Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το ερημητήριο του Lindisfarne






Το Lindisfarne είναι αναμφισβήτητα το Άγιο Νησί της Βρετανίας. Τυπικά, με την παράδοση που εκπροσωπεί ο άγιος Aidan, νησιά όπως η Αϊόνα (Σκοτία), και άλλα στην Ιρλανδία, την Ουαλία, την Γαλατία, επιλέχτηκαν για το ότι προσέφεραν απομόνωση για προσευχή. Πέρα από αυτό ήταν και βάσεις για να διαδοθεί το ευαγγέλιο.
Ο άγιος Bede λέει για τον άγιο Aidan:  "το μεγαλύτερο προτέρημα της διδασκαλίας του σε όλους ήταν το ότι αυτός και οι ακόλουθοι του ζούσαν σύμφωνα με όσα δίδασκαν. Ποτέ δεν αναζήτησε και δεν νοιάστηκε για κοσμικά αγαθά και αγαπούσε να δίνει ότι αποκτούσε από βασιλιάδες οι άλλους πλούσιους. Είτε βρισκόταν στην πόλη είτε στην εξοχή κινούνταν με τα πόδια, εκτός και αν υπήρχε βιασύνη τότε μόνο κινούνταν με άλογο. Όποτε συναντούσε κάποιον, υψηλό ή χαμηλό στην κοινωνία, σταματούσε να του μιλήσει. Εάν ήταν ειδωλολάτρες τους έπειθε να βαπτιστούν. Εάν ήταν Χριστιανοί, τους δυνάμωνε την πίστη και τους ενέπνεε με λόγια και με το  να τους συμβουλεύει να κάνουν καλές πράξεις. Ο Aidan καλλιέργησε την ειρήνη και την αγάπη, την αγνότητα και την ταπεινοφροσύνη, δεν οργιζόταν και δεν ήταν άπληστος, μισούσε την υπερηφάνεια.
Αφιέρωσε τη ζωή του στο να τηρήσει και να διδάξει τους νόμους του Θεού, ήταν επιμελής στην μελέτη και την προσευχή. Σαν ιερέας έλεγχε τους περήφανους και τους ισχυρούς,   ανακούφιζε τρυφερά τους ασθενείς, προστάτευε και ελάφρυνε τους φτωχούς. Αγαπάω και θαυμάζω όλα αυτά τα πράγματα σχετικά με τον Aidan, γιατί δεν έχω αμφιβολία πως ευχαριστούσαν το Θεό."




H δόξα του Lindisfarne  είναι το μικρό ερημητήριο στο νησί το οποίο ο άγιος Aidan χρησιμοποιούσε για προσευχή.

Ο άγιος Aidan κοιμήθηκε στο μοναστήρι όπου σήμερα στέκεται η εκκλησία.

αγγλικό κείμενο http://www.orthodoxcumbria.org/BritishIsles/northumbria/index.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow


Δεν υπάρχουν σχόλια: