υμνούν μαζί στον Ουρανό την ίδια στιγμή. Και ο άγιος Cuthbert προσευχήθηκε και μετά απάντησε "Σήκω, αδερφέ μου, μην θρηνείς, και να χαίρεσαι γιατί το έλεος του Θεού εκπλήρωσε την επιθυμία μας". Και πράγματι, επιστρέφοντας ο Herbert στο ερημητήριο του, αρρώστησε από μια βαριά ασθένεια και αφού καθαρίστηκε από τις ατέλειες του, κοιμήθηκε στις 20 Μαρτίου του  687, ημερομηνία στην οποία ο άγιος  Cuthbert κοιμήθηκε στο Άγιο Νησί.

φωτογραφίες από το Derwentwater

File:Derwent Water, Keswick - June 2009.jpg





Ορθόδοξο προσκύνημα στο νησί του αγίου(βίντεο) 



αγγλικό κείμενο http://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_of_Derwentwater

μετάφραση orthodoxy-rainbow

Τοιχογραφία με τους αγίους Cuthbert και Herbert


εδώ για τον άγιο Cuthbert: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2012/10/cuthbert.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: