Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Άγιος Edwin (Έντγιν), Μάρτυρας-Βασιλιάς της Northumbria (†633)







Άγιος Edwin (Έντγιν), Μάρτυρας-Βασιλιάς της Northumbria
(†633)





Ο  άγιος Edwin (Eadwine) ήταν γιος του  Alla, βασιλέα της Deira, και γεννήθηκε γύρω στο 584. Όταν ο πατέρας του πέθανε,  ο Edwin διώχθηκε από το βασίλειο του από τον βασιλιά Ethelred της Bernicia, ο οποίος ένωσε την  Bernicia και την Deira σε ένα ενιαίο βασίλειο της Northumbria.




Ο Edwin βρήκε καταφύγιο στην Ανατολική Αγγλία στον βασιλιά Redwald. Ο Redwald, λόγο των απειλών και των υποσχέσεων που του έδωσαν, πείστηκε να παραδώσει τον  Edwin στους εχθρούς του. Ο Edwin πληροφορήθηκε από έναν φίλο του για τον κίνδυνο που είχε να αντιμετωπίσει. Εκείνη τη νύχτα, ένας ξένος του υποσχέθηκε πως το βασίλειο του θα επέστρεφε σε αυτόν εάν ο  Edwin θα έπραττε όπως θα τον δίδασκε.  Ο  Edwin συμφώνησε, και ο ξένος ακούμπησε το χέρι του στο κεφάλι του Edwin, λέγοντας του να θυμάται αυτή την χειρονομία.


Εκείνο τον καιρό, ο Edwin έγινε ο άρχοντας όλης της βόρειας Αγγλίας και με τη δύναμη των όπλων, ανάγκασε τους άλλους βασιλιάδες να τον αποδεχτούν σαν κυρίαρχο. Παντρεύτηκε την   Ethelburga, την κόρη του αγίου Ethelbert (μνήμη 25 Φεβρουαρίου), του πρώτου Χριστιανού βασιλιά της Αγγλίας. Η Ethelburga ήταν επίσης η αδερφή του βασιλιά Ealbald του Kent.





Έγινε μια απόπειρα δολοφονίας του Edwin το 626, την ημέρα του Πάσχα. Εκείνη τη νύχτα η βασίλισσα γέννησε ένα κοριτσάκι, και ο βασιλιάς  Quichelm των Δυτικών Σαξόνων έστειλε έναν δολοφόνο ονόματι  Eumer προκείμενου να σκοτώσει τον  Edwin με ένα δηλητηριασμένο μαχαίρι.  Ο Eumer προσπάθησε να καρφώσει τον  Edwin. Θα το κατάφερνε εάν δεν βρισκόταν εκεί ο Lilla, ο πιστός υπηρέτης του βασιλιά Edwin, ο οποίος μπήκε ανάμεσα στον βασιλιά και τον δολοφόνο. Παρόλα αυτά το μαχαίρι τον διαπέρασε και τραυμάτισε και τον βασιλιά.  Ο  δολοφόνος θανατώθηκε και ο   Lilla έσωσε την ζωή του  Edwin δίνοντας τη δική του. Αυτό το γεγονός μνημονεύεται σε μία πέτρα με σταυρό η οποία στέκεται στην περιοχή Lilla Howe στο βόρειο Yorkshire.


Ο Edwin ευχαρίστησε του θεούς του γιατί τον γλύτωσαν, αλλά ο Επίσκοπος  Paulinus του York του είπε πως σώθηκε χάρη στις προσευχές της βασίλισσας. Ο επίσκοπος είπε πως έπρεπε να δήξει την ευγνωμοσύνη του στον αληθινό Θεό επιτρέποντας στην νεογέννητη κόρη του να βαπτιστεί. Το παιδί βαπτίστηκε την ημέρα της Πεντηκοστής, και της δόθηκε το όνομα  Eanfleda.



Ο βασιλιάς, ο οποίος είχε τραυματιστεί ελάχιστα από την επίθεση, υποσχέθηκε στον Επίσκοπο  Paulinus πως θα γίνει Χριστιανός εάν επανακτούσε την υγεία του, και εάν νικούσε εκείνους που συνωμότησαν για να τον σκοτώσουν.


Μόλις η πληγή του θεραπεύτηκε, ο βασιλιάς Edwin εκστράτευσε ενάντια στον βασιλιά των Δυτικών Σαξόνων με έναν στρατό. Εξαφάνισε τον αντίπαλο στρατό σκοτώνοντας και αιχμαλωτίζοντας εκείνους που ήταν αναμιγμένοι στο σχέδιο εναντίον του. Έπαψε να ακολουθεί την παγανιστική θρησκεία, όμως δεν κράτησε την υπόσχεση του να γίνει χριστιανός, και πέρασαν πολλά χρόνια ώσπου ο Edwin να αποδεχτεί την πίστη. Καθόταν για ώρες μόνος προσπαθώντας να αποφασίσει ποια θρησκεία θα έπρεπε να ακολουθήσει. Ο άγιος Paulinus, πληροφορημένος από μια αποκάλυψη σχετικά με την υπόσχεση του ξένου προς τον βασιλιά, πήγε στον Edwin και τοποθέτησε το χέρι του στο κεφάλι του και ρώτησε «Θυμάσαι αυτή τη χειρονομία;»


Ο βασιλιάς ρίγησε  ξαφνιασμένος και έπεσε στα πόδια του επισκόπου.  Ο άγιος Paulinus τον σήκωσε απαλά και είπε, «Βλέπεις πως ο Θεός σε λύτρωσε από τους εχθρούς σου. Επί πλέον, σου προσφέρει την Αιώνια Βασιλεία Του. Τήρησε την υπόσχεση σου να γίνεις Χριστιανός και τήρησε τις εντολές του Θεού.»  


Ο βασιλιάς  Edwin είπε πως θα ζητούσε τη γνώμη των συμβούλων του και θα τους παρότρυνε να ασπαστούν την πίστη μαζί του. Τους ρώτησε τι έπρεπε να κάνει. Ο  Coifi, ένας παγανιστής ιερέας, είπε πως ήταν ξεκάθαρο το ότι οι θεοί τους δεν είχαν καμία δύναμη. Κάποιος άλλος είπε πως αυτή η σύντομη ζωή είναι ασήμαντη συγκρινόμενη με την αιώνια.


Ο άγιος Paulinus κήρυξε στην συγκέντρωση και όταν τελείωσε ο   Coifi είπε στον βασιλιά πως τα ιερά και οι ναοί των ψεύτικων θεών τους έπρεπε να καούν. Ο βασιλιάς τον ρώτησε ποιος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα τα καταστρέψει.   Ο Coifi απάντησε πως θα έπρεπε να είναι ο ίδιος ο πρώτος από τη στιγμή που ηγούταν της λατρείας τους. Δεν επιτρεπόταν στον  κορυφαίο ιερέα των παγανιστών να κουβαλάει όπλα ή να ιππεύει άλογο.  Συνήθως ίππευε φοράδα.




Παρόλα αυτά ο Coifi, ζήτησε άλογο και όπλα. Ιππεύοντας το ίδιο το άλογο του βασιλιά , ο Coifi  έριξε ένα δόρυ στον ναό τους, διατάζοντας τους άλλους να το ρίξουν κάτω και να το κάψουν. Αυτό το μέρος δεν ήταν μακριά από το  York, και σήμερα είναι γνωστό σαν Goodmanham.


(στην παρακάτω φωτογραφία η εκκλησία των αγίων πάντων που χτίστηκε αργότερα στη θέση του ειδωλολατρικού ναού)



Το 627, τον ενδέκατο χρόνο της βασιλείας, ο βασιλιάς  Edwin βαπτίστηκε από τον άγιο Paulinus του York στην ξύλινη εκκλησία του Αποστόλου Πέτρου. Ο βασιλιάς  Edwin ξεκίνησε την ανοικοδόμηση μιας νέας πέτρινης εκκλησίας, η οποία ολοκληρώθηκε από τον διάδοχο του άγιο βασιλέα Oswald (ημέρα μνήμης 5 Αυγούστου).


 Ο βασιλιάς Edwin κυβέρνησε το βασίλειο του με ειρήνη για έξι ακόμη χρόνια, και συνέχισε να υπηρετεί και να διαδίδει τον Χριστιανισμό. Σκοτώθηκε σε μια μάχη ενάντια στον βασιλιά Penda της Mercia και τον Cadwalla της Ουαλίας το 633, όταν ήταν 48 χρονών, σε ένα μέρος που σήμερα είναι γνωστό σαν Hatfield.


Το σώμα του Edwin θάφτηκε στο Whitby, όμως το κεφάλι του θάφτηκε στο York στην εκκλησία που έχτισε. Τα περισσότερα από τα παλιά Αγγλικά μαρτυρολόγια περιλαμβάνουν τον Edwin σαν μάρτυρα.


Μετά τον θάνατο του αγίου Edwin, η γυναίκα του Ethelburga (ημέρα μνήμης 5 Απριλίου)  επέστεψε στο Kent, όπου έγινε η ηγουμένη ενός μοναστηριού το οποίο ίδρυσε στο Lyminge.

(παρακάτω φωτογραφία του μοναστηριού)









αγγλικό κείμενο
http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/edwin_northumbria.htm

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: