Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ο άγιος Boniface (Μπόνιφεϊς) και η μεταθανάτια εμπειρία





Ο άγιος Boniface και η μεταθανάτια εμπειρία


Ο άγιος Boniface, Αγγλοσάξονας απόστολος του 8ου αιώνα στη Γερμανία,  διηγείται σε ένα από τα γράμματα του τη μαρτυρία που του δόθηκε προσωπικά από έναν μοναχό από το μοναστήρι στο Wenlock ο οποίος πέθανε και επέστρεψε στη ζωή μετά από λίγες ώρες.

« Άγγελοι τον κουβάλησαν καθώς βγήκε από το σώμα του και η λάμψη τους ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να αντέξει να τους κοιτάξει. Με μετέφεραν προς τα επάνω, είπε, ψηλά στον αέρα .
Ανέφερε παραπέρα πως στο διάστημα του χρόνου όταν βρισκόταν εκτός του σώματος του,  ένα μεγαλύτερο πλήθος από ψυχές άφησαν τα σώματα τους και μαζεύτηκαν στον τόπο όπου βρισκόταν και του φάνηκε πως εκεί βρίσκονταν όλες οι ανθρώπινες φυλές της γης. Ανέφερε επίσης πως υπήρχε ένα πλήθος από δαιμονικά πνεύματα και μια μεγαλόπρεπη χορωδία από αγγέλους.    
Και είπε πως τα δαιμονικά πνεύματα και οι άγιοι άγγελοι είχαν μια βίαιη μάχη που αφορούσε τις ψυχές οι οποίες είχαν βγει από τα σώματα τους, οι δαίμονες απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον τους και επιβάρυναν το φορτίο των αμαρτιών τους, οι άγγελοι ελάφρυναν το φορτίο και έβρισκαν δικαιολογίες για αυτές.

Άκουσε όλες τις προσωπικές του αμαρτίες τις οποίες είχε πράξει από τα νιάτα του και έπειτα και τις οποίες απέτυχε να εξομολογηθεί ή ξέχασε ή δεν τις είχε αναγνωρίσει σαν αμαρτίες, κραύγαζαν εναντίων του ο καθένας με τη δική του φωνή και τον κατηγορούσαν.
Όλα όσα έπραξε σε κάθε ημέρα της ζωής του και δεν φρόντισε να τα εξομολογηθεί και πολλά που δεν γνώριζε ότι είναι αμαρτίες, όλα αυτά έπεφταν επάνω του με φοβερά λόγια.
Κατά τον ίδιο τρόπο τα δαιμονικά πλάσματα, χτυπώντας τον με τις κακίες τους, τον κατηγορούσαν και έφερναν μαρτυρίες για τα αμαρτήματα του κατονομάζοντας τον χρόνο και τον τόπο και παρουσιάζοντας αποδείξεις των κακών πράξεων του. Και έτσι, με τις αμαρτίες του συσσωρευμένες και καταμετρημένες, αυτοί οι αρχαίοι εχθροί τον ανακηρύξαν ένοχο και υποστήριξαν πως ανήκει στην δικαιοδοσία τους.  

Από την άλλη, είπε, οι φτωχές μικρές αρετές τις οποίες παρουσίασα ανάξια και με ατέλεια με υπερασπίστηκαν. Και αυτά τα αγγελικά πνεύματα μέσα στην απεριόριστη αγάπη τους με υπερασπίστηκαν και με υποστήριξαν, και δόθηκε μεγαλύτερη αξία στις αρετές , μου φάνηκαν  ποιο σπουδαίες και ποιο υπέροχες από τον βαθμό στον οποίο τις είχα εξασκήσει εγώ με την δική μου δύναμη».

Από τα γράμματα του αγίου Boniface, μεταφρασμένα από τον Εφραίμ  Emerton.

Για τον βίο του αγίου Boniface εδώ

Αγγλικό κείμενο http://nstanosheck.blogspot.gr/2013/02/saint-boniface-on-aerial-toll-houses.html

Μετάφραση orthodoxy-rainbow





Δεν υπάρχουν σχόλια: