Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αγία Gwladys

Queen Gwladys of Gwynllwg - © Nash Ford Publishing



(γέννηση 460)

Η πριγκίπισσα Gwladys ήταν η μεγαλύτερη κόρη του αγίου Ιρλανδού βασιλιά Brychan του Brycheiniog (Ουαλία). Με τους αμέτρητους αδερφούς και τις αδερφές της, ανατράφηκε στη Βασιλική και Χριστιανική αυλή στο  Garthmadrun (Talgarth), όπου μεγαλώνοντας έγινε μια όμορφη νεαρή κοπέλα.
Πολύ νωρίς τράβηξε την προσοχή τον ποιο επιλεκτικών εργένηδων στη γύρω περιοχή, ιδιαίτερα του ταραχοποιού γείτονα του Brycheiniog, βασιλιά  Gwynllyw του   Gwynllwg.



Ο Gwynllyw έστειλε αντιπροσώπους του στον βασιλιά Brychan ζητώντας το χέρι της κόρης του σε γάμο, όμως ο άγιος άνθρωπος τους έδιωξε. Ο Gwynllyw ήταν ένας σκληρός παγανιστής πολεμιστής βασιλιάς, ακατάλληλος  για την Gwladys. Ο βασιλιάς του Gwynllwg δεν πτοήθηκε και αποφάσισε να πάρει το δώρο του με τη βία. Με τριακόσιους άντρες στη βοήθεια του εισέβαλε στη γη του Brycheiniog και έφυγε μαζί με την πριγκίπισσα Gwladys. Ο Brychan τον κυνήγησε μέχρι το Fochriw  όπου οι δυο τους προσεγγίστηκαν από τον μεγάλο βασιλιά Αρθούρο. Ξαφνιασμένος από την ομορφιά της πριγκίπισσας ο Αρθούρος μπήκε στον πειρασμό να την πάρει για τον εαυτό του αλλά οι ακόλουθοι του τον έπεισαν να στηρίξει τον Gwynllyw  και στο τέλος ο Brychan μεταπείστηκε.


Η Gwladys βασίλεψε με τον σύζυγο της σαν θεοσεβής και σοφή μονάρχησα, γαληνεύοντας την συχνά βίαιη  συμπεριφορά του. Έγιναν οι γονείς του αγίου   Cadog και των Eigion, Cyfyw, Maches και Glywys. Ο  Cadog, αν όχι όλα τα παιδιά,  ανατράφηκε σαν Χριστιανός από τον άγιο Tathyw στο Caerwent, πιθανόν με την προτροπή της μητέρας του και έπειτα έκανε τον πατέρα του Χριστιανό. Στα τελευταία της χρόνια η βασίλισσα
Gwladys   έζησε ξεχωριστά από τον σύζυγο της σαν ερημίτισσα στο Pencarnau και αργότερα στο Capel Wladus στο Gelligaer.  Θάφτηκε εκεί και ένας κελτικός σταυρός που βρέθηκε στην περιοχή πιστεύεται πως ήταν τοποθετημένος  στη μνήμη της. Μπορεί να τον δει κανείς σήμερα στην ενοριακή εκκλησία στο  Gelligaer. Μετά το θάνατο της τιμόταν σαν αγία. Η μνήμη της τιμάται την ίδια ημέρα με του συζύγου της (και εκείνος έγινε μετέπειτα ερημίτης και άγιος) στις 29 Μαρτίου.



αγγλικό κείμενο
http://www.earlybritishkingdoms.com/bios/gwladys.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: