Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Άγιος Germanus (Γερμανός) του Παρισιού




Άγιος Germanus  (Γερμανός) του Παρισιού


Ο πατέρας μας άγιος Germanus του Παρισιού, επίσης γνωστός σαν  Germain του Παρισιού, ήταν επίσκοπος του Παρισιού από το 536 έως το 576. Με γενναιότητα προσπάθησε, κυρίως ανεπιτυχώς, να δώσει τέλος στον εμφύλιο και να περιορίσει τις δολιότητες των Φράγκων βασιλέων. Ίδρυσε ένα μοναστήρι στο Παρίσι σήμερα γνωστό σαν  Saint Germain-des-Pres. Η μνήμη του τιμάται στις 28 Μαΐου.

Βίος

Ο άγιος Germanus γεννήθηκε το 496, κοντά στο Augustodunum, στην Γαλατία, στο σημερινό Autun,  στην περιοχή  Saone-et-Loire. Οι γονείς του ονομάζονταν Ελευθέριος και Ευσεβία. Διαπαιδαγωγήθηκε υπό την φροντίδα του ξαδέρφου του  Scapilion, ενός ιερέα, στο Avalon και στο Luzy. Ήταν επιμελής στην θρησκευτική του ζωή και συμμετείχε στους Όρθρους τα μεσάνυχτα ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Το  530, χειροτονήθηκε ιερέας όταν ήταν 34 χρονών  από τον Agrippinus (Αγριππίνο) τον επίσκοπο του  Autun και εκλέχτηκε σαν ηγούμενος του μοναστηριού του αγίου Symphorien κοντά στο Autun. Ο πατέρας Germanus έζησε μια ζωή με σκληρή δουλειά και αυστηρότητα και ήταν γενναιόδωρος στην ελεημοσύνη του.

Το 554, ο Germanus βρισκόταν στο Παρίσι όταν ο Ευσέβιος ο επίσκοπος του Παρισιού πέθανε. Ο Φράγκος βασιλιάς  Childebert, με την ομόφωνη υποστήριξη του κλήρου και του λαού, έκανε τον πατέρα Germanus τον επόμενο επίσκοπο του Παρισιού στην θέση του πατέρα Ευσέβιου. Μετά την χειροτονία του ο επίσκοπος  Germanus συνέχισε την ζωή του η οποία ήταν όλη σκληρή εργασία και προσευχή και επηρέασε  ιδιαίτερα τον Childebert, ο οποίος ζούσε μια αμαρτωλή ζωή, στο να μετανοήσει.

Ο επίσκοπος Germanus συμμετείχε σε πολλές συνόδους στην Γαλλία. Συμμετείχε στην Τρίτη και Τέταρτη σύνοδο του Παρισιού το 557  και το 573. Συμμετείχε και στην Δεύτερη Σύνοδο της   Tour το 566.

Γύρω στο 542, ο βασιλιάς Childebert πολιορκούσε την πόλη της Saragossa στην Ισπανία. Αφού οι κάτοικοι της πόλης τέθηκαν υπό την προστασία του και έκαναν λιτανεία τα λείψανα του αγίου  Vincent, ενός μάρτυρα διακόνου, ο Childebert συγκινήθηκε από την αφοσίωση τους. Αφού μίλησε με τον επίσκοπο της πόλης, διέλυσε την πολιορκία με αντάλλαγμα το πετραχήλι που ανήκε στον άγιο. Αφού γύρισε στο Παρίσι ο βασιλιάς έχτισε στην περιοχή   Celles στα προάστια του Παρισιού μια εκκλησία για να τιμήσει τον άγιο Vincent και τον Τίμιο Σταυρό που τώρα είναι γνωστή σαν St. Germain des Prés. Αργότερα, όταν ο Childebert αρρώστησε στο παλάτι του στο Celles, κοντά στο Melun, με μια ασθένεια για την οποία οι γιατροί του δεν μπορούσαν να βρουν θεραπεία, ο επίσκοπος Germanus επισκέφτηκε τον βασιλιά. Ο επίσκοπος πέρασε την νύχτα προσευχόμενος μαζί του για την θεραπεία του.

Το επόμενο πρωί ο επίσκοπος Germanus ακούμπησε το χέρι του στον Childebert, ο οποίος ξαφνικά γιατρεύτηκε εντελώς. Σαν ευγνωμοσύνη προς τον Θεό για το θαύμα, ο  Childebert έδωσε στην εκκλησία του Παρισιού τις εκτάσεις του  Celles. Ο βασιλιάς είχε επιλέξει την εκκλησία του αγίου Vincent σαν τον τόπο της ταφής του. Στις 23 Δεκεμβρίου, του 558, ο επίσκοπος Germanus και έξι άλλοι επίσκοποι τέλεσαν την Θεία Λειτουργία για την αφιέρωση της εκκλησίας η οποία έγινε ο τόπος ταφής για τους Γάλλους βασιλείς. Εκείνη την ημέρα, ο βασιλιάς  Childebert πέθανε.

Μετά τον θάνατο του βασιλιά Childebert, ο επίσκοπος Germanus μπλέχτηκε στην εμφύλια διαμάχη η οποία προκλήθηκε από τα ανίψια του βασιλιά τα οποία διεκδικούσαν τον θρόνο και είχαν χωρίσει το βασίλειο του Childebert σε τέσσερα μέρη. Σε αυτό δεν είχε επιτυχία παρότι κατέληξε να αφορίσει τον Charibert τον πρώτο το  568 λόγο της φαυλότητας του. Ο επίσκοπος   Germanus κοιμήθηκε στις 28 Μαΐου του 576, χωρίς να έχει καταφέρει να εδραιώσει την ειρήνη ανάμεσα στους αντιμαχόμενους αδερφούς και στις γυναίκες τους.  Το σώμα του μεταφέρθηκε στο εκκλησάκι του αγίου   Symphorien  μέσα στον προθάλαμο της εκκλησίας του αγίου   Vincent. Το  754, τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στο κύριο μέρος της εκκλησίας με την παρουσία του Pepin και του εφτάχρονου γιου του του Καρλομάγνου. Από εκείνη την ώρα η εκκλησία έγινε γνωστή σαν St. Germain-des-Pres.

αγγλικό κείμενο http://orthodoxwiki.org/Germanus_of_Paris

μετάφραση orthodoxy-rainbow





Δεν υπάρχουν σχόλια: