Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Αγία Sidwell





Στην κομητεία του Devon, σε μία πόλη που ονομάζεται Exeter μετά από το ποτάμι που κυλάει δια μέσο αυτής, εκεί έζησε ένας άντρας αριστοκρατικής γενιάς με δύναμη που τον έλεγαν  Beorna. Είχε έναν γιο και τέσσερις κόρες, μία από τις οποίες φάνηκε πως είχε  πολύ αγάπη προς τον Κύριο, το όνομα της ήταν Sidwell. Η φύση της και η χάρη της δούλευαν τόσο καλά μαζί που της απέδιδαν τον τίτλο ενός όμορφου χαρακτήρα με ηθική ακεραιότητα.
Αλλά συνήθως οι καλοί διώκονται από τους ζηλιάρηδες, και παγίδες στήνονται για όσους έχουν καλή τύχη, μετά την κηδεία της μητέρας της παγιδεύτηκε στην εχθρότητα της μητριάς της.
Έτσι, η   Sidwell πείστηκε από την μητριά της, η οποία είχε κυριευτεί από την απληστία,  να βγει έξω μέσα από τους δρόμους της πόλης και να κατευθυνθεί πέρα προς στις πεδιάδες όπου η ύπουλη σχεδίαζε να την ληστέψει  αποκρύβοντας στο στήθος της ένα ύπουλο σχέδιο δολοφονίας.
Και έτσι μια ημέρα οι δουλοπάροικοι που εργάζονταν στα χωράφια έξω από τα τείχη της πόλης πείστηκαν από την μητριά της να επιτεθούν με σκοπό να σκοτώσουν την κοπέλα την επόμενη μέρα, όταν θα πήγαινε η ίδια να τους φέρει φαγητό.
Δελεασμένοι από την ελπίδα της αμοιβής, οι δουλοπάροικοι συμφώνησαν υποσχόμενοι να ακολουθήσουν τις οδηγίες της γυναίκας.
 Την επόμενη μέρα η κοπέλα, αθώα και σιωπηλή, μετέφερε το φαΐ στα χωράφια όπου θέριζαν, έχοντας σταλεί στο θάνατο από την μητριά της.
Καθώς η κοπέλα πλησίασε, οι δουλοπάροικοι της έκοψαν το λαιμό με τα δρεπάνια τους.
Όμως καθώς εκείνη πλησίαζε, είχε προαισθήματα για το θάνατο της, έτσι τους παρέδωσε ήρεμα το φαγητό τους και προσευχήθηκε πριν τη σκοτώσουν.
Μόλις κόψανε το κεφάλι της παρέδωσε το πνεύμα της στον Δημιουργό της.
Στο σημείο όπου χύθηκε το αίμα της παρθένας κοπέλας ανέβλυσε μία πηγή.
Βλέποντας το αυτό οι σφαγείς, θέλησαν να καλύψουν την αχρειότητα που είχαν διαπράξει. Τους ήταν αδύνατο να καλύψουν την πηγή με χόρτα και προσπάθησαν να κρύψουν το σώμα.
Όμως τη νύχτα, ένας από τους φρουρούς της πόλης, καθώς έκανε την περιπολία του είδε να κατεβαίνει από τον ουρανό μία λαμπερή ακτίνα φωτός και να αστράφτει πάνω από το σώμα της κοπέλας.
Αυτό το έβλεπαν για τρεις νύχτες. Την τέταρτη νύχτα, με φόβο είδαν το σώμα της κοπέλας να περιφέρεται περικυκλωμένο από μία λάμψη, και στα χέρια της μετέφερε το αποκομμένο κεφάλι της,
από τον τόπο του μαρτυρίου της προς τον τόπο όπου οι πιστοί Χριστιανοί έχτισαν μετέπειτα τον ναό της.
Οι άνθρωποι έφτασαν βιαστικά σε εκείνο το σημείο το πρωί, παρακινημένοι από το ουράνιο φως, και βρήκαν το κεφάλι της κοπέλας, όχι πεταμένο αλλά μαζί με το σώμα, σαν να είχε τοποθετηθεί στη θέση του από κάποιον πιστό που το είχε φροντίσει.
Έτσι θάφτηκε σε εκείνο ακριβώς το σημείο.
Οι Αγία   Sidwell θαυματουργεί μέχρι και στις μέρες μας.  Κουτσοί περπατούν , τυφλοί βλέπουν και πολλές άλλες αρρώστιες θεραπεύονται.


Το πηγάδι της αγίας  με το αγιασμένο νερό στο  Llaneast της Κορνουάλλης

Laneast holy well

 αγγλικό κείμενο

http://britishorthodox-church.blogspot.gr/2012/03/early-saints-of-ancient-kingdom-of.html


μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: