Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Άγιος Honoratus ο Αρχιεπίσκοπος του Arles και ιδρυτής του μοναστηριού του Lerins (Γαλλία).




Άγιος Honoratus ο Αρχιεπίσκοπος του Arles και ιδρυτής του μοναστηριού του  Lerins (Γαλλία).



Ημέρα μνήμης 16 Ιανουαρίου

Ο άγιος Honoratus γεννήθηκε στο Gaul (σημερινή Γαλλία) γύρω στο  350, και προερχόταν από μια αριστοκρατική Ρωμαϊκή οικογένεια. Μετά από ένα προσκύνημα στην Ελλάδα και στη Ρώμη έγινε ερημίτης στη νήσο του   Lerins,  όπου τον συνόδευσαν ο άγιος  Lupus της Τρουά (εορτάζει στις 29 Ιουλίου), ο  Eucherius της Λυών (εορτή 16 Νοεμβρίου) και ο  Hilary της Άρλ (εορτάζει 5 Μαΐου), μεταξύ άλλων.

Ο άγιος έδωσε όλη τη νεανική του δύναμη στην νηστεία και τον ασκητισμό, και έτσι «οι δυνάμεις του σώματος άνοιξαν τον δρόμο για τις δυνάμεις του πνεύματος». Παρότι ήταν φιλάσθενος, κατάφερνε να ακολουθεί τους ίδιους κανόνες στη νηστεία και στις ολονύκτιες προσευχές με εκείνους που ήταν νεότεροι και ποιο δυνατοί από αυτόν. Επισκεπτόταν τους άρρωστους όταν ο ίδιος ήταν  σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτούς, προσφέροντας τους  παρηγοριά για το σώμα και το πνεύμα. Έπειτα, φοβούμενος πως δεν είχε κάνει αρκετά για αυτούς, εξέταζε πάλι την κάθε περίπτωση στο μυαλό του προκειμένου να αποφασίσει πως θα απάλυνε τον πόνο τους.

Κοσμημένος με αρετές, ο άγιος  Honoratus θεράπευε διάφορες πνευματικές ασθένειες, ελευθερώνοντας πολλούς από την δουλεία τους στην κακία. Μπορούσε να διακρίνει τον χαρακτήρα του καθενός και έτσι πρόσφερε στον καθένα τις κατάλληλες πνευματικές συμβουλές προκειμένου να επαναφέρει τις ψυχές στην πνευματική υγεία.

Αγγλικό κείμενο  https://oca.org/saints/lives/2011/01/16/100213-st-honoratus-the-archbishop-of-arles-and-founder-of-lerins-monas

Μετάφραση orthodoxy-rainbow






Δεν υπάρχουν σχόλια: