Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Άγιος Cybi Felyn και άγιος Seiriol Gwyn






(483-555)
Ο πρίγκηπας Cybi ο καστανόξανθος γεννήθηκε σχεδόν σίγουρα γύρω στο  485 στην περιοχή  Callington του  Cerniw (Κορνουάλη). Είχε πολύ καλή μόρφωση και έντονο ενδιαφέρον για τον Χριστιανισμό από τη νεότητα του. Στην ηλικία των 27 πραγματοποίησε προσκυνήματα στη Ρώμη, την Ιερουσαλήμ και τελικά έγινε ιερέας, έπειτα χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον επίσκοπο του  Poitiers.
Επιστρέφοντας σπίτι, ανακάλυψε πως ο πατέρας του βασιλιάς Salom είχε πεθάνει και πως αυτός ήταν σύμφωνα με το νόμο ο μονάρχης της χώρας του. Παρόλα αυτά, ο Cybi είχε τοποθετήσει  την καρδιά του σε μια ζωή αφιερωμένη στο Θεό και έτσι όταν  του προσφέρθηκε με επισημότητα ο θρόνος της Κορνουάλης εκείνος αρνήθηκε με ευγένεια και έτσι η Κορνουάλη ενώθηκε για ακόμη μια φορά με την   Dumnonia.
Έπειτα ο Cybi άρχισε να ταξιδεύει μέσα στον Κελτικό κόσμο. Ίδρυσε εκκλησίες στις περιοχές Duloe, Tregony, Cubert και Landulph  στο Cerniw. Έπειτα διέσχισε  το κανάλι του Bristol προς το Edeligion στη  Νότιο-Ανατολική Ουαλία, με πολλούς ακολούθους (συμπεριλαμβανομένου του αγίου  Cyngar του Llangefni). Ο τοπικός βασιλιάς  Edelig, δεν τους καλωσόρισε αρχικά. Τελικά,  ο μονάρχης μεταπείστηκε και τους έδωσε δύο εκκλησίες στο Llangybi-upon-Usk και στο  Llanddyfrwyr-yn-Edeligion. Ο Cybi κινήθηκε έπειτα προς την Ιρλανδία (μένοντας με τον ξάδερφο του άγιο Δαβίδ στο Mynyw). Εγκαταστάθηκε στο νησί του Aran Mor όπου έγινε γνωστός ανάμεσα στους Ιρλανδούς με το όνομα Mo-Chop. Μετά την περιοχή Aran ο Cybi και οι ακόλουθοι του μετακινήθηκαν στο Meath  και έπειτα στο Mochop, όμως κάθε φορά τους κυνηγούσε ένας τοπικός  επίσκοπος. Έτσι ο  Cybi  έπλευσε προς την Ουαλία για μια ακόμη φορά.  Αποβιβάστηκε στην χερσόνησο  Lleyn και έζησε για έναν καιρό στο  Llangibi κοντά στο Pwllheli. Εκεί ο τοπικός βασιλιάς Maelgwn Gwynedd, τον συνάντησε ενώ κυνηγούσε μια γίδα. Ο Cybi χρησιμοποίησε την γαλήνη του για να ηρεμήσει την οργή του βασιλιά ο οποίος ανακάλυψε την χριστιανική του κοινότητα  η οποία δεν είχε έγκριση προκειμένου να δημιουργηθεί μέσα στη γη του. Ακόμη τον έπεισε να του δώσει ένα από τα παλάτια του, αυτό που έπειτα έγινε το Caer-Gybi στο  Ynys-Gybi. Ο Cybi και οι ακόλουθοι του εγκαταστάθηκαν εκεί και ίδρυσαν ένα μοναστήρι που άκμαζε. Ο Cybi  έγινε φίλος με τον άγιο Seiriol ο οποίος ζούσε στην αντίθετη πλευρά του Ynys Mon (Anglesey) και οι δυο τους αντάμωναν  συχνά προκειμένου να προσευχηθούν στο Clorach Wells (το πηγάδι Clorach)
 του  Llandyfrydog στο κέντρο του νησιού.
Λέγεται πως ο άγιος Cybi  έλαβε μέρος στη σύνοδο του Llandewi Brefi το 545.
Όταν βρισκόταν στο Dyfed, ο Cybi  ίδρυσε την εκκλησία του Llangybi κοντά στο   Lampeter. Κοιμήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 555 και θάφτηκε στο Ynys Enlli( τη νήσο Bardsey).



**********************


(γεννήθηκε το 494)
Ο Άγιος Seiriol ήταν ο νεότερος αδερφός του βασιλιά  Cynlas των περιοχών   Rhos και Einion του Lleyn. Ακολούθησε την θρησκευτική ζωή και έζησε σε ένα μικρό ερημητήριο στην Ανατολική χερσόνησο του Ynys Mon (Anglesey). Τα δύο βασιλικά αδέρφια του αποφάσισαν αργότερα πως αυτή η ταπεινή κατοικία ήταν υπερβολικά άθλια για τον αδερφό τους και εγκατέστησαν ένα σημαντικό μοναστήρι κοντά στο κελί του.   Έτσι ο Seiriol  έγινε ο πρώτος ηγούμενος του Penmon Priory. Το ερημητήριο του και το πηγάδι του με το αγίασμα του υπάρχουν και σήμερα και μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί.
Ο Seiriol  έγινε φίλος του αγίου Cybi.
Σε μεγάλη ηλικία ο Seiriol αποσύρθηκε στο Ynys Lannog (Priestholm), απέναντι από την ακτή του  Penmon.
Το μέρος πήρε το όνομα Ynys Seiriol  προς τιμήν του παρότι τώρα είναι ποιο γνωστό σαν το νησί Puffin.
 Ο Άγιος Cybi  ονομάστηκε ο "μελαχρινός" γιατί όταν πορευόταν με σκοπό να συναντήσει τον άγιο  Seiriol στο Clorach Wells είχε τον ήλιο καταπρόσωπο και αυτό του δημιούργησε ένα μελαψό δέρμα, ενώ αντίθετα ο άγιος Seiriol ονομάστηκε "ξανθός" γιατί είχε τον ήλιο στην πλάτη του.



αγγλικό κείμενο
http://britishorthodox-church.blogspot.gr/2012/06/born-cad-494-and-saint-cybi-felyn-abbot.html


μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: