Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η Ορθόδοξη ενορία του Προφήτη Ηλία και ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας


Η ιστορία της ενορίας μας



ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας

Ο ιδρυτής της ενορίας μας , Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, κατά κόσμον Ίαν Μπάρτον,  γεννήθηκε το  1915 στην Ουαλία. Έχοντας μια έλξη από νεαρή ηλικία προς την πίστη, εντάχθηκε στους Αγγλικανούς το 1932, και μετά από μία περίοδο θεολογικής μελέτης  στο Lampeter έγινε Αγγλικανός ιερέας το 1939.




Μετά από πολλά χρόνια εσωτερικής διαμάχης σχετικά με την αυθεντικότητα των Αγγλικανών, έγινε Ρωμαιοκαθολικός το 1949.
Παρόλα αυτά βρήκε το απολυταρχικό πνεύμα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας δύσκολο στο να το αποδεχτεί και έτσι άρχισε να τον έλκει η Ορθοδοξία.


Έγινε δεκτός στο Παρίσι το 1960 και χειροτονήθηκε αργότερα μέσα στο ίδιο έτος και σαν μοναχός πήρε το όνομα Βαρνάβας.   Πέρασε μερικά χρόνια εμβαθύνοντας στην πρακτική του Ορθόδοξου μοναχισμού υπό τον Αρχιμανδρίτη Νικόλαο του Πατριαρχείου της Μόσχας, στο Παρίσι. Επέστρεψε στην Αγγλία το 1965 αναζητώντας μια κατάλληλη τοποθεσία για να εγκαταστήσει ένα μοναστήρι. Τελικά έμαθε για ένα κομμάτι γης στο    Willand στην Νοτιοδυτική Αγγλία, όπου μετακόμισε στις 31 Ιουλίου του 1967 προκειμένου να ιδρύσει το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία , υπό την αιγίδα του Ηγουμένου, αργότερα Μητροπολίτου Αντωνίου Bloom του Sourozh (Πατριαρχείο της Μόσχας) στο Λονδίνο. Αρχικά βοηθήθηκε από έναν νεαρό πιστό, τον Norman Wilkins, ο οποίος είχε βρει την ιδιοκτησία.  Ο  Norman έγινε σύντομα διάκονος  και πήρε το όνομα Νικάνορας και έμελε να γίνει βοηθός ιερέας της ενορίας του  Devon.




ο μητροπολίτης Αντώνιος


Άλλοι που βοήθησαν στο να μεγαλώσει η κοινότητα, ήταν ο  John Marks, ένας δάσκαλος θεάτρου από το βόρειο Devon ο οποίος έγινε δεκτός το  1971 και χειροτονήθηκε ιερέας την Κυριακή του Θωμά το  1974, και ο Peter Scorer, ο οποίος όντας παιδί μιας μετανάστριας μητέρας γνώριζε τον Επίσκοπο  Anthony όλη του τη ζωή.  Ο Peter χειροτονήθηκε διάκονος το  1973.





ο πατέρας Ιωάννης Marks

Η επιθυμία του  πατέρα Βαρνάβα ήταν να εδραιώσει τον Ορθόδοξο μοναχισμό στη Βρετανία. Αυτό που πραγματικά συνέβη στο Willand δεν ήταν η άνθιση του μοναχισμού, αλλά η σταδιακή εξάπλωση μιας Ορθόδοξης κοινότητας σε όλο το Devon.


Άνθρωποι που ήταν Ορθόδοξοι ενώθηκαν με Άγγλους που αποδέχτηκαν την πίστη και με όσους ήταν στο δρόμο του να ενταχθούν στην Ορθοδοξία, οι περισσότεροι ταξίδευαν σε μεγάλες αποστάσεις για να συμμετάσχουν στην Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία.


Από τη στιγμή που ο πατέρας Βαρνάβας έφυγε το 1975 για να γυρίσει στην Ουαλία, με την ελπίδα να ιδρύσει ένα μοναστήρι, υπήρχε μια ενεργή αλλά μικρή κοινότητα στο βόρειο Devon,  που τελούσε τις λειτουργίες στο σπίτι του πατέρα John Marks στο Combe Martin, και μια κοινότητα στο Exeter και οι δύο καρποί της ενορίας του Willand και οι δύο συνέχιζαν να προσελκύουν νέα μέλη.




Το 1987 ο Μητροπολίτης Αντώνιος αποφάσισε πως οι δύο ενορίες ήταν καλύτερο να ενωθούν, από το Πάσχα του 1987 λειτούργησαν σαν μια ενορία προσελκύοντας μέλη από όλο το  Devon και πέρα από αυτό. Η λατρεία παίρνει μέρος σε δύο εκκλησίες : στο εκκλησάκι του αγίου Συμεών και της προφήτισσας Άννας στο σπίτι του πατέρα Ιωάννη, και στην εκκλησία της αγίας Άννας στο    Exeter,  ένα μεσαιωνικό εκκλησάκι.
Από το ξεκίνημα και αργότερα ο πατέρας Βαρνάβας και αργότερα ο πατέρας Ιωάννης,
  επέμεναν στο ότι η Ορθόδοξη άνθιση στο Willand δεν έπρεπε να περιορίζεται στο να δεχτεί κάποιον δίνοντας σημασία στην εθνικότητα του αλλά να είναι ανοιχτή σε όλους.  Επίσης φρόντισαν να τιμούν ιδιαίτερα τους αγίους της πρώτης Βρετανικής Εκκλησίας πολλοί από τους οποίους διέδωσαν το ευαγγέλιο στα νοτιοδυτικά. Η κοινότητα στο βόρειο   Devon αποτελείτε κυρίως από Άγγλους Ορθοδόξους (από τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους). Στο Exeter η παρουσία του Πανεπιστημίου έχει φέρει ανθρώπους από Ελλάδα, Ρωσία, Ρουμανία, Κύπρο οι  οποίοι έχουν ενταχθεί στην κοινότητα μας.



αγγλικό κείμενο
http://www.orthodoxdevon.org/history.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow

Δεν υπάρχουν σχόλια: