Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ορθόδοξος Χριστιανισμός και Αγγλική παράδοση (Αυτήν την ημέρα ο βασιλιάς Χάρολντ έπεσε). Απόσπασμα από: Ορθόδοξος Χριστιανισμός και Αγγλική παράδοση
55. Hastings - 1066-1993
'Ο βασιλιάς Harold σφαγιάστηκε, και ο Leofwine και ο Gyrth, τα αδέρφια του, και πολλοί καλοί άνδρες. Αυτή η μάχη συνέβη την ημέρα της εορτής του αγίου Callistus.'
Το Άγγλο-Σαξονικό χρονικό.
Μπροστά μας μία πεδιάδα γεμάτη τρόμο,
κορμιά σε εκατοντάδες κείτονται νεκρά,
άλογα χωρίς αναβάτη περιφέρονται,
σπαθιά, πανοπλίες, τριξίματα, στενάζουν διαπεραστικά.

 


Ο θάνατος είναι που πέταξε πάνω από το πεδίο της μάχης,
πάνω από τους πεσόντες και τα ατσαλένια σπαθιά.
Θάνατο βλέπω, καθώς παρασέρνει και πετάει,
οι ψυχές δείχνουν να λαχταρούν  να αναστηθούν,
μα δεν τολμούν ακόμη τα σώματα τους να αφήσουν,
πράγματι, ψυχές είναι αυτές και όχι σκιές.
(μετάφραση από τον   I. Avtamonov από κείμενο του ποιήματος του για τους  Vladimir Monomach [Βλαδίμηρο το Μονομάχο] και την Gytha κόρη του Harold)Συνοδευόμενος από τον Malcolm Dunstall, πραγματοποίησα μία επίσκεψη στο πεδίο της μάχης του Hastings  στις 27 Οκτωβρίου αυτού του έτους.  Ο Malcolm Dunstall είναι ο ιδρυτής των "Άγγλων Συντρόφων", μία κοινότητα που ως σκοπό έχει  να προωθήσει το ενδιαφέρον και τις αξίες της Άγγλο-Σαξονικής Αγγλίας. Μέσα από αυτό μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω μία παιδική επιθυμία, να πάω και να προσευχηθώ για εκείνους  που σφαγιάστηκαν στο Hastings από τον εισβολέα του 1066 και πέθαναν επικαλούμενοι τον Τίμιο Σταυρό.Έχοντας ζητήσει και παραλάβει μία άδεια από την "Αγγλική Κληρονομιά", μου δόθηκε η δυνατότητα να υπηρετήσω το Ορθόδοξο μνημόσυνο για τους  Σφαγιασθέντες  Ορθόδοξους Πολεμιστές.    Αυτό συνέβη στην περιοχή Harold-stone, στο σημείο όπου 927 χρόνια πριν σφραγίστηκε.η μοίρα του Αγγλικού έθνους, των Βρετανικών Νήσων και όλου του  γύρω κόσμου που ομιλούσε την Αγγλική.

Αποτελεί ένθερμη ελπίδα μας και προσευχή, με τη Χάρη του Θεού, αυτό το ιστορικό μνημόσυνο, που γίνεται σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο την ημέρα της μοιραίας μάχης, 14 Οκτωβρίου σύμφωνα με τα Ορθόδοξα ημερολόγια και τα ημερολόγια της Παλιάς Αγγλίας,  να γίνει ένα σταθερό και ποιο ευρέως διαδεδομένο γεγονός.

Παρά τον αφορισμό που υπέβαλε ο Πάπας Λέοντας ο ένατος δώδεκα χρόνια πριν από τη μάχη,  το 1054, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Αγγλία της περιόδου αυτής βρισκόταν ακόμη σε επικοινωνία με εκείνους που δεν εξέπεσαν από την Ορθόδοξη Εκκλησία, στην Ανατολή.  Αυτό αποδεικνύετε από το γεγονός του ότι η Νορμανδική εισβολή ευλογήθηκε από τους Πάπες και μαρτυρείτε επίσης από τις πολλές αλληλογραφίες  μετά το 1066 μεταξύ των Αγγλοσαξόνων και της Κωνσταντινούπολης, όπου πολλοί χιλιάδες Άγγλων που υπηρετούσαν την Ορθοδοξία κατέφυγαν με τους ιερείς τους για να γλυτώσουν από την πίεση των Νορμανδών τυράννων.
Στον Ορθόδοξο νου, υπάρχει ουσιαστικότερος σύνδεσμος με το  Hastings. Η κόρη του  Harold (γεννημένη το  1056) επρόκειτο να εγκαταλείψει την Αγγλία μετά την εισβολή και να πάει στη φιλική Δανία και από εκεί στη Ρωσία. Εκεί παντρεύτηκε τον μελλοντικό πρίγκιπα του Κιέβου, τον   Vladimir Monomach, στον Ιερό ναό του Σωτήρος στο Chernigov τον Απρίλιο του 1074.
Ο Vladimir, ο οποίος ήταν μισός Έλληνας, ήταν εγγονός της αγίας Άννας του  Novgorod, ο οποίος βαπτίστηκε από τον μοναχό και ιεραπόστολο του Glastonbury (Γκλανστόνμπερυ Αγγλίας) άγιο   Sigfrid από την Σουηδία. Ανάμεσα στα παιδιά του Vladimir και της Gytha ήταν ο άγιος Mstislav-Harold (στην βάπτιση του Θεόδωρος, η μνήμη του εορτάζεται στις 15 Απριλίου), ο οποίος έφερε ένα σλαβικό όνομα καθώς και το όνομα του παππού του από την πλευρά της μητέρας του (το όνομα του βασιλιά Harold δηλαδή). Σύμφωνα με τα χρονικά, "καμία γυναίκα σε όλο τον κόσμο δεν ήταν τόσο ευτυχισμένη όσο αυτή", η Gytha  είχε δώδεκα παιδιά, ανάμεσα σε αυτά ο Γεώργιος (Yuri) που  ίδρυσε τη Μόσχα.
Στο έπος των 200 σελίδων για τον  Vladimir και την Gytha  (τυπωμένο με τις ευλογίες του Επισκόπου  Hilarion), ο Ρώσος ποιητής Igor Avtamonov γράφει τα ακόλουθα:
Ο Χάρολντ ο βασιλιάς πέθανε άφοβα ,
όμως μας είπε πριν τη σφαγή,
πως αν επρόκειτο να χαθεί εκεί,
έπρεπε να σώσουμε την κόρη του Gytha,
και να της δώσουμε το στέμμα της παλιάς Αγγλίας,
και να νικήσουμε τους Νορμανδούς!

Μακάρι ο Κύριος να κοιτάξει προς εμάς τους αμαρτωλούς και να μας δωρήσει, σε εμάς που ακολουθήσαμε την  Gytha πνευματικά και αναζητήσαμε να εκδιώξουμε τους δαίμονες, αιώνια στέμματα στο ανέσπερο φως της Ουράνιας Βασιλείας του.
Στον ύπνο των ευλογημένων δώρησε Κύριε, αιώνια ανάπαυση στις ψυχές των υπηρετών σου που αποχώρησαν από αυτή τη ζωή, τον   Harold, τελευταίο βασιλιά της Αρχαίας Αγγλίας, τους αδερφούς του  Leofwine και Gyrth, στους ακολούθους του και σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης για την Πίστη και την Αγγλία και δώρησε τους αιώνια μνήμη.
Οκτώβριος 1993

για περισσότερες  πληροφορίες σχετικά με το γεγονός δείτε εδώ:  http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2013/04/blog-post_26.html

αγγλικό κείμενο
http://britishorthodox-church.blogspot.gr/2012/11/orthodox-christianity-and-english.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

2 σχόλια:

Θεόδωρος Ρηγινιώτης είπε...

Σπουδαίοι πνευματικοί θησαυροί όλα αυτά, αδελφέ...
Ας έχουμε την ευχή των αγίων.
Ο Θεός να κατατάξεις τους πεσόντες στις ουράνιες μονές Του.

Χρήστος είπε...

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας. Ο Θεός να σας ευλογεί.