Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Αγία Triduana (Τριντουάννα)





Αγία Triduana (Τριντουάννα)

Ημερομηνία κοίμησης άγνωστη

Ημέρα μνήμης 8 Οκτωβρίου

Η αγία Triduana, επίσης γνωστή σαν Trodline, Tredwell, και στα Νορβηγικά σαν Trøllhaena, ήταν μια Χριστιανή γυναίκα, η οποία σχετίζεται με διάφορες περιοχές στη Σκωτία. Έζησε σε άγνωστη εποχή, πιθανόν ανάμεσα στον 4ο και 8ο αιώνα.

Σύμφωνα με μια ιστορική καταγραφή του Aberdeen  του 16ου αιώνα, η Triduana γεννήθηκε στην Ελλάδα και ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη με τον άγιο Rule, ο οποίος έφερε τα λείψανα του αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλιτου στη Σκωτία τον 4ο αιώνα. Ήταν μια ευσεβής γυναίκα, εγκαταστάθηκε στο  Rescobie κοντά στο Forfar στην περιοχή Angus (Σκωτία), όμως η ομορφιά της προσέλκυσε την προσοχή ενός βασιλιά των Πίκτων (φυλή της Σκωτίας) ονόματι Nectan. Για να τον απωθήσει, η  Triduana έβγαλε τα ίδια της τα μάτια και τα έδωσε στον Nectan. Έπειτα, την συνδέουν με θεραπείες που έχουν να κάνουν με ασθένειες των ματιών. Πέρασε τα επόμενα χρόνια της στο  Restalrig, στο Lothian, και θεράπευσε έναν τυφλό που ήρθε σε αυτήν. Θάφτηκε στο Restalrig όπου και κοιμήθηκε.

Η ιστορική καταγραφή του 17ου αιώνα Acta Sanctorum περιέχει μια ιστορία μιας τυφλής Αγγλίδας γυναίκας η οποία θαυματουργικά θεραπεύτηκε από την  Triduana. Η αγία της εμφανίστηκε σε ένα όνειρο, και της έδωσε την οδηγία να ταξιδέψει στο  Restalrig. Έτσι έκανε, και η όραση της επανήλθε στον τάφο της Triduana. Η κόρη της γυναίκας αργότερα θεραπεύεται από τύφλωση αφότου προσευχήθηκε στην Triduana.

Τον 12ο αιώνα, ο Νορβηγός Κόμης του Orkney, ο Harald Maddadsson τιμώρησε τον επίσκοπο Ιωάννη του Caithness τυφλώνοντας τον. Συμφώνα με την ιστορική καταγραφή του 13ου αιώνα  Orkneyinga Saga, ο Ιωάννης προσευχήθηκε στην Trøllhaena, και έπειτα επανήλθε η όραση του όταν τον πήγανε στον τάφο της, γεγονός το οποίο πιθανόν αναφέρεται σε κάποια τοπική εκκλησία της αγίας παρά στο Restalrig.


Το Restalrig, είναι σήμερα περιοχή που ανήκει στο Εδιμβούργο.

File:St. Triduana's Well, Restalrig.jpg


(στην φωτογραφία ναός αφιερωμένος στην αγία Triduana  στο Restalrig)

αγγλικό κείμενο
http://en.wikipedia.org/wiki/Triduana

μετάφραση orthodoxy-rainbow

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγία Τριντουάννα πρέσβευε υπέρ ημών!!!!! :) Μου άρεσει πολύ ο βίος της αγαπήτε Χρήστο!! Σε ευχαριστούμε που τον ανάρτησες! Μάλιστα ήταν από την Ελλάδα καταγόμενη! Πολύ συγκηνητικό! :)

Χρήστος είπε...

Ναι φίλε μου Άβελ και εμένα μου άρεσε πολύ ο βίος της. Η βιογραφία της λέει πως δεν γνωρίζουμε και πολλά για αυτήν αλλά ναι όπως φαίνεται πρέπει να ήταν σίγουρο πως ήταν Ελληνίδα.