Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ο άγιος Birinus




Ο άγιος Birinus (600-649), ήταν ο πρώτος επίσκοπος του Dorchester ( Αγγλία) και Απόστολος των Δυτικών Σαξόνων καθώς έφερε τον Χριστιανισμό στο βασίλειο του Wessex.

Ο Birinus ήρθε στα βασίλεια του Wessex το 634 και αποβιβάστηκε στο λιμάνι  "Hamwic", σήμερα αυτή η περιοχή ονομάζεται Southampton. Κατά την σύντομη παραμονή του στο Hamwic, ιδρύθηκε η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Ο Birinus έγινε επίσκοπος από τον Asterius στην Γένοβα και ο πάπας Honorius ο πρώτος του ανέθεσε τον εκχριστιανισμό των Δυτικών Σαξόνων. Το 635, έπεισε τον βασιλιά των δυτικών Σαξόνων, τον Cynegils, να του επιτρέψει να κηρύξει.

Ο Cynegils προσπαθούσε να δημιουργήσει μία συμμαχία με τον  Oswald της Northumbria και μαζί να πολεμήσουν τους κατοίκους της Mercia. Στην τελευταία συζήτηση που είχαν μεταξύ τους οι βασιλιάδες, το κυρίως σημείο ήταν το ότι ο βασιλιάς Oswald όντας Χριστιανός δεν ήθελε να συνεργαστεί με έναν ειδωλολάτρη. Έπειτα από αυτό ο  Cynegils ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε.  Έδωσε στον Birinus μια περιοχή στο Dorchester ώστε να ιδρύσει την επισκοπή του. Οι οδηγίες που είχε ο Birinus ήταν να διαδώσει τον Χριστιανισμό στα μέρη της Βρετανίας που δεν είχαν εκχριστιανιστεί και πιθανόν και στους κατοίκους της Mercia. Όμως παρέμεινε στο Δυτικό βασίλειο των Σαξόνων (Wessex) .

Λέγεται πως ο Birinus ήταν πολύ ενεργός στο να ιδρύει εκκλησίες στο  Wessex. Μετά το θάνατο του Cynegil , ο νέος βασιλιάς, ο Cenwalh,  ανήγειρε  μια εκκλησία στο Winchester, πιθανόν υπό τις οδηγίες του Birinus.

Σύμφωνα με τα Αγγλοσαξονικά χρονικά ο Birinus βάπτισε τον γιο του Cynegil  τον Cwichelm και τον εγγονό του τον Cuthred στον οποίο στάθηκε σαν νονός.

Η μνήμη του τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου.

αγγλικό κείμενο
http://en.wikipedia.org/wiki/Birinus

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: