Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Άγιος Cuthmann του Steyning




Άγιος Cuthmann του Steyning

Ο Άγιος Cuthmann του Steyning (γέννηση 681-κοίμηση τον 8ο αιώνα) ήταν ένας Αγγλοσάξονας ερημίτης, χτίστης εκκλησιών και άγιος.

Βίος

Στις βιογραφίες των αγίων με το όνομα Acta Sanctorum οι οποίες φυλάσσονταν στο Αβαείο του Fécamp στην Νορμανδία λέγεται πως γεννήθηκε γύρω στο 681, στο  Devon ή στην Κορνουάλλη, ή ποιο πιθανόν στο Chidham, κοντά στο Bosham, γύρω στα 25 μίλια από το Steyning. Μια γέννηση στο  Chidham εκείνη την περίοδο θα τον τοποθετούσε στον σωστό καιρό και στην σωστή περιοχή προκειμένου να λάβει το κήρυγμα από τον άγιο  Wilfrid,τον Απόστολο του  Sussex (680-685),  και πιθανόν να κάνει τον  Wilfrid τον άνθρωπο ο οποίος εκχριστιάνισε και βάπτισε τον Cuthmann και τους γονείς του.      

 Ταξίδια στο Steyning
Η παράδοση λέει πως ήταν ένας βοσκός ο οποίος έπρεπε να φροντίζει την παράλυτη μητέρα του μετά τον θάνατο του πατέρα του. Όταν ήρθαν δύσκολες ημέρες και αναγκάστηκαν να ζητιανέψουν από πόρτα σε πόρτα, έφτιαξε ένα καροτσάκι με μια ρόδα με το οποίο μετέφερε μαζί του την μητέρα του. Έφυγαν για τα ανατολικά, προς τον ανατέλλοντα ήλιο, και παρότι το σχοινί με το οποίο τραβούσε το καρότσι κόπηκε έφτιαξε ένα καινούριο από τον κορμό μιας ιτιάς αποφασίζοντας πως όταν το σχοινί θα κοβόταν πάλι θα το δεχόταν σαν σημάδι από τον Θεό και στο σημείο που θα κοβόταν θα σταματούσε για να χτίσει μια εκκλησία. Το σχοινί κόπηκε στο μέρος που σήμερα ονομάζεται  Steyning και σύμφωνα με την βιογραφία προσευχήθηκε με τα παρακάτω λόγια: «Παντοδύναμε Πατέρα, έδωσες ένα τέλος στις περιπλανήσεις μου τώρα επέτρεψε μου να ξεκινήσω αυτό το έργο. Γιατί ποιος είμαι εγώ, Κύριε, που θα κτίσω αυτή την εκκλησία; Εάν βασιστώ στον εαυτό μου, δεν θα έχω καμία ωφέλεια, αλλά εσύ είσαι εκείνος που θα με βοηθήσει. Μου έδωσες την επιθυμία να γίνω ένας χτίστης, βοήθησε με με την έλλειψη που έχω στις ικανότητες ώστε να ολοκληρωθεί το χτίσιμο αυτού του αγίου οίκου.»

Αφού έχτισε μια καλύβα για να εγκατασταθεί η μητέρα του και ο ίδιος, άρχισε να χτίζει την εκκλησία (Τώρα εκκλησία του αγίου Ανδρέα στο Steyning μέσα στην οποία τον 20ο  αιώνα υπήρχε ένα εκκλησάκι του αγίου  Cuthmann), με την βοήθεια των ντόπιων.
Καθώς η εκκλησία πλησίαζε στο τελείωμα της και ο  Cuthmann δυσκολευόταν με το τελείωμα της οροφής ένας ξένος του έδειξε πώς να την φτιάξει. Όταν ο  Cuthmann  ρώτησε πως τον λένε εκείνος αποκρίθηκε: «Είμαι εκείνος στο όνομα του οποίου χτίζεις αυτή την εκκλησία (ήταν ο ίδιος ο Χριστός).» Αυτή η εκκλησία υπήρχε σίγουρα από το 857, καθώς γνωρίζουμε πως ο βασιλιάς Æthelwulf του Wessex θάφτηκε εκεί αυτό το έτος.

Σύμφωνα με μια παράδοση, όταν ήταν βοσκός, μια ημέρα σχημάτισε μια γραμμή γύρω από τα πρόβατα του με τη ράβδο του ώστε να απομακρυνθεί και να μαζέψει φαγητό. Όταν επέστρεψε, είδε πως το κοπάδι δεν είχε φύγει μέσα από το αόρατο σύνορο. Αυτό το θαύμα ίσως συνέβη σε μια πεδιάδα κοντά στο Chidham,  η οποία για χρόνια ονομαζόταν «Η πεδιάδα του αγίου Cuthman» ή «Η κοιλάδα του αγίου  Cuthman.» Λέγεται πως μια μεγάλη πέτρα στην πεδιάδα πάνω στην οποία καθόταν ο άγιος βοσκός είχε θαυματουργικές ιδιότητες.

Αγγλικό κείμενο http://en.wikipedia.org/wiki/Cuthmann_of_Steyning

Μετάφραση orthodoxy-rainbow




Δεν υπάρχουν σχόλια: