Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Άγιος Ethelwald (Έθελβαλντ) του Lindisfarne






Άγιος Ethelwald (Έθελβαλντ) του Lindisfarne

Επίσης γνωστός σαν:

Aethelweald
Aedilauld
Ethilwald
Ethelwold


Η μνήμη του τιμάται στις 12 Φεβρουαρίου. 21 Απριλίου εορτάζεται η μετακομιδή των λειψάνων του.



Έφτιαχνε δέρματα και ασχολούταν με την βιβλιοδεσία. Ήταν μοναχός και βοηθός του αγίου Cuthbert του Lindisfarne. Ήταν ηγούμενος του μοναστηριού του  Old Melrose στη Σκωτία. Επίσκοπος του  Lindisfarne το 721. Έραψε το διάσημο Ευαγγέλιο του Lindisfarne (βιβλίο που περιέχει τα τέσσερα Ευαγγέλια), το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο και έφτιαξε το δερμάτινο εξώφυλλο του το οποίο ήταν διακοσμημένο με πολύτιμα πετράδια όμως χάθηκε. Έγραψε τον Ύμνο του  Ethelwald.



Γεννήθηκε στη Northumbria της Αγγλίας


Κοιμήθηκε το 740 και θάφτηκε στον καθεδρικό ναό του Lindisfarne. Τα λείψανα του τα μετέφεραν στο Durham με την ελπίδα πως θα απέτρεπαν την εισβολή των Δανών.

Από τον βίο του αγίου: 


Πως ο Ethelwald, διάδοχος του Cuthbert, ο οποίος ακολούθησε την ζωή του ερημίτη γαλήνεψε μια καταιγίδα με τις προσευχές του όταν η αδελφότητα βρισκόταν σε κίνδυνο στη θάλασσα (687-699). 

Ο  σεβάσμιος   Ethewald διαδέχτηκε τον άνθρωπο του Θεού, τον Cuthbert, στην ασκητική ζωή την οποία ακολούθησε  στη Νήσο του Fame πριν να γίνει επίσκοπος. Αφού χειροτονήθηκε ιερέας, τίμησε το ιερατικό του αξίωμα με πράξεις άξιες της θέσης του για πολλά χρόνια στο μοναστήρι που ονομάζεται Inhrypum.


Για να γίνει ποιο γνωστός ο άξιος τρόπος της ζωής του, θα αναφέρω ένα θαύμα του το οποίο μου το είπε ένας από τους αδερφούς, ο Guthfrid, ο σεβάσμιος υπηρέτης και ιερέας του Χριστού, ο οποίος επίσης, έπειτα, σαν ηγούμενος, διοικούσε την αδελφότητα της ίδιας εκκλησίας του Lindisfarne, στην οποία διαπαιδαγωγήθηκε.


«Ήρθα», λέει αυτός, «στη νήσο του Fame, με δύο άλλους από την αδελφότητα, επιθυμώντας να μιλήσω μαζί με τον πατέρα  Ethelwald. Έχοντας ανανεωθεί από την συνομιλία μαζί του, και ζητώντας την ευλογία του, καθώς γυρνούσαμε σπίτι ξαφνικά καθώς βρισκόμασταν στη μέση της θάλασσας ο καλός καιρός με τον οποίο πλέαμε χάλασε και μια τρομερή καταιγίδα ξέσπασε και τα πανιά και τα κουπιά μας ήταν άχρηστα και δεν περιμέναμε τίποτα άλλο παρά μόνο τον θάνατο.    

Μετά από πολύωρη μάχη με τον άνεμο και τα κύματα χωρίς αποτέλεσμα, κοιτάξαμε πίσω για να δούμε κατά πόσο ήταν δυνατόν να γυρίσουμε στο νησί από όπου ήρθαμε όμως ανακαλύψαμε πως η καταιγίδα μας είχε αποκλείσει από κάθε πλευρά και δεν υπήρχε ελπίδα να γλιτώσουμε με τη δική μας προσπάθεια. Όμως κοιτώντας ποιο πέρα, είδαμε στο νησί Fame τον πατέρα μας  Ethelwald, αγαπητό στον Θεό, να έρχεται από τον τόπο της ασκήσεως του για να δει την πορεία μας καθώς στο άκουσμα της καταιγίδας και του αγριέματος της θάλασσας ήρθε για να δει τι θα γινόταν με εμάς.

Όταν μας είδε μέσα στον πανικό και την απόγνωση, γονάτισε μπροστά  στον Πατέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και προσευχήθηκε για τη ζωή μας και την ασφάλεια μας και καθώς τελείωσε την προσευχή ηρέμησε τα αγριεμένα νερά σε τέτοιο σημείο που η αγριάδα της καταιγίδας ηρέμησε σε όλες τις μεριές και αίθριοι άνεμοι μας συνόδευσαν πάνω σε μια απαλή θάλασσα ως την στεριά.


Όταν αποβιβαστήκαμε στη στεριά, και τραβήξαμε έξω το μικρό μας καράβι από τα κύματα, η καταιγίδα, η οποία σταμάτησε για λίγο διάστημα για την ασφάλεια μας, επέστρεψε εκείνη τη στιγμή και ξέσπασε δυναμικά όλη την υπόλοιπη ημέρα. Έτσι φαινόταν ξεκάθαρα πως η σύντομη διακοπή της ήταν δώρο του  Παραδείσου σαν απάντηση στις προσευχές αυτού του ανθρώπου του Θεού ώστε να μπορέσουμε τελικά να γλυτώσουμε.» Ο άνθρωπος του Θεού παρέμεινε στο νησί του Fame για δώδεκα χρόνια και κοιμήθηκε εκεί όμως θάφτηκε στην εκκλησία του ευλογημένου Αποστόλου Πέτρου στο νησί του Lindisfarne, ανάμεσα στα σώματα των προηγουμένων επισκόπων. Αυτά τα πράγματα συνέβησαν την εποχή του βασιλέα Aldfrid, ο οποίος, μετά τον αδελφό του  Egfrid, κυβέρνησε το έθνος των Northumbrian για δεκαεννιά χρόνια. –Από την Εκκλησιαστική Ιστορία της Αγγλίας του σεβάσμιου αγίου  Bede (Βέδα)-.


Ικετεύουμε Εσένα, Κύριε, άνοιξε τους Ουρανούς Σου, άνοιξε τα μάτια μας. Μακάρι τα δώρα Σου να έρθουν σε εμάς, μακάρι οι καρδιές μας να στραφούν σε Εσένα. Μακάρι ο θρόνος Σου να είναι ανοιχτός σε εμάς καθώς παραλαμβάνουμε τα χαρίσματα για τα οποία ικετεύουμε. Μακάρι ο νους μας να είναι ανοιχτός προς Εσένα καθώς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Κοίταξε μας από τον Ουρανό, ω Κύριε, και επισκέψου αυτή την άμπελο την οποία φύτεψε το δεξί σου χέρι. Δυνάμωσε τους αδύναμους, ανακούφισε του μεταμελημένους, στερέωσε τους δυνατούς. Γαλούχησε τους μέσα στην αγάπη, καθάρισε τους με την αγνότητα, διαφώτισε τους με σοφία, φύλαξε τους με ευσπλαχνία.  Κύριε Ιησού, Καλέ ποιμένα, που έδωσες τη ζωή Σου για τα πρόβατα Σου. Τάισε τους πεινασμένους, δώσε στους διψασμένους να πιουν, αναζήτησε όσους έχουν χαθεί, φέρε στην αληθινή πίστη όσους περιπλανιούνται, ένωσε εκείνο που έχει διαχωριστεί.  Βάλε μπροστά το δικό Σου χέρι από τον Ουρανό και ακούμπησε τα κεφάλια καθενός εδώ. Μακάρι να νιώσουν το άγγιγμα του χεριού Σου και να παραλάβουν τη χαρά του Αγίου Πνεύματος ώστε να παραμείνουν ευλογημένοι για πάντα. Αμήν. Άγιος  Ethelwald.

(στην φωτογραφία μια σελίδα από το ευαγγέλιο του Lindisfarne)      


Αγγλικό κείμενο
http://saints.sqpn.com/saint-ethelwald-of-lindisfarne/

μετάφραση orthodoxy-rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: