Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ


Οι Ουαλοί είναι απόγονοι των αρχαίων κατοίκων της Βρετανίας πριν ακόμα φτάσουν οι Άγγλοι τον 5ο αιώνα. Οι Ουαλέζικη γλώσσα επίσης έχει τις ρίζες της στη γλώσσα των αρχαίων Βρετανών και υπάρχει μια κυριολεκτικά συνεχής παράδοση που φτάνει στην αρχαία περίοδο της ύπαρξης της γλώσσας. Σε μεγάλα μέρος η γλώσσα είναι βαθιά χριστιανική όπως αποδεικνύεται από τις πολυάριθμες μεσαιωνικές ωδές προς τιμή ορθοδόξων Ουαλών αγίων, καθώς και από μία πλούσια υμνογράφο.
Η Ουαλία καταλαμβάνει την περιοχή της δυτικής Βρετανίας. Δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό και ανατολικά συνορεύει με την Αγγλία. Ο πληθυσμός της είναι 2,5 εκατομμύρια. Το 1282 η Ουαλία έχασε την ανεξαρτησία της και από τότε κυβερνάται από την Αγγλία. Τον τελευταίο χρόνο 1999, για πρώτη φορά μετά από 700 χρόνια, ύστερα από Δημοψήφισμα σε ολόκληρη την Ουαλία η χώρα απέκτησε και πάλι δική της Γερουσία και μπορεί τώρα πια να παίρνει πρωτοβουλίες και ευθύνες για τη ζωή της.
Σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της Ουαλίας η Ορθόδοξη εκκλησία η οποία κάποτε ήταν η Εκκλησία του Ουαλικού Έθνους έχει την ευκαιρία να καλέσει το λαό της Ουαλίας να επιστρέψει στις ιστορικές πνευματικές του ρίζες στην Ορθοδοξία.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΙΑ Ο Χριστιανισμός έφτασε στην Βρετανία τον 1ο αιώνα και αμέσως άρχισε ο ευαγγελισμός των Κελτών (είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Βρετανίας). Ο Άγιος Αριστόβουλος από τους Εβδομήκοντα Αποστόλους θεωρείται ο Απόστολος της Βρετανίας. Μια ακμάζουσα κελτική εκκλησία ορθόδοξη κατά την πίστη και την πράξη, ριζώνει στη Βρετανία αναδεικνύοντας ένα νέφος Αγίων ειδικά κατά τους 6ο και 7ο αιώνες. Ισχυρές ειδωλολατρικές φυλές από την Ευρώπη εισβάλουν στην Βρετανία και οι Κέλτες χριστιανοί φεύγουν προς βορρά και ανατολάς σε πιο ασφαλείς περιοχές όπως είναι οι σήμερα γνωστές
Ουαλία και Σκωτία.
Το 596 ο Άγιος Γρηγόριος Πάπας Ρώμης έστειλε τον Άγιο Αυγουστίνο του Καντέρμπουρυ να προσηλυτίσει τους νεοφερμένους Άγγλους που εισέβαλαν στην Βρετανία. Η ρωμαϊκή αποστολή ήρθε σε επαφή με την τοπική βρετανική Εκκλησία και σιγά -σιγά την απορρόφησε υπάγοντας την στην εξουσία της Αγγλικής Αρχιεπισκοπής του Καντέρμπουρυ και επομένως στην εξουσία της Ρώμης.
Με το μεγάλο Σχίσμα το 1054 ο Χριστιανικός κόσμος χωρίστηκε στα δύο: Ρωμαιοκαθολική και Ανατολική ορθόδοξη Εκκλησία. Ο Χριστιανισμός της Αγγλίας ακολούθησε τη Ρώμη. Το 1282 ο τελευταίος πρίγκιπας της Ουαλίας δολοφονείται και η Ουαλία χάνει την πολιτική της ανεξαρτησία. Το 1536 ο Ερρίκος ο 8ος βασιλιάς της Αγγλίας με νόμο υπέταξε την Ουαλία οριστικά στην Αγγλία. Ο ίδιος ανακήρυξε τον εαυτό του αρχηγό της Εκκλησίας της Αγγλίας (Αγγλικανικής Εκκλησίας) και αποσπάσθηκε από την Ρώμη. Ο βοηθός και σύμβουλος του Θωμάς Κρόμγουελ κατέστρεψε μοναστήρια, προσκυνήματα και ναούς με Ιερά Λείψανα στην Αγγλία (1536-1539). Βαθμιαία η Εκκλησία της Αγγλίας έγινε προτεσταντική στην πίστη και την πράξη.
Τον 18ο αιώνα η Αγγλικανική Εκκλησία ήταν πνευματικά πολυδύναμη. Για το λόγο αυτό επικράτησαν οι Μεθοδιστές κυρίως στην Ουαλία διότι οι θεωρίες τους σε συνδυασμό με τη θεολογία του Καλβίνου ταιριάζουν κάπως στο χαρακτήρα των Ουαλών. Κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα παρουσιάζεται έντονη παρακμή του Προτεσταντισμού στην Ουαλία. Οι ναοί αδειάζουν αλλά οι θεωρίες του Καλβίνου επηρέασαν την ψυχολογία των ανθρώπων και τους αποξένωσαν από την Εκκλησία και φυσικά από τον θεό.



Το 1973 ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, ο πρώτος Ουαλός Ορθόδοξος ιερέας μετά το μεγάλο Σχίσμα, επιστρέφει στην πατρίδα του για να ζήσει τη μοναστική ζωή και αρχίζει ιεραποστολική εργασία ως την κοίμηση του το 1996 σε ηλικία 80 ετών. Το 1979. ο ηγούμενος Δανιήλ, ένας άλλος Ουαλός χειροτονείται Ορθόδοξος ιερέας και αναλαμβάνει το έργο της ιεραποστολής στην Ουαλία. Το 1998 ο π. Λουκάς Άγγλος, χειροτονείται και διακονεί στην Νότιο Ουαλία. Το 1999 η Ουαλία αναγνωρίζεται επίσημα ως έθνος και μετά από δημοψήφισμα αποκτά κοινοβούλιο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία επίσημα προσκλήθηκε να λάβει μέρος στην τελετή της έναρξης του κοινοβουλίου με μια ειδική δέηση στον Κύριο δια πρεσβειών όλων των Ουαλών Αγίων - πράγμα που απαγορευόταν έως τώρα από τους Προτεστάντες,
ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΉ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΥΑΛΙΑ
Το 1973 ο αρχιμανδρίτης Βαρνάβας επιστρέψει στην πατρίδα του με τη βαθιά επιθυμία να ιδρύσει μοναστική αδελφότητα, αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία. Ο πόθος του δεν πραγματοποιήθηκε για ποικίλους λόγους. Διακατέχετο πάντα από το ζήλο να κηρύξει στη χώρα του την Ορθόδοξη πίστη και ακούραστα εργάσθηκε για τον σκοπό αυτό ως το τέλος της ζωής του. Τελούσε καθημερινά όλες τις ακολουθίες και με χαρά φιλοξενούσε στο μοναστήρι που είχε κτίσει πολλούς επισκέπτες. Εξέδιδε ένα ενημερωτικό περιοδικό, έκανε κηρύγματα και ανταποκρινόταν σε προσκλήσεις για διαλέξεις σε όλη την Ουαλία αλλά και έξω από αυτή. Ήταν πολύ γνωστός και σεβαστός από όλους στην Ουαλία. Έκανε συχνά εκπομπές ραδιοφωνικές και πολλοί Ουαλοί άκουγαν για πρώτη φορά, στη γλώσσα τους μάλιστα για την Ορθοδοξία από ένα ιερέα που ήταν πατριώτης τους. Υπήρξε επιτέλους ένας Ορθόδοξος ιερέας ο πρώτος μετά το σχίσμα του 1054 που εργαζόταν στην Ουαλία ιεραποστολικά!
Μετά το θάνατο του π. Βαρνάβα, το μοναστήρι του προφήτου Ηλία έμεινε κλειστό. Είναι γεγονός ότι η θέση του (βρίσκεται στα σύνορα με την Αγγλία), δεν είναι κατάλληλη. Δεν βρίσκεται στο κέντρο της Ουαλέζικης κοινωνίας με τη γλωσσική ομοιογένεια και τη γνήσια παράδοση, πράγμα που είναι ανάγκη η Ορθόδοξη Εκκλησία να το προσέξει πολύ αν θέλει να ριζώσει στην Ουαλία.
Στη νότια περιοχή της Ουαλίας υπήρχαν μερικοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί αρκετά χρόνια πριν αρχίσει να αναβιώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία. Ήταν κυρίως Ελληνίδες που είχαν παντρευτεί Ουαλούς στρατιώτες στη διάρκεια του Πολέμου και ήρθαν να ζήσουν στην πατρίδα των συζύγων τους, όπου έκαναν τις οικογένειες τους. Επιθυμία τους ήταν να βαφτίσουν τα παιδιά τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Σιγά -σιγά μερικοί ντόπιοι άρχισαν να ανακαλύπτουν την Ορθόδοξη πίστη και να προσχωρούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η πόλη,Blaenau Flestiniog βρίσκεται περίπου στο κέντρο της χώρας επί της κεντρικής οδού που διασχίζει την Ουαλία από νότο προς βορρά. Στην πόλη αυτή υπήρχε ένας ορθόδοξος ναός της Αγίας Σκέπης σε μια μαγευτική πλατιά του ύψους Μanod.
Στο ναό αυτό τοποθετήθηκε αμέσως μετά την χειροτονία του το 1979, Ο π. Δανιήλ και προσπάθησε να συγκεντρώσει τους πιστούς της Ουαλίας. Χρησιμοποιήθηκε βασικά η τοπική γλώσσα στην λατρεία, αλλά και η Ελληνική, η Σλαβονική και η Αγγλική. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία άρχισε να αναπτύσσεται μια Ορθόδοξη κοινότητα μιλώντας την Ουαλέζικη γλώσσα.
Γενικά η πόλη είναι φτωχή και αρκετά υποβαθμισμένη. Ο πληθυσμός της από 12.000 κατοίκους έχει τώρα μόνο 4.500 με υψηλό ποσοστό ανεργίας. Θα είμαστε και στο μέλλον έτσι φτωχοί, άνεργοι και με πάμπολλες δυσκολίες. Οι νέοι στερούνται προοπτικής και σκοπού ύπαρξης. Πιστεύουμε ότι η χριστιανική Εκκλησία είναι το μέλλον της κοινωνίας.
Το 1995 αρχίσαμε έντονα και συστηματικά να δουλεύουμε ιεραποστολικά. Το 1996 με τις ευλογίες του Επισκόπου μας αναγνωρίστηκε επίσημα η Ορθόδοξη Ιεραποστολή της Ουαλίας της οποίας βασικό έργο είναι η κλήση όλων των Ουαλών στην Ορθόδοξη πίστη.
Οι άνθρωποι στην Ευρώπη νομίζουν ότι γνωρίζουν το χριστιανισμό, αλλά πολλάκις πλανώνται γιατί αυτό δεν είναι γνώση αλλά καρικατούρα του χριστιανισμού. Ο π. Βαρνάβας συνήθιζε να λέει ότι οι άνθρωποι στη Δύση είχαν τόσο χριστιανισμό ώστε έμειναν απρόσβλητοι από αυτόν! Αλλά πιστεύουμε ότι τώρα πια είναι καιρός για τους ευρωπαίους να γνωρίσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού όχι τις δικές τους θεωρίες και τη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Αυτός είναι ο σκοπός και της δικής μας ιεραποστολικής προσπάθειας.
Στην Ουαλία εκτός από τις δυσκολίες που έχει όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός - τον υλισμό και την υπερκατανάλωση - υπάρχουν και ορισμένα άλλα προβλήματα.
- Αιώνες Καλβινισμού στην Ουαλία έκαναν τους ανθρώπους να νομίζουν ότι ο Θεός είναι όχι αγαπών Πατέρας αλλά ο τύραννος τον οποίον πρέπει να φοβούνται.
- Τα προτεσταντικά δόγματα συνετέλεσαν στο να χωριστεί η κοινωνία σε "δικαίους" και "αμαρτωλούς"
και πολλοί άνθρωποι να θεωρηθούν απόβλητοι.


Ενάντια σε όλη αυτή την νοοτροπία είναι ανάγκη η Εκκλησία να κηρύξει την αγάπη, τη χαρά, την αποδοχή και τη συγγνώμη που προσφέρει ο Θεός. Προς αυτή την κατεύθυνση οι Ορθόδοξοι της Ουαλίας στρέφουν τις προσπάθειες τους. Μεγάλη απήχηση είχαν οι Εκκλησιαστικοί ύμνοι, γραμμένοι σε κασέτες στη γλώσσα μας. Ήταν πολύ σημαντικό για μας να έχουμε αγιογραφημένες εικόνες των Αγίων του τόπου μας. Όλοι οι Χριστιανοί θέλουν να τις έχουν στα σπίτια τους. Οι περισσότερες έγιναν από τον αγιογράφο Γρηγόριο Παπαγεωργίου από την Κύπρο.
Η πρώτη εικόνα που αγιογραφήθηκε ήταν του αγίου Gadwaladr και ακολούθησαν του αγίου Lestyn του μοναχού, της αγίας Melangell της ηγουμένης (τώρα είναι γνωστή και στην Ελλάδα), του αγίου Ρapo του βασιλέως, του αγίου Εilian του Προσκυνητή, του αγίου Cybi και αγίου Seiriol ο οποίος ίδρυσε μοναστικές αδελφότητες στα νησιά της Βόρειας Ουαλίας. Εκδόθηκαν χριστουγεννιάτικες κάρτες- με Ουαλούς αγίους καθώς επίσης μερικά φυλλάδια με τους βίους των αγίων περιλαμβανομένου και του Αγίου Νεκταρίου στα ουαλέζικα.
Στο ιεραποστολικό μας έργο χρησιμοποιήσαμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ομιλίες, συζητήσεις σε θέματα πίστης και ζωής στην Εκκλησία. Πολλοί άνθρωποι σήμερα παρακολουθούν στην τηλεόραση προγράμματα σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία, διαβάζουν άρθρα σχετικά στις τοπικές εφημερίδες και παρακολουθούν διαλέξεις και δημόσιες συζητήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία και δημόσιες συζητήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία και πίστη. Μαθητές σχολείων, σπουδαστές κολεγίων, διάφορες ομάδες νέων ή ηλικιωμένων επισκέπτονται τον Ορθόδοξο ναό όπου ο εφημέριος π. Δανιήλ απαντά στις πάμπολλες ερωτήσεις τους. Πάντα οι επισκέψεις αυτές κλείνουν με την μικρή παράκληση στη Θεοτόκο,
Πολλές είναι καθημερινά οι ευκαιρίες που μας προσφέρονται να διακονήσουμε μέσα από αυτό το ναό στην πόλη Blaenau το λαό του θεού. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας προσπαθούμε να υπηρετούμε τους ανθρώπους στην τοπική κοινωνία μας και ιδιαίτερα αυτούς που ζουν αποκομμένοι, απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι και στον ίδιο τους τον τόπο, ακόμα και στον οικογένεια τους. Αυτή η διακονία μας φέρνει σε επαφή με ανθρώπους πονεμένους, ανέργους, εγκαταλελειμμένους, άστεγους, με οικογένειες διαλυμένες, με πάμπολλα κοινωνικά προβλήματα. Σε όλους αυτούς θέλουμε να φέρουμε το μήνυμα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης και την ολοκλήρωση της Ευχαριστιακής ζωής που είναι αυτή η Βασιλείου του Θεού.
Τον Ιούλιο του 1999 ο Επίσκοπος μας πληροφόρησε ότι θα κτιστεί στη Βlaenau ένας καινούργιος ναός που θα αφιερωθεί "εις πάντας τους Αγίους της Ουαλίας". Τούτο το μήνυμα ήταν για μας πηγή μεγάλης χαράς. Ο Αρχιμανδρίτης π. Ζήνων, μεγάλος Ρώσος αγιογράφος υποσχέθηκε να αγιογραφήσει την εικόνα πάντων των Αγίων της Ουαλίας. Έτσι με ιεραποστολικό πνεύμα ενισχυόμενο και με τις πρεσβείες όλων των Αγίων μας, που ήταν ιεραπόστολοι οι ίδιοι πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε. Κα όπως λέει ο Επίσκοπος μας "η ενορία πρέπει να γίνει ένας φάρος Ορθοδοξίας που θα φωτίζει όλους τους ανθρώπους στην Ουαλία".
Η Ορθοδοξία γύρισε ύστερα από 1000 χρόνια στην Ουαλία και η Εκκλησία μας ξεκίνησε ιεραποστολικό έργο στη χώρα που ήταν Ορθόδοξη από τους πρώτους αιώνες. Οι κάτοικοι της Ουαλίας καλούνται να γυρίσουν πίσω στις ρίζες τους στην πίστη των Αγίων τους στις πηγές τους, στην ορθή πίστη και πράξη.


K.N

http://clubs.pathfinder.gr/emmaous/149004?forum=20591&read=231

Δεν υπάρχουν σχόλια: