Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Αγία Bega

Keswick Saints: St Bega (8/9C) and St Mungo (6C)



Αγία Bega

Κοίμηση 9o αιώνα Ημέρα μνήμης 5 Σεπτεμβρίου

Η αγία  Bega (Μπέγκα) από την Ιρλανδία απέρριψε έναν αρραβωνιαστικό και αφού μπήκε σε μία βάρκα διέσχισε την Ιρλανδική  θάλασσα.
Αποβιβάστηκε στη Δυτική ακτή και αφιέρωσε τη ζωή της σε μια ζωή προσευχής στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή σαν St Bees (στην Cumbria της Αγγλίας).



Η αφοσίωση σε αυτήν τον καιρό που ήρθαν οι Νορμανδοί ήταν τέτοια που  οι βίαιοι κατακτητές ένιωσαν πως όφειλαν να την τιμήσουν τουλάχιστον με ένα εκκλησάκι   στο νεόκτιστο κοινόβιο τους (να σημειώσουμε και πάλι πως οι Νορμανδοί χρηματοδοτούμενοι από τον Πάπα εισέβαλαν στην Αγγλία το 1066 και με τη βία επέβαλαν τον Ρωμαιοκαθολικισμό. Μέχρι το 1066 η Αγγλία ήταν Ορθόδοξη).
Η εισβολή και η εγκατάσταση των Βίκινγκ στην Ιρλανδία φαίνεται πως είναι η αιτία που αυτή η γυναίκα εγκατέλειψε τον τόπο της παρά τη θέληση της.


Είναι δύσκολο να σκεφτούμε το ότι μια μικρή ξύλινη βάρκα θα μπορούσε να διασχίσει την Ιρλανδική θάλασσα και να καταφέρει να φτάσει στους γκρεμούς του τόπου που σήμερα ονομάζεται St Bees (το όνομα του τόπου έχει τις ρίζες του στο όνομα της αγίας). Ο βίος της συνοδεύεται από διάφορες ιστορίες για θαύματα.    Το μικρό πέτρινο εκκλησάκι που χτίσθηκε στο Bassenthwaite  δηλώνει πως έζησε και πέθανε εκεί.

αγγλικό κείμενο
http://synaxarion.org.uk/09CumbrianSaints/Bega/Bega.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: