Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Αγία Edith (Ίντιθ) του Wilton






Η αγία Edith ήταν μία Αγγλίδα μοναχή του Wilton , κόρη του βασιλιά του 10ου αιώνα Edgar της Αγγλίας, γεννημένη στο  Kemsing του Kent το 961.

Η αγία Edith ήταν καρπός βιασμού. Η νόθα κόρη του βασιλιά Edgar και της Wilfrida, μιας γυναίκας αριστοκρατικής γενιάς την οποία ο βασιλιάς Edgar μετέφερε με τη βία από το  μοναστήρι του Wilton.
Την πήρε στο κτήμα του στο Kemsing, όπου γεννήθηκε η Edith. (Ο Edgar έπειτα απολογήθηκε δημόσια). Μόλις η Wilfrida  κατάφερε να δραπετεύσει, επέστρεψε στο μοναστήρι, παίρνοντας την μικρή  Edith μαζί της.
Η μικρή Edith διαπαιδαγωγήθηκε από τις μοναχές του Wilton, όπου η μητέρα της είχε γίνει ηγουμένη. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Edith έγινε επίσης γνωστή για την αγάπη της στον Ιησού, για τις αυστηρές νηστείες της, για την προσευχή της και για το  θεάρεστο παράδειγμα της.  Το 979, η Edith  ονειρεύτηκε πως έχασε το δεξί της μάτι και πίστεψε πως αυτό ήταν μία προειδοποίηση για τον θάνατο του ετεροθαλούς αδερφού της Βασιλέα Εδουάρδου του Μάρτυρα, ο οποίος δολοφονήθηκε εκείνο τον καιρό.
Στην Edith προσφέρθηκε το στέμμα της Αγγλίας αλλά το αρνήθηκε. Η Edith έχτισε μία εκκλησία στο Wilton.  Ο  Dunstan (μάλλον το κείμενο εννοεί τον άγιο Dunstan) προσκλήθηκε στο άνοιγμα της εκκλησίας και έκλαψε πολύ.  Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε πως η Edith θα πέθαινε σε τρεις εβδομάδες. Και πράγματι κοιμήθηκε στις 15  Σεπτεμβρίου του 984 όταν ήταν 23 χρονών. Η Edith τιμήθηκε ιδιαίτερα για την αγιοσύνη της και έχουν καταγραφεί θαύματα μετά το θάνατο της.
Την ίδια στιγμή η αγία Edith έγινε μία σημαντική εθνική αγία, 21 εκκλησίες στην Αγγλία πήραν το όνομα της, και το μοναστήρι του Wilton περιγράφηκε σαν "το σπίτι και η εκκλησία της αγίας Edith του Wilton".

αγγλικό κείμενο: http://itsadryheat.wordpress.com/2012/09/16/saint-edith-of-wilton/

μετάφραση orthodoxy-rainbow






Δεν υπάρχουν σχόλια: