Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Άγιος Finan (Φίναν) επίσκοπος του Lindisfarne



Άγιος Finan (Φίναν) επίσκοπος του Lindisfarne


Ημέρα μνήμης 17 Φεβρουαρίου.

Η Αγγλία εκχριστιανίστηκε από δύο πλευρές. Η περιοχή Kent και όλος ο νότος παρέλαβαν το Ευαγγέλιο από τη Ρώμη μέσα από την ιεραποστολή του αγίου Αυγουστίνου όμως όλη η βορειοανατολική περιοχή του νησιού, ονόματι  Northumbria, η οποία περιλαμβάνει την σύγχρονη Northumberland, το Durham και το Yorkshire, εκχριστιανίστηκε από την  lona, τη νήσο όπου βρισκόταν το μεγάλο μοναστήρι του αγίου Columba.


Οι τέσσερις πρώτοι διάδοχοι του Αυγουστίνου στο Canterbury επιλέχτηκαν από τους Ιταλούς μοναχούς οι οποίοι τον είχαν συνοδεύσει στην Αγγλία, όμως όλοι ανήκαν σε αυτή την πρώτη αποστολή ενώ η Επισκοπή του Lindisfarne, όταν έμεινε άδεια, γέμισε από μοναχούς της lona. Οι Σκωτσέζοι μοναχοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τριάντα χρόνια στην κορυφή της Εκκλησίας στη Βόρεια Αγγλία, φάνηκαν άξιοι της αγίας σχολής (της Iona) όπου σπούδασαν και της ένδοξης αποστολής για την οποία χειροτονήθηκαν.

Ο πρώτος μοναχός που στάλθηκε από την lona προκειμένου να αντικαταστήσει τον άγιο Aidan (ημέρα μνήμης 22 Οκτωβρίου), ήταν ο άγιος  Finan. Η επισκοπή του ήταν επιτυχημένη, κράτησε δέκα χρόνια και δεν διακόπηκε από κάποια δυσάρεστα γεγονότα, όπως αυτά που είχαν παρεμποδίσει την ζωή του αγίου Aidan, που του στέρησαν τους δύο αριστοκράτες φίλους του. Ο άγιος Finan ζούσε πάντα με ευνοϊκούς όρους υπό τον βασιλιά  Oswy και πριν να πάει να συναντήσει τον προκάτοχο του στους ουρανούς (τον άγιο Aidan) είχε την ευτυχία να φέρει στην αληθινή πίστη τους δύο κορυφαίους βασιλιάδες των δύο μεγάλων Σαξονικών βασιλείων.      

Ο Sigebert, βασιλιάς των Ανατολικών Σαξόνων, και ο   Peada, βασιλιάς των Μεσόγειων Άγγλων, ήρθαν να βαπτιστούν στις πύλες του Lindisfarne.Αυτό άνοιξε τον δρόμο για τον εκχριστιανισμό των περιοχών που ανήκαν σε αυτούς τους βασιλιάδες, τις οποίες αυτός ο άγιος ιεράρχης εμπλούτισε με τους κατάλληλους ιεραποστόλους  και μετά από λίγο καιρό χειροτόνησε τον Σκωτσέζο Diuma επίσκοπο των Μεσόγειων Άγγλων και τον άγιο  Cedd (ημέρα μνήμης 7 Ιανουαρίου), επίσκοπο των Ανατολικών Σαξόνων. Στο ιερό νησί του Lindisfarne, ο άγιος Finan έχτισε έναν καθεδρικό ναό, όχι από πέτρα, σαν αυτόν που ο  Paulinus και ο  Edwin είχαν αρχίσει να χτίζουν στο York, αλλά σύμφωνα με την Κελτική παράδοση και όπως και οι εκκλησίες που χτίστηκαν από τον άγιο Columba και τους Ιρλανδούς μοναχούς του, φτιάχτηκε ολόκληρος από ξύλο και καλύφθηκε με χόρτο.    

Μεγάλη σαν την επισκοπή του, η οποία αγκάλιασε τα δύο μεγάλα βασίλεια της Northumbria και μεγάλη όπως θα ήταν η επιρροή του στις άλλες Σαξονικές περιοχές, ο άγιος Finan φαίνεται πως διατήρησε και εξάσκησε μια αρχή όχι λιγότερο ολοκληρωμένη στην χώρα της καταγωγής του το βασίλειο των Σκωτσέζων Dalriadian. Οι Σκωτσέζοι αναλυτές  μιλούν όλοι για ένα συγκεκριμένο βασιλιά ονόματι  Fergus, ο οποίος, με την βιαιότητα του και τις βιαιοπραγίες του, είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του Σκωτσέζικου κλήρου και αφορίστηκε από τους επισκόπους του Lindisfarne, τον Finan και τους διαδόχους του. Ο άγιος  Bede, ο οποίος είναι προκατειλημμένος προς αυτή την αγία ιεραρχία (των Κελτών), λόγο της   εμμονής του με τις Κελτικές τελετουργίες και της αντίστασης τους προς την αποδοχή των Ρωμαϊκών εθίμων στην Νότια Αγγλία, παρόλα αυτά παραδέχεται τις μεγάλες αρετές του (του αγίου Finan), την περιφρόνηση που έδειξε για τα επίγεια, την αγάπη του για τους φτωχούς και την αφιλοκερδία του και την μεγάλη επιμέλεια του στο να κηρύξει τον Λόγο της Ζωής.

Αγγλικό κείμενο https://pyhiinvaeltaja.wordpress.com/2010/03/02/st-finan-of-lindisfarne/

Μετάφραση orthodoxy-rainbow

       



Δεν υπάρχουν σχόλια: