Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Αγία Βασίλισσα Ελένη







Αγία Βασίλισσα Ελένη
Κοίμηση 330 Ημέρα μνήμης 21 Μαΐου



Η μητέρα του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, η αγία Ελένη, έχει έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην εξάπλωση του Χριστιανισμού μέσα στην Αυτοκρατορία. Ήταν υπεύθυνη για το κτίσιμο πολλών όμορφων εκκλησιών όπως  του Ναού του Παναγίου Τάφου (και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού), της Εκκλησίας  της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ και το μοναστήρι της αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά και άλλα.  



Υπάρχει μια παράδοση που λέει πως η αγία Ελένη γεννήθηκε στην Βρετανία, ποιο συγκεκριμένα στο Colchester , στο Essex. Είναι σίγουρο πως γέννησε έναν γιο με τον Κωνστάντιο Χλωρό, κυβερνήτη της Βρετανίας ο οποίος ανακηρύχτηκε  αυτοκράτορας στο  York το 306.




Τα ερείπια μιας Ρωμαϊκής εκκλησίας είναι ακόμη ορατά στο   Colchester.  Ένα εκκλησάκι χτίστηκε στα ερείπια του Ρωμαϊκού αμφιθέατρου, μέρη του οποίου μπορούμε να δούμε και σήμερα. Οι Νορμανδοί ανοικοδόμησαν το εκκλησάκι τον 11ο αιώνα. Αφού χρησιμοποιήθηκε για διάφορους λόγους μέσα στα χρόνια και ανοικοδομήθηκε ξανά τον 20ο αιώνα χρησιμοποιείτε σήμερα από την Ορθόδοξη ενορία στην πόλη.


Colchester Roman Church
Η Ρωμαϊκή εκκλησία στο Colchester

Orthodox Church
Η Ορθόδοξη εκκλησία


αγγλικό κείμενο  http://www.synaxarion.org.uk/01RomanSaints/Helena/Helena.html

μετάφραση orthodoxy-rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: