Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Άγιος Lambert (Λάμπερτ), επίσκοπος του Maastricht (Βέλγιο), Μάρτυρας († 708)







Άγιος Lambert (Λάμπερτ), επίσκοπος του Maastricht (Βέλγιο), Μάρτυρας  († 708)

Ο άγιος Lambert γεννήθηκε σε μια αριστοκρατική οικογένεια στο Maastricht (στο σημερινό Βέλγιο).

Όταν ο πνευματικός του πατέρας επίσκοπος Theodard (Θέονταρντ) σκοτώθηκε το 671, ο άγιος Lambert εκλέχτηκε επίσκοπος του Maastricht παρότι ήταν νέος. Το ποίμνιο του τον αγαπούσε για την αγιότητα του, για την ασκητικότατα του και για την ελεημοσύνη του όμως τον έδιωξαν από την επισκοπή του το   675 αφότου ο προστάτης του βασιλιάς Childeric ο δεύτερος δολοφονήθηκε.

Αποσύρθηκε στο Μοναστήρι του  Stavelot όπου έζησε για εφτά χρόνια σαν ένα απλό μέλος της αδελφότητας, χωρίς να απαιτεί προνόμια λόγο της θέσης του σαν επίσκοπος. Μια φορά, σηκώθηκε για να προσευχηθεί μέσα στη νύχτα και κατά λάθος ενόχλησε την ησυχία του μοναστηριού.

Ο ηγούμενος έδωσε εντολή, όποιος ήταν υπεύθυνος σαν ένδειξη μετάνοιας να σταθεί ξυπόλητος στο χιόνι μπροστά από έναν σταυρό έξω από την εκκλησία του μοναστηριού. Το πρωί ο ηγούμενος ξαφνιάστηκε βλέποντας τον επίσκοπο να στέκεται ξυπόλητος, καλυμμένος με χιόνι μπροστά στο σταυρό με το πρόσωπο του να λάμπει. Ο ηγούμενος προσπάθησε να απολογηθεί όμως ο    Lambert απάντησε πως τον τιμούσε να υπηρετεί τον Θεό όπως οι Απόστολοι, μέσα στο κρύο και την γύμνια.

Όταν ο βασιλιάς Pepin (Πέπιν) του Heristal ανέβηκε στο θρόνο το  681, επανέφερε τον Lambert στην επισκοπή του, παρά την θέληση του αγίου να παραμείνει στην αφάνεια.

Ο άγιος επίσκοπος ανανέωσε την ποιμαντική του εργασία με μεγάλη προθυμότατα, επισκεπτόμενος τις ποιο απομακρυσμένες ενορίες και κηρύττοντας το Ευαγγέλιο στους παγανιστές οι οποίοι ακόμη κατοικούσαν στην περιοχή παρά τους κινδύνους και τις απειλές. Όμως όταν ο βασιλιάς  Pepin έδιωξε την γυναίκα του  και την αντικατέστησε με την παλλακίδα του ονόματι Alpais, ο άγιος Lambert ήταν ο μόνος επίσκοπος ο οποίος τόλμησε να του κάνει παρατήρηση.  Και για αυτό η οργή της Alpais στράφηκε προς αυτόν και διέταξε τον θάνατο του. Οι δολοφόνοι του εκτέλεσαν την δαιμονική αποστολή τους, παρότι είδαν έναν σταυρό να λάμπει πάνω από το ταπεινό σπιτάκι στο οποίο έμενε.

Ο άγιος Lambert είναι ένας από τους ποιο αγαπημένους αγίους στο Βέλγιο, όπου πολλές ενοριακές εκκλησίες είναι αφιερωμένες σε αυτόν.

αγγλικό κείμενο
http://www.oodegr.com/english/biographies/arxaioi/Lambert_maastricht.htm

μετάφραση orthodoxy-rainbow 

Δεν υπάρχουν σχόλια: