Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο άγιος Teilo (Τέιλο)




Ο άγιος Teilo (Τέιλο)

Κοίμηση 9 Φεβρουαρίου του 560

Ο άγιος Teilo ήταν ένας Βρετανός Χριστιανός μοναχός, ηγούμενος και ιδρυτής μοναστηριών και εκκλησιών από το   Penalun (Penally), κοντά στο Tenby στο Pembrokeshire, στην νότια Ουαλία.

Λέγεται ότι ήταν ξάδερφος, φίλος και υποτακτικός του αγίου Δαβίδ της Ουαλίας, ήταν ηγούμενος του Llandaff (Χλάνταφ) και ιδρυτής της πρώτης εκκλησίας στον καθεδρικό ναό του Llandaff, όπου βρίσκεται ο τάφος του, ίδρυσε επίσης το Llandeilo Fawr  (Χλαντέιλο Φάουρ, δηλαδή το Χλάν του Τέιλο. Τα Χλάν όπως έχουμε πει ξανά ήταν οριοθετημένες, συνήθως με πέτρες,  περιοχές στην Ουαλία όπου μέσα υπήρχαν οι τοπικές εκκλησίες, οικισμοί μοναχών,  σπίτια κ.α) , καθώς και το μοναστήρι του Penally στον τόπο της γεννήσεως του.

Ο άγιος Teilo γεννήθηκε στο Penalun (Penally) γύρω στο έτος 500. Ήταν γιος του αγίου Issel (στα Ουαλικά Usyllt) και θείος των αγίων Ismael και Euddogwy. Σε κάποιες πρόσφατες πηγές καταγράφεται σαν ο εγγονός του Ceredig γιου του Cunedda και έτσι ανήκε στην βασιλική οικογένεια του  Gwynedd η οποία συμπεριέλαβε αργότερα τον άγιο Δαβίδ ανάμεσα στα μέλη της.  Αυτό όμως είναι αμφίβολο.

Η διαπαιδαγώγηση του  Teilo έγινε σε δύο ιδρύματα τα οποία καθοδηγούνταν από αγίους. Το πρώτο ιδρύθηκε από τον άγιο  Dubricius ή Dyfrig (Δουβρίκιο), ενώ το δεύτερο ήταν ένα σχολείο που το διεύθυνε ο  Paulinus της Ουαλίας στο "Wincdi-Lantquendi" (πιθανόν η περιοχή Whitland) όπου συναντήθηκε με τον άγιο Δαβίδ και έγινε ένας στενός σύντροφος του.

Όπως γινόταν με πολλούς επισκόπους φαίνεται πως είχε εμπειρία στη μάχη. Με την συντροφιά των Aeddan και Ysfael, ταξίδεψε στο Mynyw (σημερινή ονομασία Άγιος Δαβίδ), όπου ο Δαβίδ ίδρυσε το μοναστήρι του, και ανέτρεψε έναν Ιρλανδό πειρατή ονόματι   Bwya, σκότωσε τα βόδια του και έκαψε το φρούριο του. Διαδέχτηκε τον Dubricius σαν Ηγούμενος του Llandaff αφότου ο Dubricius αποσύρθηκε στο ερημητήριο του στο Νησί Bardsey. Ο Teilo ίδρυσε την πρώτη εκκλησία στο Llandaff, διοίκησε ένα μοναστηριακό σχολείο, και έγινε επίσκοπος των περιοχών Glywysing και Gwent.

Το 540 ο κίτρινος πυρετός χτύπησε την Βρετανία. Το 549 ο Teilo με μια μικρή συνοδεία μοναχών, μετακινήθηκε στην Βρετάνη της Γαλλίας στην περιοχή  Dol. Είναι καταγεγραμμένο πως έμεινε στην Βρετάνη για εφτά χρόνια και εφτά μήνες έτσι πρέπει να έφυγε το  556 ή το 557, παρότι κάποιες πηγές αναφέρουν πως γύρισε το   554. Ταξίδεψαν μέσα από την Dumnonia και συντρόφευσαν τον άγιο Samson του Dol στο Dol. Μέχρι και σήμερα τα οπωροφόρα δέντρα που φύτεψαν είναι γνωστά σαν τα δέντρα του   Teilo και του Samson.  Ένας θρύλος μας διηγείται πως ο βασιλιάς  Budic ο δεύτερος της Βρετάνης ζήτησε από τον Teilo να δαμάσει έναν επιθετικό δράκο με φτερά, τον οποίο εξημέρωσε και έδεσε σε έναν βράχο στην θάλασσα της Βρετάνης (πιθανόν ο άγιος να έδιωξε κάποιον δαίμονα).

Αφού γύρισε στο Llandeilo Fawr, όπου έχει καταγραφεί ότι κοιμήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου, πιθανόν κατά το 560, έγινε ένας από τους ποιο τιμημένους άνδρες στην Ουαλία. Λέγεται ότι κατά την κοίμηση του  Teilo το σώμα του θαυματουργικά πολλαπλασιάστηκε σε τρία ίδια σώματα, πιθανόν επειδή τα λείψανα του τα διεκδικούσαν τρεις εκκλησίες, ο καθεδρικός ναός Llandaff, το Llandeilo Fawr, και το μοναστήρι Penally. Ένας τάφος βρίσκεται στα δεξιά του ιερού του καθεδρικού του Llandaff, το κρανίο του φυλάσσεται στο νότιο εκκλησάκι. Πολλά θαύματα συνέβησαν εκεί όταν ήταν ζωντανός και έπειτα στον τάφο του.  Μέρη των λειψάνων του έχουν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία, τιμούνται στις περιοχές  Landeleau (Finistère),  Plogonnac (Finistère), και στην περιοχή Άγιος Télo (Côtes-du-Nord) στην Ουαλία.

αγγλικό κείμενο
http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Teilo

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: