Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Το ταξίδι και η μετανάστευση του αγίου Brendan(Μπρένταν)



St. Brendan’s Journey & Immigration



Το ταξίδι και η μετανάστευση του αγίου Brendan(Μπρένταν)



Ο Ορθόδοξος μοναχός του 6ου αιώνα, άγιος Brendan, ήταν πιθανόν ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός ο οποίος πάτησε στα εδάφη του Καναδά, και έτσι γίνεται ο πρώτος άγιος της Βόρειας Αμερικής. Ο άγιος Brendan είναι γνωστός σαν «Ο Ταξιδευτής», από τη στιγμή που μαζί με την μοναστική του αδελφότητα ξεκίνησε ένα μοναδικό προσκυνηματικό ταξίδι μέσα στον ωκεανό, του οποίου ο στόχος ήταν μια «καλύτερη ζωή», όχι από υλιστική άποψη, αλλά μια ζωή με πλήρη εμπιστοσύνη στον Χριστό για τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες, για το μονοπάτι μπροστά τους για την ασφάλεια τους και για κάθε πράγμα στη ζωή τους.

   


 

Η προσευχή του αγίου Brendan

Να εγκαταλείψω , ω Βασιλιά των μυστηρίων, την θαλπωρή του σπιτιού μου; Να γυρίσω την πλάτη στην πατρίδα μου και να στρέψω το πρόσωπο μου προς τη θάλασσα;

Να εναποθέσω ολόκληρο τον εαυτό μου στο έλεος Σου, χωρίς ασήμι, χωρίς άλογο, χωρίς φήμη, χωρίς τιμή; Να  αφεθώ σε εσένα χωρίς σπαθί και ασπίδα,  χωρίς φαγητό ή κάτι να πιω, χωρίς ένα κρεβάτι να κοιμηθώ;


Να ανοίξω την καρδιά μου ολότελα σε εσένα, εξομολογούμενος τις πολυειδής αμαρτίες μου και να ικετεύσω για συγχώρεση, με δάκρυα να τρέχουν στα μάγουλα μου; Να αφήσω τα αποτυπώματα των γονάτων μου στην αμμουδερή ακρογιαλιά,  σαν καταγραφή της τελευταίας μου προσευχής στην πατρίδα μου;

Να υποφέρω έπειτα κάθε είδους πληγή που μπορεί να μου προκαλέσει η θάλασσα; Να διασχίσω με τη μικρή μου βάρκα τον απέραντο αφρώδη ωκεανό; Ω ,  Βασιλιά του Ουρανού, μπορώ να βγω οικιοθελώς στη θάλασσα;

Ω Χριστέ μου, θα με βοηθήσεις μέσα στα άγρια κύματα;

Συχνά λέγεται ότι ο Καναδάς είναι ένα έθνος μεταναστών. Πιθανόν περισσότερο από κάθε άλλο έθνος στην ιστορία του κόσμου, ο Καναδικός πληθυσμός αποτελείτε από ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν έξω από τα σύνορα του, από ανθρώπους που κατάγονται από αλλού και των οποίων η πατρίδα είναι πολύ μακριά.  

Οι τοπικές παραδόσεις του Καναδά είναι οι παραδόσεις των μεταναστών. Ο άνδρας και η γυναίκα η μια ολόκληρη οικογένεια η οποία φτάνει στην «νέα» χώρα προκειμένου να βρει μια καλύτερη υλική ζωή, να γλυτώσει από τους κινδύνους του πολέμου, από διωγμούς , να χτίσει ένα ποιο ευτυχές μέλλον για τα παιδιά της. Σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, όλοι οι Καναδοί μοιράζονται αυτό το όνειρο και την ελπίδα  και δεν φθονούν τους άλλους που έρχονται στις ακτές μας με τις ίδιες ειλικρινής  φιλοδοξίες.      

Όμως είναι αυτή Χριστιανική ελπίδα; Αντίθετα με τους Αμερικανούς Πουριτανούς οι οποίοι διέσχισαν τον ωκεανό στην αναζήτηση θρησκευτικής ελευθερίας, οι περισσότεροι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Δύση δεν ήρθαν στην Βόρεια Αμερική για να εξασκήσουν την πίστη τους, ή να την μοιραστούν με άλλους. Ήρθαν για τη γη, τις δουλειές,  για την ευημερία και την ελευθερία που θα τους επέτρεπε να χτίσουν ένα σπίτι, να ανοίξουν ένα εστιατόριο και να μπορούν να απολαμβάνουν τα σαββατοκύριακα μακριά από τη δουλειά. Η ιδέα του να χτίσουν έναν κοινό πολιτισμό με κάθε γείτονα, να ενώνονται από μία κοινή πίστη και γλώσσα, κοινές αξίες και ελπίδες, αφέθηκε πίσω και την αντάλλαξαν για τον πολιτισμό των πολυκαταστημάτων. Το βλέπουμε στις συζητήσεις μας σήμερα, όπου γείτονες από διαφορετικές παραδόσεις αποφεύγουν να απαντήσουν σε πολιτικές και πνευματικές ερωτήσεις, προτιμώντας να συζητήσουν για το τι θα αγοράσουν και για τις ευκαιρίες της αγοράς. Από εκείνους οι οποίοι δύο γενιές πριν μας δίδαξαν τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό σαν το κέντρο της ζωής στην πατρίδα, εμείς έχουμε γίνει κάτι πολύ διαφορετικό.

Ο Ορθόδοξος μοναχός του 6ου αιώνα, άγιος Brendan, ήταν πιθανόν ο πρώτος Ορθόδοξος Χριστιανός ο οποίος πάτησε στα εδάφη του Καναδά, και έτσι γίνεται ο πρώτος άγιος της Βόρειας Αμερικής. Ο άγιος Brendan είναι γνωστός σαν «Ο Ταξιδευτής», από τη στιγμή που μαζί με την μοναστική του αδελφότητα ξεκίνησε ένα μοναδικό προσκυνηματικό ταξίδι μέσα στον ωκεανό, του οποίου ο στόχος ήταν μια «καλύτερη ζωή», όχι από υλιστική άποψη, αλλά μια ζωή με πλήρη εμπιστοσύνη στον Χριστό για τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες, για το μονοπάτι μπροστά τους για την ασφάλεια τους και για κάθε πράγμα στη ζωή τους.    

Η συντροφιά του αγίου Brendan συνέχισε να εφαρμόζει την πρακτική των Ορθόδοξων Χριστιανών Κελτών της εποχής, που ονομαζόταν  peregrination, ένα είδος προσκυνηματικού ταξιδιού με τον προορισμό αφημένο στην θεία πρόνοια. Σαν πράξη πίστης, όπως και οι ασκητές της Αιγυπτιακής ερήμου, αυτοί οι μοναχοί άφηναν τις ανέσεις του σπιτιού και μπαίνοντας μέσα σε μια μικρή βάρκα έπλεαν χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εμπιστεύονταν, πράγματι, εμπιστεύονταν ολότελα τον Θεό και τον προορισμό που εκείνος θα διάλεγε για αυτούς, είτε επρόκειτο να έχουν ένα οδυνηρό ταξίδι, είτε επρόκειτο να πλεύσουν σε μια μακρινή ακτή, είτε αν τους έβρισκε ο θάνατος στη θάλασσα.        

Αυτό το μοναδικό είδος μαρτυρίου το οποίο επέβαλαν στους εαυτούς τους, μοναδικό στους Ορθόδοξους Κέλτες μα με κοινό πνεύμα με εκείνο των ασκητών  στις ερημιές της Αιγύπτου, στα δάση της Ρωσίας και στα βουνά της Ελλάδας και της Σερβίας, ήταν ένα κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίνονταν μόνο λίγες ψυχές ανάμεσα στις χιλιάδες.  Όμως το ίδιο πνεύμα με την πλήρη εμπιστοσύνη στο Θεό και η αποφασιστικότητα του να τοποθετούν τον Χριστό στο κέντρο κάθε απόφασης, δεν είναι μοναδική στους Ορθόδοξους Κέλτες ή στους μοναχούς. Είναι το κέντρο στη ζωή κάθε αυθεντικού Ορθόδοξου Χριστιανού.

Είναι συχνό να ακούμε μέλη των Ορθόδοξων ενοριών της διασποράς να εκφράζουν την θλίψη τους για το ότι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους έχουν χάση τις παραδόσεις τους, και την Πίστη τους. Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές.  Για πολλούς, πράγματι, για τους περισσότερους, οι στόχοι για ένα καλύτερο σπίτι, για μεγαλύτερη περιουσία, μια επιτυχημένη επιχείρηση, και για περισσότερα υλικά αγαθά πέρασαν επιτυχημένα από τη  μια γενιά στην άλλη, χωρίς να επηρεαστούν  από την Ορθόδοξη πίστη.  Η ίδια αιτία που βρισκόταν πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της μετανάστευσης των προγόνων μας, από όπου και αν ήρθαν, και όποτε και αν ήρθαν, έχει περάσει πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στις επόμενες γενιές.    

Η πραγματική ερώτηση, η μοναδική πραγματική ερώτηση για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, είναι το κατά πόσο ο κεντρικός στόχος του να διασχίσουν τον μεγάλο ωκεανό και να έρθουν στον Καναδά ήταν ένας Ορθόδοξος στόχος. Για τον άγιο Brendan και τη συνοδεία του, τους πρώτους Ορθόδοξους Χριστιανούς στον Καναδά, ο σκοπός του ταξιδιού ήταν καθαρός. Για εμάς, τους μετανάστες, και για τα παιδιά των μεταναστών, πρέπει να ρωτήσουμε μόνο για το αν είμαστε οι κληρονόμοι της κληρονομιάς των αγίων οι οποίοι πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι  σε αυτή τη γη ή για το αν είμαστε οι κληρονόμοι του πνεύματος των πολυκαταστημάτων, τα οποία κλέβουν τόσο πολύ από την κληρονομιά μας, από το χρόνο μας, από τα παιδιά μας και από τις ελπίδες μας.
Άγιε Brendan, προσευχήσου για εμάς.



αγγλικό κείμενο
http://www.pravmir.com/st-brendans-journey-immigration/
μετάφραση orthodoxy-rainbow

1 σχόλιο:

Τομ είπε...

Άγιε Του Θεού, πρέσβευε υπέρ υμών +