Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο Άγιος Acca του Hexham.






Άγιος Acca επίσκοπος του Hexham. ( γέννηση 660 – κοίμηση 740 με 742) 

Γεννήθηκε στη Northumbria, ο Acca υπηρέτησε αρχικά στο σπιτικό του Bosa,  του μελλοντικού επισκόπου του   York, όμως αργότερα προσκολλήθηκε με τον άγιο  Wilfrid,  πιθανόν κατά το 678, και τον συνόδευσε στα ταξίδια του. Με την επιστροφή τους από το δεύτερο ταξίδι στη Ρώμη το 692, ο Wilfrid εγκαταστάθηκε πάλι στο Hexham και έκανε τον  Acca ηγούμενο του μοναστηριού του Αγίου Ανδρέα στην περιοχή. Μετά την κοίμηση του Wilfrid το 709 ο Acca  τον διαδέχτηκε σαν ηγούμενος.
Ο Acca αντιμετώπιζε τις υποχρεώσεις του με ιδιαίτερη ενεργητικότητα, στο να διοικεί την επισκοπή  και να διεξάγει τις υπηρεσίες της εκκλησίας. 
Ήταν επίσης υπεύθυνος για το χτίσιμο της εκκλησίας και της διακόσμησης που ξεκίνησε ο  Wilfrid. Κάποτε έφερε στον βορρά έναν διάσημο ψάλτη ονόματι Maban, ο οποίος είχε διδαχτεί  στο Kent τις Ρωμαϊκές παραδόσεις της ψαλτικής οι οποίες προέρχονταν από τον Μεγάλο Γρηγόριο και δια μέσο του Αγίου Αυγουστίνου (του canterbury).
Ήταν επίσης γνωστός για  τις θεολογικές του γνώσεις, η θεολογικού περιεχομένου βιβλιοθήκη του εγκωμιαζόταν από τον άγιο Bede.  Ήταν επίσης γνωστός για την ενθάρρυνση που έδινε στους μαθητές του με όποιον τρόπο μπορούσε.  Ήταν ο Acca που έπεισε τον Στέφανο του  Ripon (Eddius)να αναλάβει της συγγραφή του βίου του αγίου Wilfrid και πρόσφερε πλούσιο υλικό για τη συγγραφή της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Αγγλίας (Historia ecclesiastica gentis Anglorum) στον Bede, ο οποίος αφιέρωσε πολλά από τα σημαντικότερα του έργα, ειδικά αυτά που ασχολούνται με τις Άγιες Γραφές, σε αυτόν. 
Για λόγος που δεν έχουν διευκρινιστεί ο  Acca, είτε αποσύρθηκε είτε αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την επισκοπή του το 732. Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως έγινε επίσκοπος του Whithorn στο  Galloway, ενώ άλλοι αναφέρουν πως ίδρυσε επισκοπή στην περιοχή του αγίου Ανδρέα, φέρνοντας μαζί του λείψανα που συγκέντρωσε κατά το ταξίδι του στη Ρώμη. Παρόλα αυτά είναι θαμμένος στο  Hexham. Δύο εξαίρετα λαξευμένοι σταυροί, σώζονται μέρη του ενός, ανεγέρθηκαν στην κεφαλή και στα πόδια του τάφου του( δείτε την φωτογραφία στην κορυφή). Τιμήθηκε σαν άγιος αμέσως μετά το θάνατο του.  Το σώμα του μεταφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές, τον 11ο αιώνα από τον Alfred του Westow, έναν ιερωμένο  του Durham, το 1154, όταν τα λείψανα όλων των αγίων του  Hexham τοποθετήθηκαν μαζί σε ένα ιερό και ξανά το 1240. Η μνήμη του εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου. Η ανακομιδή των λειψάνων του εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου. 
Το μόνο γραπτό που διασώζεται από τον Acca είναι ένα γράμμα του προς τον Bede. Δείτε σχετικά με αυτό παρακάτω:
Raine, J., Priory of Hexham (Surtees Society, London 1864), containing the text of Acca's letter to Bede and other relevant material on his life
 αγγλικό κείμενο: 

http://britishorthodox-church.blogspot.gr/2012/09/acca-of-hexham.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: