Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Αγία Thaney



(γέννηση 511 μ.Χ)

Η πριγκίπισσα Thaney ήταν κόρη του βασιλιά  Lot του Gododdin. Ο γέρος βασιλιάς τρομοκρατήθηκε όταν ανακάλυψε, μία μέρα, πως η άγαμη κόρη του ήταν έγκυος, και καθώς εκείνη αρνούταν σταθερά να κατονομάσει τον πατέρα του αγέννητου βρέφους, της είπαν πως έπρεπε να παντρευτεί έναν ντόπιο χοιροβοσκό. Αρνούμενη εξόργισε τόσο πολύ τον πατέρα της που την έδεσε σε ένα κάρο και την πέταξε από τον γκρεμό του Trapain Law. Παρόλα αυτά το κάρο έπεσε απαλά στο έδαφος και η Thaney  έμεινε αβλαβής. Καθώς σηκωνόταν, ανακάλυψε πως αυτό το θαύμα δεν αποθάρρυνε τους διώκτες της από το να απαλλάξουν τους εαυτούς τους από την ντροπή που τους είχε δημιουργήσει. Την αιχμαλώτισαν, την έβαλαν σε μία βάρκα και την έσπρωξαν μέσα στον κόλπο και ευχήθηκαν πως θα μεταφερθεί ως τη θάλασσα και θα πνιγεί. Παρόλα αυτά, τη νύχτα φύσηξε ένας άνεμος και η βάρκα μεταφέρθηκε στο νησί  May, όπου περικυκλώθηκε από μία τεράστια ομάδα ψαριών τα οποία θαυματουργικά ώθησαν τη βάρκα και την πριγκίπισσα  προς την ακτή της περιοχής Culross. Εκεί η εξαντλημένη γυναίκα βρέθηκε από τον άγιο Serf  και με αγάπη μεταφέρθηκε σε μέρος ασφαλές και προστατευμένο, όπου γεννήθηκε ο γιος της.

Ο άγιος Serf  βάπτισε το μωρό Kentigern, και μεγαλώνοντας έγινε ένας σπουδαίος άντρας της Βρετανικής εκκλησίας.  Η Thaney βαπτίσθηκε και αυτή χριστιανή και την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε με τον πατέρα του γιού της, τον βασιλεία Owein του βόρειου Rheged. Ο παράτολμος μονάρχης είχε αποπλανήσει την Thaney, και έπειτα επέστρεψε στη σύζυγο του. Παρόλα αυτά η πριγκίπισσα είχε ερωτευτεί τον μονάρχη και λίγο μετά τη γέννηση του Kentigern η γυναίκα του Owain αρρώστησε και πέθανε,  εκείνος αναζήτησε την Thaney και εκείνη με χαρά τον συντρόφευσε. Προσθέτοντας στην ντροπή του πατέρα της, οι δύο τους παντρεύτηκαν με την ποιο μεγαλόπρεπη πομπή.


σημείωση: το βιβλίο "Ορθόδοξη Βρετανική και Κελτική Εκκλησία" της Κασσιανής Γ. Μαζαράκη την κατατάσσει σαν μάρτυρα της Σκωτίας και εορτάζει στις 15 Ιουλίου. Δεν γνωρίζω πληροφορίες για το μαρτύριο της

αγγλικό κείμενο  http://www.earlybritishkingdoms.com/bios/thaneygn.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow

δείτε εδώ για τον άγιο Kentigern http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2013/01/mungo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: