Για αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εδώ christos.vas94@gmail.com.

Σελίδες

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Άγιος Beuno (Μπίνο) Gasulsych





Άγιος Beuno (Μπίνο) Gasulsych
Ουαλός άγιος
(Κοίμηση 640)
Γέννηση: το 545 περίπου
Κοίμηση: 21 Απριλίου 640



Ο άγιος Beuno γεννήθηκε γύρω στο 545, γιος του Bugi ap Gwynllyw και της πριγκίπισσας Peren του Gododdin. Ο παππούς του από την μεριά του πατέρα του ήταν πρίγκιπας του Powys (Ουαλία) και σε αυτή την περιοχή μεγάλωσε ο Beuno.

Ο νεαρός Beuno στάλθηκε στο Caerwent, στον νότο, για να διαπαιδαγωγηθεί από τον άγιο Tathyw, στη σχολή που ιδρύθηκε από τον βασιλιά Ynyr Gwent εκεί. Εκεί, απέκτησε την γνώση όλης της Αγίας Γραφής. Έπειτα έμαθε την λειτουργία της εκκλησίας  και τους κανόνες της και έγινε ιερέας. Λέγεται πως ο ίδιος ο  Ynyr Gwent, στα γεράματα του, πρόσφερε στον Beuno γη στην περιοχή Ewyas και έγινε υποτακτικός του. Αυτή η περιοχή σήμερα ονομάζεται Llanfeuno, βρίσκεται κοντά στο  Longtown στο  Herefordshire.  Όταν βρισκόταν εκεί, ο  Beuno έμαθε πως ο πατέρας του ήταν άρρωστος και έτσι άφησε την εγκατάσταση του στο Ewyas σε τρεις υποτακτικούς του και επέστρεψε γρήγορα στο Powys, όπου, «ο πατέρας του, αφού εξομολογήθηκε και κοινώνησε, αποχώρησε από αυτή τη ζωή.» Ο Beuno έκανε μια εγκατάσταση εκεί και φύτεψε μια βελανιδιά πάνω από τον τάφο του πατέρα του. Μεγάλωσε και έγινε ένα δυνατό δέντρο από το οποίο ένα κλαδί απλώθηκε προς το έδαφος και μετά άνθησε και πάλι και ένα κομμάτι από αυτό το κλαδί βρισκόταν στο έδαφος και αν κάποιος Άγγλος περνούσε ανάμεσα από αυτό το κλαδί και από τον κορμό του δέντρου πέθαινε επιτόπου αλλά εάν περνούσε ένας Ουαλός, δεν πάθαινε τίποτα.    

Έπειτα, ο  Beuno έλαβε γη στην περιοχή Berriew, κοντά στο Welshpool, στο Montgomeryshire. Μια πέτρα που ονομάζεται «Maen Beuno» δείχνει το σημείο όπου κήρυττε στον λαό. Μια ημέρα, όταν περπατούσε κοντά στον ποταμό Severn, άκουσε τις κραυγές ενός Άγγλου από την άλλη μεριά του ποταμού και αφού πήγε στους υποτακτικούς του τους είπε: «Υιοί μου, φορέστε τα ρούχα σας και τα υποδήματα σας και ας φύγουμε από αυτόν τον τόπο, γιατί το έθνος του άνδρα με την περίεργη γλώσσα, του οποίου την κραυγή άκουσα πέρα από το ποτάμι, θα εισβάλει σε αυτόν τον τόπο και θα τον κατακτήσουν και θα τον κρατήσουν σαν δικό τους.»  

Παρόλα αυτά, ο Beuno, άφησε την εγκατάσταση του στο Berriew σε έναν υποτακτικό ονόματι Rhithwlint και ταξίδεψε στο Meifod για να συναντήσει τον άγιο Tysilio και την Βασιλική Αυλή. Έμεινε περίπου σαράντα ημέρες και νύχτες και έπειτα ο βασιλιάς Cynan Gawyn του πρόσφερε γη  στο Meirionydd, στο Gwyddelwern, κοντά στο Corwen. Ο Gwyddelwern σημειώνει το σημείο μιας Ιρλανδικής εγκατάστασης, όμως ο βίος του αγίου αναφέρει πως η εγκατάσταση είχε Ιρλανδική ονομασία γιατί ο άγιος Beuno ανέστησε έναν Ιρλανδό εκεί. Αυτός πιθανόν να ήταν ο Llorcan Wyddel, που αναφέρεται σαν ένας από τους έξι ανθρώπους του οποίους ανέστησε ο άγιος. Ο Beuno δεν έμεινε για πολύ εκεί, εξαιτίας κάποιων προβλημάτων με τους εγγονούς του Cynan, τους γιους του πρίγκιπα  Selyf Sarffgadau, οι οποίοι ήρθαν και απέτισαν φαγητό για τους ίδιους και για τους συντρόφους τους. Ο  Beuno σκότωσε ένα μικρό βόδι για αυτούς, όμως διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας πως είχε μαγέψει το φαγητό. Όταν το άκουσε αυτό, είπε στον νεαρό άντρα: «Ότι ο παππούς σου προσέφερε στον Θεό ελεύθερα, εσύ ζητάς από αυτό φόρο; Μακάρι η γενιά σου να μην κατακτήσει ποτέ αυτή τη γη, να εκδιωχθείς από αυτό το βασίλειο και να σου πάρουν την περιουσία.»
Οι νεαροί άντρες απαίτησαν φαγητό και στέγη όπως θα έκαναν με έναν οποιονδήποτε οικοδεσπότη της φυλής όμως οι ιερείς εξαιρούνταν από αυτό*.

Σαν αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος, ο Beuno έφυγε από το Meirionydd και επέστρεψε στο Powys, στην περιοχή που είναι σήμερα γνωστή σαν Flintshire. Ο  αδερφός του, Tyfid, ζούσε εκεί, με την γυναίκα του και την νεαρή του κόρη και ο Beuno προσφέρθηκε να γίνει ο δάσκαλος της κόρης του με αντάλλαγμα λίγη γη για να χτίσει έναν τόπο λατρείας. Του δόθηκε η περιοχή του Abeluyc (σήμερα  Trefynnon στα Ουαλικά και Holywell στα Αγγλικά) και εκεί, καθημερινά δίδασκε το κορίτσι, την μετέπειτα αγία Gwenfrewy ή αλλιώς αγία  Winifred, σε ότι είχε να κάνει με την Χριστιανική Εκκλησία. Έπειτα εκείνη έλαβε το μοναχικό σχήμα όμως λίγο μετά συνέβη το εξής περιστατικό. Όταν όλοι βρίσκονταν στην εκκλησία μια ημέρα, η  Gwenfrewy είχε προβλήματα λόγο των εχθρικών επιθυμιών ενός λάγνου κυνηγού. Όταν τον αρνήθηκε, εκείνος κυνήγησε το κορίτσι προς την εκκλησία και της έκοψε το κεφάλι. Βγαίνοντας από μέσα ο Beuno, επέπληξε τον κυνηγό και παίρνοντας από κάτω το κεφάλι της ανιψιάς του το επανατοποθέτησε στους ώμους της. Θαυματουργικά, επανήλθε στη ζωή.      




Με την συμβουλή του Beuno, η Gwenfrewy εγκατέστησε το πρώτο γυναικείο μοναστήρι στην Βρετανία, τον καιρό που ο άγιος αποφάσισε να φύγει για την Ιρλανδία. Συχνά εκείνη του έφτιαχνε άμφια ή άλλες όμορφες πλεχτές δημιουργίες. Γύρω στο έτος 612, ο βασιλιάς Cadfan του Gwynedd πέθανε και ο  Beuno σκέφτηκε πως θα ήταν σωστό να πάει να τιμήσει τον νέο μονάρχη, τον Cadwallon.

Ο Beuno έκανε δώρο στον βασιλιά ένα χρυσό σκήπτρο το οποίο του είχε δοθεί από τον Cynan Garwyn του Powys. Σε αντάλλαγμα, ο  Cadwallon έδωσε στον άγιο άντρα ένα κομμάτι γης στο Gwredog  στο Arfon και εκεί ο άγιος έχτισε μια εκκλησία. Όταν έφραζε την νέα του εγκατάσταση με ένα χωμάτινο τοίχο, μια γυναίκα ήρθε με ένα μωρό και ζήτησε από τον άγιο να το ευλογήσει. «Σύντομα», είπε εκείνος, «μόλις τελειώσει η δουλειά.» Όμως τα κλάματα του μωρού τον αποσπούσαν τόσο πολύ που ρώτησε τη γυναίκα γιατί το μωρό της έκλαιγε τόσο πολύ. «Έχει έναν λόγο,» αποκρίθηκε η μητέρα, «γιατί περιφράζεις γη που ανήκε στον πατέρα του και είναι δική του.» Ακούγοντας το αυτό ο Beuno φώναξε στους μοναχούς του: «Παρατήστε αυτή την δουλειά και μόλις βαπτίσω το παιδί ετοιμάστε μου το κάρο μου. Θα πάμε στον βασιλιά μαζί με αυτή τη γυναίκα και τον γιο της.»  

Και έτσι πήγαν να δουν τον Cadwallon στο κοντινό Caer-Segeint (Caernarfon) και ο Beuno του είπε: «Γιατί μου έδωσες αυτή τη γη από τη στιγμή που δεν ανήκε σε εσένα αλλά ανήκε σε αυτό το παιδί; Δώσε μου άλλο κομμάτι γη, η αλλιώς, επέστρεψε μου το χρυσό σκήπτρο που αξίζει όσο εξήντα αγελάδες.»
«Δεν θα σου δώσω τίποτα άλλο,» αποκρίθηκε ο βασιλιάς, «και σχετικά με το σκήπτρο, το έχω δώσει σε άλλον.» Έπειτα ο  Beuno θυμωμένος επέπληξε τον βασιλιά Cadwallon και του είπε: «Προσεύχομαι στον Θεό να πάψει να σου ανήκει αυτή η γη.» Και έπειτα έφυγε.  

Μετά από αυτά, όταν ο Beuno διέσχισε τον ποταμό Saint, κάθισε σε μια πέτρα και ένας ξάδερφος του Cadwallon τον πρόφτασε. Το όνομα του ήταν  Gwyddaint και «για την δική του ψυχή και για αυτήν του Cadwallon» του πρόσφερε την δική του περιοχή του Clynnog χωρίς να απαιτεί καμία αμοιβή. Ο Beuno δέχτηκε και έπειτα το Clynnog έγινε ο τόπος όπου βρισκόταν τον περισσότερο καιρό. Βρίσκεται σε έναν όμορφο τόπο στην βόρεια ακτή του Lleyn, κάτω από τα βουνά   BwIch Mawr και Gyrn Ddu.

Τότε συνέβη να προσκληθεί στο Caerwent ένας ταλαντούχος και γεροδεμένος χτίστης από το Aberffraw για να χτίσει ένα παλάτι εκεί. Όταν βρισκόταν εκεί, η Tigiwg η κόρη του Ynyr, του βασιλιά, τον ερωτεύτηκε και τον συνόδευσε στο ταξίδι του πίσω στο σπίτι. Όμως ο χτίστης πιθανόν να μην ήταν ερωτευμένος ή ίσως ντρεπόταν να πάρει μια πριγκίπισσα πίσω στον τόπο του και στον δρόμο την δολοφόνησε. Και η ιστορία λέει πως την βρήκαν οι βοσκοί του Beuno οι οποίοι ανέφεραν το γεγονός στον άγιο.  Την ανέστησε και της δίδαξε τα σχετικά με την θρησκευτική ζωή. (Πιθανόν, απλά να την εγκατέλειψε ο χτίστης και να μην τη σκότωσε). Μετά από λίγο, φήμες για το τι συνέβη έφτασαν στο  Caerwent και ο Iddon, ο αδερφός της, πήγε να την αναζητήσει. Η αδερφή του, παρόλα αυτά, αρνήθηκε να επιστρέψει, είτε επειδή προτιμούσε μια ζωή αφιερωμένη στην πίστη είτε επειδή ντρεπόταν για ότι είχε γίνει με τον χτίστη. Ο αδερφός της το δέχτηκε αυτό, όμως ζήτησε από τον Beuno να πάει μαζί του στο Aberffraw για να στηρίξει το δικαίωμα του σχετικά με τα άλογα και το ασήμι τα οποία ο χτίστης είχε μεταφέρει μαζί με την αδερφή του. Ο Beuno συμφώνησε σε αυτό και πήγαν στην αυλή του  Cadwallon του Gwynedd στο Aberffraw.

Μόλις ο Iddon αντίκρισε τον νεαρό χτίστη, τράβηξε το σπαθί του και θα τον σκότωνε όμως εκείνοι που στέκονταν κοντά του τον συγκράτησαν. Αρχικά ο Cadwallon αρνήθηκε να δώσει πίσω τα αγαθά αλλά ο Beuno επέμεινε και ο βασιλιάς, πιθανόν φοβούμενος μην τον επιπλήξει πάλι ο άγιος, υποχώρησε. Επιπλέον, έδωσε στον Beuno το παλάτι που ονομαζόταν Aelwyd Feuno. Ο Beuno επέστρεψε στο Clynnog και παρέμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Κοιμήθηκε στις 21 Απριλίου του 640.  

Ο Beuno θάφτηκε σε ένα εκκλησάκι στην νοτιοδυτική πλευρά της εκκλησίας. Λέγεται ότι καταστράφηκε από εκείνους που έψαχναν τα λείψανα του. Το πηγάδι του με το αγιασμένο νερό, το Ffynon Feuno, απέχει 200 γιάρδες από την εκκλησία. Σε πρόσφατους καιρούς, ανάπηρα και επιληπτικά παιδιά καθώς και ανάπηροι άνθρωποι γενικά, βουτούσαν μέσα και έπειτα τους μετέφεραν στο εκκλησάκι και τους έβαζαν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα στην ταφόπλακα του αγίου. Εάν τους έπαιρνε ο ύπνος, θεραπεύονταν.

*ο πρίγκιπας απαιτούσε από τον άγιο να πληρώνει φόρο για την γη που του είχε κάνει δώρο ο βασιλιάς και για ότι έπαιρνε από αυτήν κάτι που ήταν ανεπίτρεπτο μιας και ήταν μοναχός και η γη του είχε δοθεί δωρεάν για να αναπτυχτεί η μοναστική του κοινότητα.  

Αγγλικό κείμενο http://www.britannia.com/bios/ebk/beuno.html
Μετάφραση orthodoxy-rainbow



Δεν υπάρχουν σχόλια: